Ako ne možeš svakodnevno na sv. Misu, moli kao Isus, Marija i Josip

svakodnevno

Sveta Obitelj je živjela predaleko da bi mogla često sudjelovati u hramskim žrtvama

U središtu naših duhovnih života je Isusova žrtva prisutna u Euharistiji. Ipak, vjerojatno većina nas ima rasporede koji nas na dnevnoj bazi sprečavaju da odemo na svetu Misu. Možda će vas iznenaditi činjenica da su se Isus, Marija i Josip – i većina Židova onoga vremena – nalazili u sličnoj situaciji. Stoga su se dosjetili genijalnog rješenja koje i mi možemo iskoristit kao svoje.

Židovski vjerski život zahtijevao je prinos žrtve, a jedino mjesto na kojemu su mogli valjano prinositi žrtve bio je jeruzalemski Hram. Svakoga dana u 9 i u 15 sati, njihovi svećenici su prinosili svakodnevne žrtve ili tamid. Nakon što su otpjevali psalam, izrecitirali židovsko vjerovanje, te izmolili molitvu Š’ma, prinosili su janje, kolač ili kruh te vino na oltar. (Podsjeća li vas ovo na sv. Misu?) Bilo je to srce duhovnosti Izraelaca. Ipak, Sveta Obitelj je živjela predaleko da bi mogli sudjelovati u tome osim u posebnim prigodama. (Nazaret je od Jeruzalema bio udaljen oko 110 kilometara.)

Osobna molitva odražavala je hramsku molitvu

Najmanje dva stoljeća prije rođenja Isusa Krista, Židovi su prihvatili praksu zaustavljanja – gdje god da su se nalazili, tri puta u danu, okretali su se prema Hramu kako bi molili. Molili su u 9 i u 15 sati kada se prinosio tamid te ponovno oko zalaska sunca kada su se preostale mrvice spaljivale na oltaru i zatvarala hramska vrata. Žrtve u Hramu su tako ujedinjavale ljude u dnevnoj molitvi.

Od čega se sastojala njihova osobna molitva? Većinom je odražavala hramsku liturgiju. U jutarnjoj i večernjoj molitvi recitirali su molitvu Š’ma: Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan. Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom“ (Pnz 6,4-6). Sva tri puta molili su molitvu Osamnaest blagoslova (Tefillah), prekrasnu trpezu molbe i blagoslova. Molitva je u počecima imala 18 odlomaka, ali je kasnije podijeljena na 19. Međutim, prvotno je ime ostalo.

Molitva Osamnaest blagoslova (Tefillah)

1. Blagoslovljen budi, Gospodine Bože, Bože naših otaca, Bože Abrahamov, Izakov i Jakovljev, Bože veliki, snažni i strahoviti, Svevišnji Bože, koji si milosrdan i koji sve posjeduješ! Ti se sjećaš bogobojaznosti otaca te šalješ otkupitelja sinovima njihovih sinova, na slavu svoga imena, po svojoj ljubavi, o Kralju koji nam priskačeš u pomoć, Spasitelju i Štite naš.

Blagoslovljen budi, Gospodine, Štite Abrahamov! 

2. Ti si moćan u vječnosti, Gospodine koji oživljuješ mrtve, ti si ustrajan u svom spasenju, hraniš žive svojim smilovanjem, oživljuješ mrtve po svom velikom milosrđu, podižeš one koji padaju, ozdravljaš bolesne, oslobađaš sužnje, čuvaš svoju vjernosti prema onima koji počivaju u prašini. Tko ti je sličan, Gospodine nad vojskama? Tko je kao ti, Kralju, koji ubijaš i uskrisavaš, i daješ da proklija spasenje? Ti si vjeran uskrisujući mrtve.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji uskrisavaš mrtve! 

3. Nebeska mnoštva zajedno sa zemaljskim zborovima proglašuju te kraljem, svi ti jednoglasno uzdižu trostruku posvetu, kao što je pisano rukom tvoga proroka. Oni su klicali jedni drugima i govorili:

Svet, svet, svet Gospodin nad Vojskama! Puna je zemlja njegove slave! 

