Božićna priča kao adventski kalendar od filca

Božićna priča kao adventski kalendar od filca

Prošle godine sam puno istraživala o povijesti adventskih kalendara, kako su i zbog čega nastali. Pretraživala sam Pinterest da vidim kakvih se sve adventskih kalendara ljudi domisle. No mene nisu zanimali „obični” kalendari, nego sam htjela nešto „katoličko”, odnosno s motivom rođenja Isusa Krista. Naišla sam na hrpu genijalnih ideja (kao i ovu od filca) i sve to stavila u prošlogodišnji članak.

Pronašla sam svoju inspiraciju i suprug i ja smo za našu djecu izradili adventski kalendar od filca koji prikazuje cijelu scenu rođenja kada se skroz „sastavi”. Bez imalo pretjerivanja, taj je kalendar bio pun pogodak za naše mališane jer su se od početka adventa pa sve do Božića svaki dan igrali njime.

Fora je tim veća što su doslovno mogli pratiti razvoj priče o Isusovom rođenju tako da su lijepili likove i motive onako kako bismo im mi čitali.

Zapravo, kalendar je trebao biti takav da se svaki dan na scenu lijepi jedan lik tako da na sam Badnjak scena bude potpuna. To s našom malom djecom nije bilo baš tako jer bi gotovo uvijek bilo viška likova na sceni, ali zbilja su se zabavljali time.

Neka vas „složenost” ovog projekta ne obeshrabri jer je zapravo vrlo jednostavno – ako imate sav potreban materijal. Nama su otprilike trebala 3 sata da ga završimo.

Potrebno vam je:

  • 100 x 45 cm filca za podlogu (najbolje tamnoplave boje)
  • Filc za izradu likova (u Pepcu postoji pakiranje od 8 različitih boja za manje od 9 kn ili kupite u knjižari na komade)
  • Karton istih dimenzija kao i podloga
  • Klamerica
  • Čičak (možete ga kupiti u trgovini repromaterijalom ili u hobi knjižari)
  • Vruće ljepilo
  • Škare
  • Letvice za okvir
  • Vrpca

Izrada kalendara i likova od filca

Za prvi korak predlažem da napišete popis likova koje želite imati na svom kalendaru. Imajte na umu da vam treba 24 komada. Ja sam izradila imala Svetu obitelj kojih je troje, 3 kralja, 3 pastira, anđela Gabrijela, kor anđela, 5 ovaca, vola, magarca, 2 palme, 3 hrpice zvjezdica i zvijezdu repaticu. Na sredini sam zamislila štalicu koja bi tamo bila fiksno zalijepljena.

Drugi korak je te likove izraditi. Nema potrebe za kompliciranjem što vidite iz priložene slike. Ako poput mene niste vješti s iglom i koncem, možete koristiti vruće ljepilo. Kor anđela i zvijezde sam nalijepila na filc koji je iste boje kao i podloga. To je bitno da se pozadine lijepo „stope” kad se zvjezdice nalijepe iznad štalice.

Treći korak je posložiti likove uz rubove kalendara tako da vam stanu svi i da svaki ima svoje mjesto.

katolički adventski kalendar od filca, božićna priča

Četvrti korak je napraviti pozadine (kućice) za likove i zalijepiti ih vrućim ljepilom za podlogu.

katolički adventski kalendar od filca, božićna priča

Peti korak je nalijepiti čičak na pozadine svih likova i to onu hrapavu (bodljikavu) stranu koja će se moći uhvatiti za podlogu od filca. Provjerite stoji li sve na mjestu tako da podignete kalendar da bude uspravan.

katolički adventski kalendar od filca, božićna priča

Naš je sinčić to odmah isprobao i stavljao je likove na scenu onako kako smo mu mi čitali priče iz njegove Biblije.

katolički adventski kalendar, božićna priča

Šesti korak je nalijepiti cijeli kalendar od filca na čvrsti karton i napraviti okvir od nekakvih letvica, a možete i od tvrdog kartona kojeg onda možete obojiti.

katolički adventski kalendar, božićna priča

Zaključak

Kao što vidite, malo smo se prevarili u dužini letvica jer su trebale biti kraće tako da desna strana nema tako puno praznog prostora, no to ćemo popraviti ove godine i planiramo promijeniti okvir ili ga barem prebojati.

Zamisao je da se svaki dan na scenu izvuče jedan lik. Sa slika možete zaključiti da se radi o drugom adventskom danu, ali to je bilo samo za slikanje jer su naši dječaci odmah nakon slikanja lijepili još likova, premještali ih, vraćali u kućice pa opet na scenu i tako u krug.

Iznad kalendara od filca vidite kalendar od hamer i kolaž papira s 24 kućice i u svakoj se nalazi prigodan biblijski tekst koji nas je pripremao na Rođenje. Samo za ideju – na kućice s tekstom sam sitno izrezala i nalijepila čičak (obje strane) kako bi se lijepo otvarale i zatvarale.

Ako se odlučite na ovakav kalendar od filca, skoro da vam mogu garantirati da će se vaš trud i vrijeme isplatiti kad vidite dječju radost u igranju s istim.

Želimo vam dobru zabavu u izradi kalendara i kvalitetnu duhovnu pripremu za Božić!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.