Što biste mogle (i trebale) čitati u trudnoći?

čitati u trudnoći

Svaka trudnica treba u danu vrijeme odmora. Po mom mišljenju najbolji način za iskoristiti takvo vrijeme je čitanje dobre knjige. Donosim vam popis knjiga koje će vas obogatiti i pripremiti za novu ulogu roditeljstva ili podsjetiti na neke male trikove ovog najzahtjevnijeg zanata.

Što čitati o trudnoći i porodu?

Osnovne informacije o trudnoći možete pronaći u gotovo svakoj knjizi o trudnoći. Iskreno bih vam savjetovala da se zadržite na osnovnim informacijama. Previše informacija otvara prostor za nepotrebne strahove od situacija „što ako“ koje se uglavnom nikada ne dogode. Pratite upute svog ginekologa i osluškujte svoje tijelo. Bilo što čudno pretresite sa svojim ginekologom ili drugom iskusnom majkom od povjerenja. Molite i povjerite Bogu svoju trudnoću. On je jedini gospodar života.

Duhovni pristup rađanju – Odlična knjiga iskusne primalje i majke Kelly J. Townsend naučit će vas mehanizmu poroda i objasniti sve što trebate znati kako biste uspješno i sa što manje boli donijele dijete na svijet. Knjiga je opremljena i prijedlozima molitvi za svaku fazu poroda kao i iskustvima majki kojima je duhovni pristup rađanju pomogao u porodu. Budući da je autorica knjige protestant, vrlo su vrijedne upute dr. Petra Krešimira Hodžića koje nadopunjuju duhovnu pripremu na katolički način.

Uz ovu knjigu bih voljela napomenuti da se odnosi prije svega na prirodni porod. Međutim, iz iskustva mogu reći da je njena pomoć dragocjena i u situacijama induciranog poroda. Važno je biti svjesna da je svaki porod predivan i vrijedan bez obzira odgovara li ili ne „uputama” i idealu koje donosi knjiga. U svakom porodu dana nam je po trpljenju prilika da doprinosimo svom spasenju i spasenju svoga djeteta.

Dojenje i njega djeteta

Njega djeteta, dr. Wiliam i Martha Sears – broj jedan knjiga o njezi djeteta u prvoj godini života. Iskusni pedijatar i njegova supruga medicinska sestra i sami su roditelji osmero djece. Knjiga je zato idealan spoj znanosti i iskustva utemeljena na izvrsnim principima povezujućeg roditeljstva. Teško da ćete naići na pitanje o brizi za bebu na koje ova knjiga nema kvalitetan odgovor.

Dojenje i katoličko majčinstvo – uz odlične članke dr. Grković s našeg portala, ova knjiga je obvezna literatura za svaku katoličku trudnicu. Dojenje je daleko više od hranjenja djeteta i od prvih vremena Crkva prepoznaje njegovu duhovnu dimenziju.

Krštenje vašeg djeteta – ne zaboravite da dijete koje nosite prije svega trebate predati Bogu i pripremiti za raj. Krštenje je pri tome prvi korak. Na vrijeme se upoznajte s obredom krštenja i pripremite na taj važan čin uvođenja svog djeteta u krilo Majke Crkve.

Tajna uspješnog majčinstva – Briga za malu bebu zahtijevat će da preispitate svoje prioritete i bolje organizirate vrijeme. Ne znam koja bi vam knjiga bolje mogla pomoći u tome. Iako autorica govori iz perspektive majke petero djece, ne dajte se odvratiti od čitanja čak i ako vam je ovo tek prva trudnoća. Holly Pierlot daje izvrsnu analizu majčinskog poziva i savjete kako poslagati prioritete. Vjerujem da ćete se kao i ja u kriznim situacijama sjetiti jednog od njenih savjeta: Kad ništa ne ide, sjednite i popijte kavu. Onda počnite ispočetka.

Ne zaboravite da odgoj počinje odmah

Nemojte čekati da vaše dijete počne s prvim tantrumima kako biste se zapitali kako ga odgajati. Odgoj počinje od početka života pa se potrudite i učiti od početka. Kao najbolje učitelje vam preporučujem knjige Bruna Ferrera koje donose odgojni sustav sv. Ivana don Bosca: Sretni roditelji i Vaša djeca imaju samo vas.

Kao mali bonus popis za one koji vole čitati i na engleskom odabrala sam tri knjige: A Catholic Mother’s Companion to Pregnancy (Sarah A. Reinhard), The pregnancy book (dr Sears) i Then comes the baby (G. Popcak).

Na kraju donosim najvažniju preporuku: nemojte da vrijeme posvećeno čitanju i učenju nadmaši vrijeme posvećeno molitvi. Blažena Djevica Marija i njena majka, sveta Ana, bit će vam najbolje suputnice i učiteljice.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.