16 neobičnih načina kako iskoristiti kavu

kavu

Već smo pisali o nekonvencionalnim načinima korištenja paste za zube, blagodatima sode bikarbone i limunu kao ekološkom sredstvu za čišćenje. Sad saznajmo kako iskoristiti kavu! U nastavku pročitajte neobične načine korištenja zrnaca kave, mljevene kave te kave koja ostaje na dnu šalice.

Kavom protiv neugodnoga mirisa u hladnjaku

Ako u hladnjaku osjetite neugodan miris, unutra stavite zdjelu svježe, nekorištene mljevene kave te ostavite tako dan ili dva. Kava će upiti mirise, a vi ćete čeznuti za šalicom kave svaki put kada otvorite vrata hladnjaka. Ovaj trik dobro funkcionira i sa svim drugim stvarima – dovoljno je da predmet zajedno s otvorenom posudicom mljevene kave stavite u zatvorenu plastičnu vrećicu i već možete smradu reći doviđenja.

Kava smanjuje celulit

Skupocjene anticelulitne kreme u većini slučajeva imaju jedan te isti zajednički sastojak: kofein, koji navodno ubrzava razgradnju masnoća, smanjujući tako pojavu masnih džepića ispod kože. Kako biste napravili vlastiti anticelulitni tretman kavom kod kuće, pomiješajte toplu korištenu mljevenu kavu s kokosovim uljem, kružnim pokretima trljajte u kožu nekoliko minuta, a zatim isperite.

Uništava miris na rukama

Češnjak, losos, korijander – postoje neke namirnice koje slasno mirišu kada ih kuhamo, ali nisu toliko ugodna mirisa nakon što se zadrže na rukama satima. Neugodnoga se mirisa riješite trljajući u rukama korištena zrnca kave te ruke potom isperite toplom vodom.

Pripremite bogati kompost

Postoji razlog zašto se toliki vrtlari pouzdaju u dodavanje iskorištenih zrnaca kave u kompost. Zrnca su bogata fosforom, kalijem, magnezijem i bakrom te tijekom svoje razgradnje u tlo oslobađaju dušik, a i pomalo su kiselkasta što je za pojedine vrste tla izvrsno. Ako vam trebaju veće količine komposta, pokušajte do iskorištenih zrnca kave doći u lokalnom kafiću.

Čini kosu sjajnijom

Tko ne bi poželio sjajnu kosu koja izgleda zdravo? Kavu često preporučuju kao jednostavan, prirodan način kojim svoju kosu možemo učiniti jako blistavom. Zakuhajte iznimno jaku kavu u loncu, ostavite da se ohladi pa nanesite na suhu, čistu kosu. Ostavite barem dvadeset minuta i zatim isperite. Za bolje rezultate ponavljajte jednom tjedno.

Prirodno bojilo

Prirodni pigmenti u kavi čine ju odličnim prirodnim bojilom za tkanine, papir, uskrsna jaja, pa čak i vašu kosu. Izbrusite papir jakom kavom i ostavite da se osuši, ili natopite tkaninu u vrućoj kavi. Rezultati neće biti brzinski i mogli bi uprljati druge odjevne predmete, stoga je ovaj način najbolje primijeniti na predmete koje nećete često ili nećete uopće prati. Ako iskoristite kavu kao tretman za sjaj kose, kao što je maloprije spomenuto, može vam privremeno podariti bogatu, tamnu boju na kosu.

Kava smanjuje nered u kaminu

Želite očistiti kamin, ali ne želite time proizvesti oluju od prašine? Pričekajte da se žar ohladi pa poprskajte pepeo vlažnim zrncima kave. Ostavite da odstoji petnaestak minuta te zagrabite sav nered u metalnu kantu za pepeo. Zrnca kave slijepljuju se s pepelom te se stoga ne diže tolika prašina kao inače.

Iskoristite kavu kao punilo u jastučiću za pribadače

Osušena, korištena mljevena kava izvrsno je punilo za jastučiće za pribadače kućne izrade. Omotajte ju u ostatke tkanine, zavežite elastičnom gumicom i smjestite tkaninu u čašicu za jaje ili neku drugu manju posudu. Kava će pribadače istodobno štititi od hrđanja.

Sredstvo za piling kože

Ista svojstva kave koja navodno pospješuju smanjenje pojave celulita mogu učiniti vašu kožu glatkom i čvršćom, a struktura mljevene kave odstranit će mrtve stanice kože. Napravite vlastiti piling od kave kombinirajući jednu žlicu mljevene kave s pola žlice maslinova ulja i, ako želite, dodajte mješavini kapljicu svoga najdražega eteričnog ulja.

Sredstvo za odbijanje mrava

Poprskajte suhu, korištenu mljevenu kavu na problematična područja u kojima ste primijetili mrave – u kući ili vrtu te će mravi nestati. Kako biste se riješili cijeloga mravljeg humka, izlijte pun lonac kuhane kave na humak.

Zagnjojite biljke

Biljke koje vole kiselo bit će vam zahvalne ako ih oko korijenja poprskate korištenom mljevenom kavom. Azaleje, grmovi borovnica i vrijes samo su neke od biljaka koje bujaju kada ih tretirate kavom, i to zahvaljujući njezinim hranjivim tvarima. Ostatke kave u šalici možete razrijediti vodom te dobivenom mješavinom zaliti i cvijeće u teglama (naravno, pritom u kavi ne smije biti šlaga ni šećera).

Kava drži mačke van vrta

Za vas je vrt prekrasan izvor svježeg bilja, voća i povrća, ali čini se da za svaku mačku to isto mjesto predstavlja ogromnu, neodoljivu kantu za smeće. Iskoristite već spomenuti trik, poprskajte tlo korištenom mljevenom kavom i mačke će jednostavno nestati.

Kava čisti razne vrste površina

Budući da su blago nagrizajuća i kiselkasta, zrnca kave izvrsna su za čišćenje površina kao što su radne ploče, štednjak ili hladnjak. Čistiti možete samo zrncima kave, ali i mješavinom zrnaca i male količine deterdženta za pranje suđa.

Uzgojite gljive

Iskorištena zrnca kave idealna su podloga za uzgajanje različitih vrsta gljiva, uključujući gljive bukovače.

Počnite s vermikompostiranjem (proces kompostiranja uz pomoć glista)

Glista crveni trzavac (red wriggler), vrsta koja se rabi tijekom procesa vermikompostiranja, voli kavu gotovo jednako koliko je vole ljudi. Nije jasno zašto, ali ako želite uspješnu zajednicu glista koja će proždrijeti sve kuhinjsko smeće (a ova su mala stvorenja stvarno nevjerojatno uspješna u tome), svakako svakodnevno na mjesto na kojemu ih držite stavljajte korištenu mljevenu kavu.

Kava kao tajni sastojak u receptima

Samo mali trag kave može biti sastojak koji će postati vaš tajni sastojak u jelima kao što su čili, sladoled ili čokoladna torta. Iskoristite mali dio kave i u marinadi za odreske, što ne samo da će ih učiniti nevjerojatno mekanima nego će im dati i tamni, dimljeni okus.


Stephanie Rogers – Ecosalon
Prevela: AMS
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!