Gospa Lurdska i sv. Bernardica – 10 stvari koje trebamo znati

gospa lurdska, bernardica, vjera

Danas slavimo ukazanje naše Gospe mladoj seoskoj djevojčici, Bernardici, 1858.godine u Francuskoj, u Lurdu. Kroz seriju privatnih objava, Marija se objavila kao Bezgrešno začeće. Što to znači, i što bismo trebali znati o našoj Gospi Lurdskoj? Ellyn von Hiben objašnjava.

1. Priča o sv. Bernardici nije samo za djevojke

Ime Bernardica je vječni favorit kada mlade djevojke biraju svoje krizmano ime. I svakako vole gledati filmsku verziju „Pjesma Bernardice“ (dobitnik prvog Zlatnog globusa za najbolji film, usput budi rečeno!). Ne bih rekla da je baš gledanje tog filma dovelo do mog obraćenja… Ali svakako nije ni odmoglo.

Naša se Gospa nije ukazala u Lurdu samo da bi dotakla srca djevojčica. Zaista, puno je toga što govori srcima mladih djevojaka. Ali svatko, bez obzira na dob i spol, može naći u priči o sv. Bernardici nešto zbog čega će mu u srcu odjekivati istina.

Ukazanje naše Gospe u Lurdu nije bila samo zbog Bernardice – za nju svi možemo čuti; znak je to za sve nas koji pokazuje prema Sinu naše Gospe, Isusu Kristu.

2. Ova svetica je proizvod slabe kateheze

Mnogo se raspravljalo na katoličkim internet stranicama o modernim katehezama i njihovom poboljšanju. Sv. Bernardicu mogli bismo nazvati proizvodom slabe, minimalne kateheze. Ali, ona je svoj vjernički život započela na najbolji mogući način – bila ona provincijsko dijete iz 1850-ih ili vrlo moderna, napredna mlada osoba. Ona je bila proizvod snažne „kućne Crkve“.

Imala je minimalno obrazovanje, kakvo su imale siromašne djevojčice njenog vremena. Osim toga, propuštala je školske lekcija zbog slaba zdravlja i činjenice da je bila potrebna kod kuće da bi brinula o sestrama. Na razočarenje časne sestre koja ju je pripremala za Prvu sv. Pričest, Bernardica je bila beznadno loš učenik. No, dobila je najvažniju pripremu – onu koju je teško ponoviti u učionici – odgoj u obitelji čije je najveće blago vjera. Imala je duboko razumijevanje u svom srcu o kojem je jednom napisala: „Bila sam ništa, i iz toga ništa Bog je učinio nešto odlično. U svetoj Pričesti ja sam srce uz srce s Isusom. Kako je uzvišena moja sudbina.“

Upravo je nedostatak naobrazbe mlade Bernardice učinio njeno svjedočanstvo glede ukazanja vjerodostojnim. Dogmu o Bezgrešnom začeću papa Pio IX. definirao je tek četiri godine prije ukazanja. Citat „Ja sam Bezgrešno začeće“ iz usta mlade, seoske neobrazovane djevojke imao je neospornu vjerodostojnost.

3. Nije obavezno vjerovati u ukazanja u Lurdu

Ukazanje naše Gospe Bernardici se smatra privatnom objavom i ne dodaje ništa javnom pologu vjere – i niti jedan katolik nema obavezu u nj vjerovati. Milijuni onih koji vjeruju – katolika i ne-katolika, koji posjećuju Lurd svake godine su, ipak, svjedočanstvo da su oni koji ne vjeruju u manjini.

4. Pjesma Bernardice

Razni su autori pisali o sv. Bernardici i ukazanjima u Lurdu. No, zaslugu za njenu popularnost u 20. stoljeću uvelike možemo pripisati filmu „Pjesma Bernardice“ i trudu njegovog autora. Franz Werfel, njemački pisac židovskog podrijetla, našao se u Lurdu dok je pokušavao prebjeći u Portugal , nakon što je Francuska pala u ruke Nijemaca. Od obitelji koja je udomila njega i njegovu suprugu čuo je priču o Bernardici i njenim ukazanjima. Werfel se zavjetovao da će, ako uspiju pobjeći, napisati priču o Bernardici. Vjeran svom obećanju, čim je došao u Ameriku, počeo je pisati prekrasno djelo o povijesnoj bajci (koje je više povijesno nego izmišljeno), „Pjesmu Bernardice“. Zanimljiva je sitnica da je djelo strukturirano kao sveta krunica – u pet dijelova, od kojih svaki ima deset poglavlja.

