Molitva jutarnjeg prikazanja

molitva jutarnjeg prikazanja

Svaki naš dan ispunjen je brojnim obvezama i poslovima. Neovisno o tome jeste li mama koja se kući brine za malene ili ste zaposleni, čitav dan je ispunjen poslom. Često se dogodi da se žalimo koliko imamo posla, kako smo umorni i uvijek čeznemo za odmorom. No, je li moguće sve te poslove okrenuti na dobro? Je li moguće preko svega što radimo služiti Bogu?

Čuj, Izraele!

U Isusovo vrijeme, pa i prije njega, Židovi su imali jednu molitvu koju su svakog dana molili. Sigurno je mole i danas.

“Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!”

(Pnz 6, 4-5)

Ove riječi izgovarali su svećenici prinoseći jutarnju žrtvu. Međutim, izgovarali su je svaki dan i svi Židovi, gdje god se nalazili i time na neki način sudjelovali u jutarnjoj žrtvi koja se prinosila u hramu. Scott Hahn ističe kako je ovom molitvom zapravo Židov Bogu predavao sve ono što Mu je Adam svojim neposluhom uskratio.

Apostolat molitve

Crkva također ima molitvu koju možemo povezati sa spomenutom židovskom praksom. U 19. st jedan duhovnik isusovačkih bogoslova primjetio je kako njegovi novaci žude za misijama i kako su nestrpljivi zbog dugotrajnog studija. Gorjeli su od želje da što prije počnu služiti Crkvi. Počeo je razmišljati o tome kako da im omogući da u misijama sudjeluju i za vrijeme svog studija. Shvatio je da je jedini način molitva. Tako je uputio svoje novake da trebaju svaki dan prikazati, u zajedništvu sa Srcem Isusovim, svoju molitvu, svoja djela, a posebno svoj studij, i svoja trpljenja za spasenje svijeta. To se prikazanje može živjeti jedino u intimnom zajedništvu s Kristom u Euharistiji. Svakodnevnim prikazanjem samih sebe ostvarili su odgovor na ljubav i žar kojeg osjećali, služeći Kristu u poslušnosti Duhu Svetome.

Tako je započeo Apostolat molitve, duhovni pokret koji se proširio cijelim svijetom. On pomaže svim vjernicima koji su članovi Apostolata molitve da budu misionari na svojim radnim mjestima i u svojim zajednicama ako svaki dan prikazuju Srcu Isusovu svoje molitve, riječi, djela i trpljenja.

Molitva jutarnjeg prikazanja

Molitva jutarnjeg prikazanja može se iskazati svojim riječima ili se može koristiti već postojeći oblik koji se tokom prošla dva stoljeća formirao i kojeg promiče Apostolat molitve. Cilj molitve jutarnjeg prikazanja je sjediniti sav svoj rad i trpljenja u nadolazećem danu s misnom žrtvom koju prinosi Crkva. Na taj način sve što u danu radimo dobiva jedan puno dublji smisao: naša nastojanja i trpljenja postaju dijelom Otkupiteljske muke. Sve što radimo prikazujemo Bogu po uzoru na Krista koji je prikazao svoje Tijelo i Krv za otkupljenje čovječanstva.

Božansko Srce Isusovo, prikazujem ti po Bezgrešnom Srcu Marijinu sve molitve, djela i trpljenja ovoga dana u na­knadu za naše uvrede i na sve one nakane na koje se ti neprestano prikazuješ na Oltaru. Osobito ti ih prika­zujem za svetu Crkvu, za Svetoga Oca i za sve potrebe koje su preporučene čla­novima Apostolata molitve. Amen.


Katarina Matijaca – Žena Vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.