Neobična i kreativna devetnica za djecu ususret Valentinovu

devetnica ljubavi

Toliko je mnogo znakova pažnje i djela ljubavi koje svakodnevno darujemo svojoj djeci da roditelji često podrazumijevaju kako djeca znaju koliko su voljena. Često mislimo da je skuhan ručak i oprana odjeća vrlo razumljiv oblik ljubavi, a kad tome pridodamo usputne zagrljaje zapravo zaboravimo da je potrebno jasno izreći riječi „volim te“. Ili ih napisati.

Svako je dijete neponovljivo Božje djelo

Uhvatite li se kako često prigovarate, držite lekcije o ponašanju ili ističete ono što djeca nikako ne uspijevaju zapamtiti ili učiniti? Dogodi li vam se da djecu doživljavamo kao osobni projekt koji treba unaprijediti ili u nečemu popraviti? Zaboravljamo da su djeca jedinstvena, neponovljiva, nevjerojatno čudesna Božja bića usprkos svim lošijim trenucima koji, s vremena na vrijeme, isplivaju na površinu.

Djeci je potrebno osvijestiti činjenicu koliko su nam važni u našim životima. Neizmjerno im je potrebno da im odamo priznanje za one dobre stvari koje su učinili i izrazimo im poštovanje. Ako se usmjerimo na pozitivne trenutke, djeca će osjećati potrebu da ponovno zasluže pohvalu. Okružujući ih poticajnim riječima, vjerojatnije je da će nam djeca na isti način uzvratiti.

Devetnica ljubavi

Stoga, ovaj mjesec iskoristite temu ljubavi koju nam donosi središnji dan sv. Valentina. Predložit ćemo vam ideju koju smo nazvali Devetnica ljubavi jer započinje 5. veljače i traje devet dana – do 13. veljače, dana uoči sv. Valentina. Svaki dan ove devetnice izrežite jedno srce, boje nisu ni važne sve dok su vesele, te ispišete citate kojima ćete riječima izraziti ljubav djeci.

Otvorite Bibliju i pronađite retke u kojima je prikazana Božja ljubav prema čovjeku (prijedloge preuzmite ovdje), sjetite se don Boscovih riječi ili smislite svoje originalne stihove. Međutim, nemojte da sve ostane samo na riječima. Tijekom ove devetnice molite za svoju djecu, njihove buduće supružnike ili poziv na duhovno zvanje, za sigurno odrastanje i svoju mudrost u odgoju. Nakane su mnoge. Posvetite djecu Srcu Marijinu.

Ako vam se ideja svidjela, proširite ovu devetnicu ljubavi i na svoga supruga/suprugu te na papirnatim srcima ispišite blagoslove za svaki dan. Ostavite ih na mjestima u kući gdje će iznenaditi voljenu osobu i uživajte u zajedničkim trenucima.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Clem Onojeghuo – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.