Aluminijska folija i kako je (ne)obično koristiti

aluminijska folija

Aluminijska folija jedan je od onih proizvoda koji je prijeko potreban u kuhinji, ali i u ostatku kućanstva. Nije preskupa, može se reciklirati i može vam život učiniti jednostavnijim. U nastavku pročitajte 10 različitih načina na koje možete iskoristiti foliju u kuhinji i kućanstvu. Ako nemate rolu ili dvije kod kuće, vjerujem da ćete nakon čitanja ove liste poželjeti jednu!

1. Zaštitite svoje limove za pečenje ili tave za vrijeme kuhanja te učinite čišćenje jednostavnijim

Kuhanje može uprljati limove za pečenje i tave, ali ako ih prekrijete folijom prije no što na njih stavite hranu, čišćenje će biti vrlo jednostavno. Samo skinete foliju i bacite je, umjesto da nepotrebno trošite vrijeme na ribanje ili namakanje!

2. Jednostavnije čišćenje pećnice

Kada pečete hranu u pećnici neizbježne su mrvice hrane ili prelijevanja koja dođu do dna pećnice te mogu vrlo brzo napraviti priličan nered pri pečenju. Ipak, možete to spriječiti tako da rešetke pećnice (NE dno pećnice) prekrijete folijom. Folija će „uhvatiti“ kapljice i mrvice, a vi nakon pečenja jednostavno maknete foliju. Uz pomoć folije nećete imati nered pa nećete morati ni ribati pećnicu ili koristiti teške kemikalije za čišćenje.

3. Ribanje lonaca i tava za pečenje

Trebali biste, kad god je to moguće, prekrivati lonce za kuhanje i tave aluminijskom folijom da biste izbjegli nered. Ipak, to nije uvijek moguće jer spremamo različita jela. Kada vam ostane mnogo mrlja od hrane u loncu koji trebate oprati, ne koristite spužvicu za čišćenje već napravite lopticu od aluminijske folije te time izribajte lonce i tave. Ovaj trik pali i kad ostanu okorjele mrlje hrane. (Napominjemo da će folija ogrebati lonce i tave od neprianjajućeg premaza pa ne koristite ovu metodu čišćenja na takvome posuđu.)

4. Zaštitite sudoper od hrđavih mrlja koje nastaju korištenjem sredstava za pranje posuđa

Sredstva za pranje posuđa vam mogu pomoći ukloniti različite mrlje, ali jeste li primijetili da mogu početi ostavljati hrđave mrlje na rubu sudopera? Ako stavite aluminijsku foliju na rub sudopera, pa na nju sredstvo za pranje posuđa, zaštitit ćete sudoper od hrđavih mrlja. Na kraju, ako se folija i zaprlja, možete je baciti u koš za smeće pa upotrijebiti novu.

5. Učinite srebrninu ponovno sjajnom

Kod kuće možete vrlo lako napraviti sredstvo za čišćenje srebrnine. Uzmite malo folije i stavite na dno posude pune zagrijane vode tako da je sjajnija strana okrenuta prema gore. Uz zagrijanu vodu trebat će vam i vinski prašak za pecivo (‘cream of tartar’) koji dodajete u posudu u omjeru 2 žlice na 1/4 vode.

Kada voda postane vruća uronite srebrninu u posudu tako da obvezno dodiruje dno posude gdje leži aluminijska folija. Tako ćete učiniti srebrninu ponovno sjajnom bez nepotrebnog laštenja ili ribanja.

6. Izbjegnite katastrofe pri bojenju zidova

Dok bojite zidove, ne želite da boja slučajno dođe na ručke ladica ili kvake koje niste zaštitili. U tome vam može pomoći aluminijska folija, kojom samo prekrijete te predmete prije bojenja.

7. Smanjite mogućnost ‘lijepljenja’ odjeće koja se suši u sušilici

Umjesto korištenja antistatičkih maramica za sušilice rublja, statički naboj u odjeći možete smanjiti tako da u sušilicu ubacite nekoliko nagužvanih loptica aluminijske folije.

Dok se odjeća okreće i suši u sušilici, loptice aluminijske folije sprječavaju da se dogodi ‘lijepljenje’ odjeće.

8. Zaštitite ruke od kapljica voska sa svijeće

Ako ste ikada držali svijeću pa vam je kapljica voska pala na ruku, zasigurno želite izbjeći to iskustvo. To peče! Uzmite malo aluminijske folije, napravite malenu rupu te provucite svijeću kroz rupu. Oblikujte foliju kao šalicu kako bi zaustavljala kapljice voska koje onda neće moći pasti na ruku.

9. Uklonite hrđu s metala u kupaonicama

U mnogim kupaonicama, dijelovi sanitarija napravljeni su od običnog metala koji ima tanak premaz kroma na površini. Stoga su, s vremenom, kromom premazani dijelovi sanitarija skloni hrđanju i zadobivanju rupa.

Kako biste spriječili hrđanje, namočite dio nagužvane aluminijske folije i nježno protrljajte hrđavi dio sanitarija. Tako ćete ukloniti nakupljenu hrđu, a sanitarije će odmah izgledati bolje.

10. Naoštrite škare

S vremenom škare postaju tupe, a s tupim škarama je teško raditi. Da biste ih ponovno naoštrili, uzmite ravan komadić aluminijske folije i presavijte ga nekoliko puta. Zatim, uzmite tupe škare da biste razrezali foliju na nekoliko manjih trakica. Kako režete foliju, tako škare postaju sve oštrije i oštrije. Režući foliju na manje trakice, možda nećete ni primijetiti, ali kad izrežete trakice do kraja – opet ćete imati naoštrene škare.


eBay
Prevela: AMS
Foto: Nastya Sensei – Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!