Dnevnik jednog vjeroučitelja

oči u oči

Svakodnevna šetnja Alejom upitnika

Dragi roditelji Božje djece,

Vi ste također bili, ali  i ostali ste djeca Božja.

Odrasli ste, ma što to značilo. Kroz godine svoga odrastanja stekli ste određena znanja i nekakva iskustva, ali svejedno osjećate da to nije dosta. Stekli ste nove prijatelje,  možda i neprijatelje, a ponekad ne znate što biste s njima. Postali ste žene, muževi, majke i očevi. Postali ste roditelji. A tko je i što je roditelj i dalje vam je na neki način skriveno. Sigurno želite malo dublje zaviriti u tu tajnu roditeljstva.

Što se promijenilo? Učili su vas, a sad vi učite druge. Pješčani sat curi na koju ga god stranu okrenete.

Odnekud su nahrupile razne inspiracije, ambicije, želje i planovi. Vjerojatno se svatko do vas pita – mogu li ja to ostvariti ili ću se slomiti pod tim teretom?

Kao vjernici čujete u dubini svoga bića jasnu i glasnu poruku: Čini dobro, izbjegavaj zlo! Obaveze. Muž, žena, djeca, posao, prijatelji… Nemate ništa protiv, ali… S obje strane vašega puta naredao se niz upitnika. Svakodnevno šećete veličanstvenom Alejom upitnika.

Želja za biblijskom izvrsnošću

I tako dragi roditelji, kažete da se okupljate, da vas ima puno takvih kao što ste vi, vama sličnih, ali i različitih. I vi hoćete biti još bolji. Želite biti prave žene, pravi muževi, majke i očevi, pravi roditelji. Želite biti izvrsni. I to ne bilo kako, već biblijski izvrsni. Zapravo, koliko vas shvaćam po vašim pisanim izražajima, želite biti Božji original. I smijem zaključiti da želite biti što sličniji Isusu, njegovoj majci Mariji i Josipu njezinom zaručniku (mužu). Čestitam!

Prelistavajući neke vaše – na vašem portalu (Žena vrsna) napisane – ideje, jake želje i snažnu volju da to ostvarite, mogu vas kao vaš brat u vjeri ohrabriti da nastavite. Dobro je što ste izabrali zajedništvo i što to zajedništvo oblikujete, širite i učvršćujete na pravim temeljima u koje su ugrađene tri bogoslovne kreposti – vjera, nada i ljubav. A znak da se izgrađujete na tim pravim temeljima jest taj da nemate ništa protiv Božjeg muškarca ili žene. Ma, divota! Sam Bog vam je izabrao vašega bračnog druga da budete zajedno roditelji. I na taj ste način postali jedno drugom spona s Bogom.

Kako se vrsna žena priprema za Božić

Došašće je. Još jedan Božić je pred vratima.

Drage sestre i braćo u vjeri, možda se pitate – kako se vrsna biblijska žena, vrsni biblijski muž, vrsni biblijski roditelji trebaju pripremati za Božić? U središta svoga odgovora stavite činjenicu da u svojoj obitelji, sa svojom braćom i sestrama u vjeri slavite rođendan Bogočovjeka i Spasitelja svijeta Isusa Krista, Emanuela. O njemu što više mislite, što češće ga spominjite, pjevajte mu, molite mu se. Vi i ja znamo da to nije nimalo lako. Znamo i zašto. Zato što živimo u svijetu koji ne mari za Isusa Krista. Štoviše, želi ga isključiti iz svoje sredine. Želi ga omalovažiti u našim očima. Želi umjesto Isusa Krista, u središte našega zanimanja postaviti nekog ili nešto drugo. Kako to čini? Znamo i to. Tako da nas obasipa svojim šarenim igrarijama i drskim ludorijama.

Oči u oči

S tom situacijom se trebamo suočiti oči u oči, realno i utemeljeno na riječi Božjoj.

Bog je postao čovjekom.

Naš Isus je pravi Bog i pravi čovjek.

Čvrsto stoji na nebu i na zemlji.

On je dakle došao među nas i kao povijesna osoba.

On svakodnevno dolazi k nama, među nas u sakramentima, molitvama, u djelima ljubavi, u svom Euharistijskom tijelu i daje nam se kao hrana.

On će doći ponovno na zemlju i uspostaviti na njoj kraljevstvo Božje kako je i obećao.

Svi ti dolasci su radi nas i radi našega spasenja.

Svi ti dolasci trebaju se događati izravno i osobno (u razumu, duši, srcu) – dakle, oči u oči.

Samo još jedna u nizu propovijedi

Možda ćete pomalo razočarano pomisliti: Evo nam još jedne od brojnih propovijedi koje smo toliko puta čuli i koje ćemo opet čuti. Što ćemo s njom?

To je jedna od realnih reakcija i opcija. Svjestan sam toga. Ali, tako će biti sve dok se jednom sasvim ozbiljno ne zapitamo – zašto je to tako? Što zapravo tražimo? Jesmo li zaista iscrpili svu spoznaju, sve bogatstvo, svu ljepotu i plodnost činjenice Isusova dolaska među nas? Je li to tako uska i siromašna, nezanimljiva i dosadna stvarnost koja u nama ne izaziva nikakvo ushićenje? Ili smo možda mi takvi – uskogrudni, sebični, egocentrični, usmjereni na sjaj ovoga svijeta? Što je istina?

Drage moje sestre, draga moja braćo, dragi roditelji Božje djece, kroz meditativne zapise na ovom portalu pokušat ćemo stati pred ogledalo Istine i pokušati naći pravi odgovor na naša brojna pitanja. Otkrijte u svom srcu odgovor na pitanje – Zašto je Bog rekao da nije dobro da čovjek bude sam?

Drage moje sestre i braćo, čestit vam Božić u čestitom srcu! Neka se na vas spusti pljusak Božjega mira i blagoslova!

Božo Barun / Žena vrsna

Foto: Aaron Burden – Unsplash

Božo Barun
Božo Barun

Suprug, otac i vjeroučitelj u mirovini, urednik je i voditelj emisije "Oči u oči" na Radio Mariji.