Budi Isusova prijateljica drugima

Isusova prijateljica

Zajednička kava, obiteljsko druženje, susret u trgovini pa čak i internetska razmjena ideja s drugim ženama i majkama, mjesta su susreta gdje smo pozvane unijeti duh evanđelja. Bili planirani ili slučajni, svi ti susreti prilika su za širenje Kristovog kraljevstva.

Proslavi Boga, a ne sebe

Umjesto da „razglabaš“ o svom problemu i svom uspjehu u bilo čemu, iskoristi taj razgovor ili internetski komentar ili e-mail, na Božju slavu. Internet nije mjesto za podjelu vlastite intime ili taštine, a nije ni trgovina. Takvi, često kraći, razgovori ili susreti nisu ni mjesto gdje možeš sve iznijeti ili prikazati cjelinu neke situacije. Zato budi navjestiteljica Božje dobrote i ljubavi. Govori manje o sebi, a ako si baš pitana o sebi i svojoj obitelji, posvjedoči o Božjoj intervenciji u toj i toj situaciji. Tako ćeš se sačuvati od napasti ogovaranja, sebičnosti i drugih loših stvari. A osobi koju si susrela navijestit ćeš Krista Spasitelja u svakoj situaciji.

Ti nisi uvijek odgovor na tuđi problem

Nekada smo u situaciji da smo možda prije svojih bližnjih iskusili nešto i uspjeli smo prebroditi neku teškoću. I sad je netko od naših bližnjih u tom ili još težem problemu. To nije trenutak da pričaš kako ti i tvoj muž to idealno svladavate i da ste možda odmah znali kako najbolje postupiti… Sad nije prigoda za hvalu, govor kako na primjer to tvoja djeca ne bi nikada napravila i slično… Sad je prigoda da se poniziš, slušaš i pomogneš na konkretan način ako si u prigodi. I još nešto – itekako je prigoda da osobu privedeš Kristu.

Nekad ćeš samo šutjeti, ponuditi ljubav, oslonac i razumijevanje. Ako treba ponuditi svoje iskustvo, učini to umjereno i kristocentrično, usmjereno na Boga koji daruje mudrost i jakost u životnim borbama. Mi ništa ne postižemo sami po sebi. Pa i ako osoba nije u vjeri, ti uvijek budi u ljubavi. Moli. I potrudi se biti Krist u toj situaciji, koji je uvijek imao strpljenja za svakoga u potrebi. Zamoli Duha Svetoga da dođe s darom ljubavi i savjeta kako bi pomogla toj osobi da pronađe Krista u toj situaciji, posebno ako treba puno strpljivosti i borbe, jer katolički način ljubavi itekako nadilazi svaku životnu poteškoću i pronalazi smisao i u teškoćama poput bolesti i smrti.

Prijateljica: ohrabruje, moli, prašta i voli

Ti ne trebaš biti najbolja bliska prijateljica svakome da bi naviještala Gospodina. I ne trebaš otvoriti svoju intimu, uzeti vrijeme svojoj djeci i mužu, kako bi bila dobra prijateljica. Svoja prijateljstva prepusti Isusu, koji je tvoj najbolji prijatelj i jedini koji te istinski poznaje. On neka posloži vrijeme i sve okolnosti tvojih prijateljstava, i vodi te putem nenavezanosti i praštanja. U Njegovoj slobodi otkrivat ćeš ljepotu prijateljstva, radost i ljubav prema služenju drugima. I Njegovom milošću bit ćeš ona koja umjesto kritike ohrabruje, koja umjesto sebe donosi Njegovu ljubav drugima. S Isusom uvijek idi na kavu, u trgovinu, na posao, na bilo koje druženje, pa i dok provodiš vrijeme „online“. Za istinsku ljepotu prijateljstva, budi Njegova prijateljica i takva se daruj svojim prijateljima. A s Isusom u srcu i tražeći Njega u svakome, primit ćeš i Njegovo prijateljstvo zauzvrat i obilno: od Njega samog, ali i preko svojih bližnjih.


S.D. – Žena vrsna
Foto: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!