Onda se čuje njihov gromki poklik, uzvišen i snažan. Ustaju svi i jednodušno govore:

Blagoslovljena Slava Gospodnja s mjesta njegova prebivališta! 

S mjesta svog prebivališta, Kralju naš, pokaži se i kraljuj nad nama, jer te čekamo. Kad ćeš se zakraljiti? Zakralji se brzo na Sionu, u naše dane i za našega života. Ostani s nama, budi uzvisivan i posvećivan usred svoga grada Jeruzalema od koljena do koljena, od naraštaja do naraštaja. Neka naše oči ugledaju tvoje kraljevstvo prema riječi sadržane u pjesmama o tvojoj sili, koje je opjevao David, pomazanik tvoje pravednosti.

Gospodin će zauvijek kraljevati, tvoj Bog, Sione, od koljena do koljena. Aleluja! 

Od koljena do koljena proglašavaju kraljem Boga, jer je samo on uzvišen i svet. Tvoja hvala, Bože naš, neće prestati s naših usana kroza svu vječnost i zauvijek, jer ti si veliki i sveti kralj.

Blagoslovljen budi Gospodine sveti! 

4. Ti daješ čovjeku spoznanje i učiš ljudsko biće razlučivanju. Udijeli nam spoznanje, razum i razlučivanje koje proizlazi od tebe.

Blagoslovljen budu, Gospodine, koji daješ spoznanje! 

5. Obrati nas, Oče naš, svome zakonu, uvedi nas, o Kralju naš, u svoju službu i obrati nas potpunim obraćenjem tebi.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji se raduješ našem obraćenju! 

6. Oprosti nam, Gospodine, jer smo sagriješili, odriješi nas, kralju naš, jer smo bili manjkavi.

Blagoslovljen budi, blagi Gospodine, jer si velikodušan u praštanju! 

7. Pogledaj na naše kajanje i podrži našu parnicu. Otkupi nas brzo radi svoga imena jer ti si moćni Otkupitelj.

Blagoslovljen budi, Gospodine, Otkupitelju Izraela! 

8. Izliječi nas, Gospodine, i bit ćemo izliječeni, spasi nas, i bit ćemo spašeni, udijeli potpuno iscjeljenje svih naših rana, jer ti si Bog koji ozdravljaš, jer si milosrdan.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji liječiš bolesti svoga naroda Izraela! 

9. Blagoslovi, Gospodine, Bože naš, ovu godinu i svakovrsne njezine plodove!

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji blagoslivljaš godine! 

10. Nek’ zatrubi veliki rog za naše oslobođenje, neka se razvije zastava da sabere izagnanike i proglasi oprost pa da nas sakupiš sa sve četiri strane svijeta.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji sabireš izagnanike svoga naroda! 

11. Podigni nam suce kao u počecima, naše savjetnike kao nekoć i vladaj nad nama u pravu i pravednosti.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji ljubiš pravednost i sud! 

12. Ne imali nade otpadnici, a krivovjerci umah poginuli, neka uskoro budu zatrti svi neprijatelji tvoga naroda. Oslabi, razori i ponizi brzo, u naše dane, kraljevstvo oholosti.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji uništavaš krivce i ponižavaš oholice! 

13. Neka se potrese tvoja utroba, Gospodine, Bože naš, za pravedne, pobožne i one koji revnuju za pravdu. Nagradi dobrim sve one koji se uzdaju u tvoje ime u istini te nas učini dionicima s njima, da se nikad ne pokolebamo.

Blagoslovljen budi, Gospodine, Oslonče i uzdanje pravednika! 

14. Opet se smiluj Jeruzalemu, svome gradu, i izgradi ga u naše dane kao vječnu građevinu.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji obnavljaš Jeruzalem! 

15. Učini da uskoro procvjeta Davidov izdanak i uzdigni moć svoga spasenja.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji daješ da niče spasenje! 

16. Poslušaj naš glas, Gospodine, Bože naš, i smiluj nam se, primi milosrdno i blagonaklono našu molitvu, jer ti si Bog koji uvijek sluša našu molitve i molbe.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji čuješ molitvu! 

