Badnjaci još uvijek žare

badnjaci

 „Tribalo bi otić upilat badnjake. Kad ćemo? Vidija sam dva lipa, triba nać trećeg.“

Kakve badnjake upilat, mislim se. Nije čudo da jedna gradska cura nije nikada čula za badnjake… Šteta što nije jer je riječ o jednoj predivnoj starinskoj seoskoj tradiciji. Bogu hvala, udajom sam se pridružila obitelji koja svake godine njeguje tradiciju paljenja badnjaka na Badnjak.

Božić počinje radosnim iščekivanjem

Slavlje iščekivanja Božića i rođenja našeg Spasitelja započinje danima prije 25. prosinca. Badnjaci čekaju. U šumi. To su mlada hrastova stabla savršene građe koji se posijeku i izdvoje tri komada. Svaki od njih dug je oko 1 metra, mora biti što ravniji i, možemo reći, bez greške. Moraju biti spremni za večer paljenja.

„Jeste spremni? Uzmi koji sam ti dao i ajmo.“

Badnjaci se na Badnju večer unose na ognjište doma gdje je pripremljena vatra. Oko ognjišta se okuplja obitelj, od malih do najstarijih. Grijemo se uz pucketanje suhih grančica i čekamo muževe. Baka je djeci već posula slamu po podu, a oni pokušavaju leći na najmekši dio. Smijemo se njihovom smijehu. Od malih su nogu dio ovog rođendanskog slavlja iako još nisu ni svjesna kakvo im je bogatstvo dano. Čini mi se kao da su uprizorili dijelić Isusovih prvih trenutaka kao Bogočovjeka. Kolika je snaga vjere bila kod pastira koji su mu prilazili, a vidjeli su djetešce kao i svako drugo do tada. Ipak, sjajio je kako samo jedan Kralj može.

Pucketava vatra grije nam dom i srca

Ponekad poželim da sam i ja to malo dijete među bockavom slamicom, ali sretna sam što mogu zahvaliti Bogu da moja djeca mogu ubrati danas rijetke tragove božićne tradicije. Srca nam se pripremaju na sveti trenutak, a mi, baš kao i ponizni pastiri, donosimo našem malom Kralju drva da se ugrije u svojoj skromnoj štalici.

„Ajte, bako, blagoslovite djecu vodom, već donose badnjake.“

„U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. Na dobro vam došla Badnja večer.“ – čuje se iz mraka.

„I s tobom zajedno.“ – nastojimo jednoglasno odgovoriti.

Jedni druge blagoslivljamo

Badnjake nose iznimno muškarci iz obitelji. Ako ih ima troje, svatko unosi svoj badnjak. Ulaze jedan po jedan, od najmlađeg do najstarijeg, svatko pozdravljajući istim blagoslovom. Žene uzvraćaju i promatraju polaganje badnjaka na ognjište. Jedan s desne strane, drugi s lijeve, a treći položen preko prva dva.

„Dodaj vino, ženo. Idemo se pomolit.“

Dida uzima čašu vina i polijeva badnjake uz molitve Oče naš, Zdravo Marijo  i Slava Ocu za zdravlje i pokojnike iz obitelji. Ostajemo još malo uz miris dima ne mareći što ćemo svi mirisati po badnjacima. Nosimo miris Betlehema.

Badnjaci se gase do sljedećeg dana kada se vatra ponovno pali i koristi za potrebe obitelji.

Blagoslovljeno vam porođenje Isusa Spasitelja!

Livija Rogulj – Žena vrsna 


Foto:  Sweet Ice Cream Photography –Unsplash

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.