Pretvorite stare staklenke u mala umjetnička djela

Pretvorite stare staklenke u mala umjetnička djela

Sezona je pripravljanja i spremanja zimnice i u mnogim domaćinstvima zveckaju staklenke. One neiskorištene možda poželite iskoristiti u neku drugu, kreativnu svrhu. Prijateljica me pitala imam li kakvu ideju kako iskoristiti stare staklenke na kreativan način. Odgovor je – imam!

Neke sam staklenke pretvorila u staklenke za začine i složila ih na za to predviđene police. Od nekih sam izrađivala svijećnjake za lučice, neke sam decoupage tehnikom ukrašavala i od njih radila vaze…

Ipak, opet sam zavirila u Pinterest i tamo pronašla hrpu genijalnih ideja za recikliranje starih staklenki. Za neke ideje treba malo više vještine i vremena, a u ostvarenju nekih ideja mogu sudjelovati i vaš djeca. I gle – eto zabave za cijelu obitelj.

Krenimo!

Staklenke kao mini skladište slatkiša

staklenke, diy, uradi sam

Tko ne bi bio sretan ovim uratkom? Veselje je i za onoga koji ovo izrađuje, a još veće za onoga koji ovo prima. Ovo spada u vrlo jednostavan način recikliranja. Sve što trebate su šarene vrpce, neka lijepa tkanina ili čipka, a možda i malo boje u spreju i kartončić na koji ćete napisati poruku.

Ako želite dobiti verziju kao na prvoj slici, na čistu staklenku zalijepite neki željeni izrezani oblik i onda cijelu staklenku pošpricajte (ili obojite) bojom za staklo. Kad se boja osuši, jednostavno uklonite papir i dobit ćete simpatičan prozorčić koji otkriva kakvu slatku tajnu čuva vaša staklenka.

Fimo masa kao pomoć u ukrašavanju staklenki

staklenke, diy, uradi sam

Fimo masa je slična plastelinu pa vam mogu i djeca pomoći. Jednostavno napravite željene oblike, nalijepite ih na staklenku pa sve skupa „ispecite“ u pećnici prema uputama s ambalaže fimo mase. Pričekajte da se sve skupa ohladi i – imate svoju veselu i šarenu staklenku u vlastitoj izvedbi.

Čajevi u staklenkama

staklenke, diy, uradi sam

Stiže nam i sezona ispijanja čajeva. Bilo da se radi o čajevima u filter vrećicama ili u rinfuzi, staklenke mogu biti odlična pomoć u njihovom organiziranju i skladištenju. Decoupage tehnika, obične naljepnice, naljepnice po kojima možete pisati kredom… Sami birajte vama najdražu verziju. Posljednja slika mi je posebno draga jer inače jako volim originalne poklon paketiće. Zamislite ovo pokloniti nekom čajoljupcu – čaj, malo pakiranje meda, keksići i cjedilo, hvataljka za čaj – genijalno!

Staklenke kao čuvari začina

staklenke, diy, uradi sam

Koju kuhinju ne bi „podigla“ ovakva izvedba čuvanja i organiziranja začina? U vašoj izvedbi samo vam nebo može biti granica… Dobro, i vaša mašta.

Staklenke kao organizatori

staklenke, diy, uradi sam

Sviđa vam se ova izvedba organiziranja kuhinjskih pomagala? Meni jako. Ne mogu se odlučiti koja mi je od ove tri slike draža i simpatičnija izvedba.

staklenke, diy, uradi sam

A što kažete na ovaj način organiziranja školskog i uredskog pribora ili čak kupaonskog inventara? Izvedba s prve slike zahtijeva malo više truda jer trebate pripremiti i dasku na koju biste zabušili držače i staklenke kako biste ju mogli staviti na zid, ali nije ništa komplicirano.

staklenke, diy, uradi sam

Vertikalna ili horizontalna verzija? Šareno ili jednolično? Hmmm…

staklenke, diy, uradi sam

Ljubiteljice šminke bi sada odmah mogle dobiti vlastitu ideju kako organizirati svoje kistove, a možda i ostalu šminku. Osim što je pregledno i lako dostupno, oku je ugodno.

Staklenke kao poklon paketići

staklenke, diy, uradi sam

Već ranije sam spomenula da se staklenke mogu iskoristiti kao poklon paketići – u pitanju su bili slatkiši i čaj. A što mislite o slatkom paketiću lakova za nokte i drugih preparata za svoju prijateljicu, seku, mamu, kćer…? Jeste li dobili možda neku drugu ideju što biste mogli unutra staviti?

Pozdrav jeseni

staklenke, diy, uradi sam

Jesen je na vratima. Kako vam se sviđaju ove izvedbe koje bi mogle uljepšati vaš dnevni boravak, predsoblje, terasu…?

Staklenke kao svijećnjaci

staklenke, diy, uradi sam

Čipka, decoupage tehnika, boje za staklo, vrpce, kamenčići i pijesak, stare novine ili notni zapisi… Odlična ideja za postizanje romantičnog ugođaja!

Staklenke kao vaze

staklenke, diy, uradi sam

Ovo je također jedna dobra i korisna ideja kako iskoristiti stare staklenke. Možete učiniti pravo malo remek djelo koje kasnije možete i pokloniti. Divno!

Staklenke na proslavama

staklenke, diy, uradi sam

Nije li ovo super način za razbiti monotoniju stola ili čak za postizanje dodatne razigranosti? Držač za slamke, cake popse, lizalice pa čak i pribor za jelo… ideja je puno.

staklenke, diy, uradi sam

A kako vam se sviđaju staklenke kao ukrasi na svadbenom stolu? Ako želite sami raditi svoje svadbene ukrase i uz to postići vintage i romantičan štih, ovo je baš za vas! Čipka, konop, trakice, drveni podložak i najrazličitije cvijeće su pun pogodak.

Staklenke kao uspomena s proslava

staklenke, diy, uradi sam

staklenke, diy, uradi sam

Što kažete na uspomene na krštenje, dječje rođendane ili vjenčanja upakirane u staklenke i sve ove divne ukrase?

staklenke, diy, uradi sam

Mini staklenke, tkanina, vrpce, konopi, cvjetići, naljepnice, kartončići s porukom… Na koji biste vi način uredili svoje uspomene s vjenčanja?

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste i sami dobili puno kreativnih ideja pomoću kojih ćete svoje stare staklenke pretvoriti u prava mala remek djela.

Uživajte!


Suzana Džeko – Žena Vrsna
Foto: Pinterest

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.