17. Neka ti bude mio, Gospodine, Bože naš, tvoj narod Izrael i njegova molitva. Uspostavi bogoštovlje u svojoj kući, primi spremno s ljubavlju i blagonaklonošću žrtve paljenice Izraelove i njegove molitve. Neka ti uvijek bude mila služba Izraela, tvoga sluge, i neka naše oči vide kako se u milosrđu vraćaš na Sion.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji ponovno postavljaš svoje boravište na Sionu! 

18. Zahvaljujemo ti, jer si naš Gospodin i Bog, stijena našeg života, štit našega spasenja. Zahvaljujemo ti od koljena do koljena i dajemo ti hvalu za naše živote koji su u tvojim rukama i za naše duše koje pohađaš. Ti si dobar i beskrajno je tvoje milosrđe, ti si milosrdan i tvoje se smilovanje nikad ne iscrpljuje, a mi smo se oduvijek pouzdavali u tebe. Nikada nisi dopustio da se crvenimo, Gospodine, Bože naš, nisi nas napustio niti svoje lice od nas okrenuo. Za sve ovo neka bude blagoslivljano i uzvisivano ime tvoje, Kralju naš, zauvijek, u svu vječnost. Neka ti svako biće zahvaljuje i hvali tvoje dobro ime u istini.

Blagoslovljen budi, Gospodine, jer je tvoje ime dobro i dolikuje s tebi zahvaljivati! 

19. Udijeli mir, napredak, blagoslov, sućut, milosrđe svima nama i svemu svom narodu. Sve nas blagoslovi, Oče naš, svjetlošću svoga lica. Svjetlom svoga lica ti nam, Gospodine, daješ zakon života, ljubav, milost, pravednost, milosrđe i mir. Blagoslovi svoj narod, Izraela u svako vrijeme.

Blagoslovljen budi, Gospodine, koji blagoslivljaš svoj narod, Izraela, u miru!

Ujedinjeni u Isusu, svaka naša misao, riječ i djelo može postati prinos Ocu

Sveti Pavao poziva nas, kršćane, da ujedinimo svoje živote – svoje obične, prezaposlene živote – u Isusovoj žrtvi koja je prisutna u Euharistiji. „Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim: prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu – kao svoje duhovno bogoslužje“ (Rim 12,1). Ujedinjeni u Isusu, svaka naša misao, riječ i djelo može postati prinos Ocu. Jednostavno je kao i smisliti svoj (obično ujutro) dnevni prinos: „Isuse, prinosim Ti svoje molitve, poslove, radosti i boli ovoga dana u jedinstvu sa svetom žrtvom Crkve širom svijeta.“

Nadalje, možemo se ugledati u Svetu Obitelj koja započinje i završava dan molitvom Š’ma, tako da i mi početak i završetak dana obilježimo znakom križa. To je naše nicejsko-carigradsko i apostolsko vjerovanje u malom. Kada god to činimo, naviještamo da vjerujemo kako kroz Kristov križ ulazimo u nutarnji život Oca, Sina i Duha Svetoga, a njegova milost nas može osnažiti da to činimo čitavim svojim srcem, umom i svom našom snagom! (To je naša kršćanska molitva Š’ma.) Prva zajednica rane Crkve također je zadržala židovsku praksu molitve tri puta dnevno, ali umjesto Osamnaest blagoslova, oni su molili Oče naš (KKC 2767). Poučeni kako je moliti od samog Krista, savršena je i potpuna to molitva koja obuhvaća sve ostale (KKC 2765; 2762).

Ako ne možete stići na sv. Misu, učite moliti od Svete Obitelji

Pa, ako ne možete stići na svetu Misu, učite od Svete Obitelji: molite molitvu dnevnog prikazanja i pribjegavajte znaku križa i Očenašu (polako, s namjerom) barem tri puta tijekom dana. Također bi bilo mudro kada biste pozvali Mariju i Josipa da mole s vama; ako su bili dovoljno dobri za Isusa, svakako su dovoljno dobri za tebe i mene!


Ovaj članak je preuzet iz knjige Shane Kaplera Through, With, and In Him: The Prayer Life of Jesus and How to Make It Our Own (Angelico Press, 2014), a objavljen na Catholic Exchange
Prevela: AMS
Uredila: MG

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!