5. Papa Benedikt XVI.

Lurd je imao posebno mjesto u srcima mnogih papa u posljednjih 156 godina. Sveta papa Ivan Pavao II. tri puta je hodočastio u Lurd. Također je proglasio 11. Veljače, blagdan Gospe Lurdske, Svjetskim danom bolesnika.

Lurd i sv. Bernardica se također uočljivo ističu u životu pape emeritusa Benedikta XVI. On je rođen 16. travnja 1927., na dan Bernardičine smrti. Godine 2008. u Angelusu, na prvu korizmenu nedjelju – na 150. obljetnicu prvog ukazanja naše Gospe u Lurdu – Sveti Otac nas je podsjetio na njegovu trajnu važnost, „Poruka koju naša Gospa nastavlja širiti u Lurdu priziva riječi koje je Isus izgovorio na samom početku svog javnog djelovanja, a koje čujemo nekoliko puta tijekom korizme: ‘Obratite se i vjerujte Evanđelju!’, molite i činite pokoru. Prihvatimo svi Marijin poziv, kroz koji odjekuje Kristov poziv, i zamolimo je za zagovor, da uđemo u korizmu s vjerom, da ovo milosno vrijeme proživimo s unutarnjom radošću i obilnim predanjem.“

Dosegnuvši vrhunac svojih godina kao Papa, služeći s „unutarnjom radošću i obilnim predanjem“, on je 11. veljače 2013. poduzeo korak bez presedana (u modernijoj povijesti) i objavio kako odstupa od svoje papinske službe.

6. Lekcije poniznosti

Oni koji traže lekcije iz poniznosti (A ne bismo li svi to trebali činiti?) mogu naći brojne primjere u priči o sv. Bernardici. Od Bernardice i njene ponizne, pobožne obitelji, preko Crkve i građanskih službenika, pa sve do njene učiteljice – koja je svoju lekciju naučila poprilično kasno – postoji mnogo materijala za kontemplaciju u pričama osoba koje su okruživale mladu sveticu. Bile one stvarne osobe ili izmišljeni likovi, svakako su korisne za učenje rasta u poniznosti.

7. Nema ničeg u vodi

Po zapovijedi naše Gospe, Bernardica je otkrila izvor vode u Lurdu. Gospa je od nje zatražila da popije od te, do tada neviđene vode, i da se opere u njoj. Od tada, milijuni su pili i okupali se u lurdskoj vodi. Neki poduzetnici su pokušavali otkriti posebna svojstva vode, zbog kojih bi Lurd mogli pretvoriti u popularno spa odredište. No, otkriveno je samo da je voda čista i pogodna za piće. Tajni sastojak je „vjera“. Kao što je Bernardica rekla: „Morate imati vjeru i moliti; voda bez vjere nema nikakvu vrijednost.“

8. Bernardica se nije okoristila lurdskom vodom

Bernardica je jako patila u posljednjim godinama svog života. Bila je tihe, dobre naravi i nije nikad bila dobrog zdravlja. Držala se čvrsto Gospina obećanja da njoj nije obećana „radost na ovom svijetu, nego u budućem.“

Kad je imala 22 godine, pridružila se Sestrama Ljubavi iz Neversa. Bila je zadovoljna što je bila odvojena od javnog života, smatrajući sebe alatom, poput metle, koji služi svojoj svrsi, a nakon toga „biva odložen iza vrata“. Učiteljica koja je bila stroga prema njoj u njenom đačkim danima postala je još jednom njena stroga učiteljica. Sve dok ta časna sestra nije shvatila svetost kojom je Bernardica nosila svoju veliku nesreću tuberkuloze, nije uvidjela koju privilegiju ima učiti i voditi jednu tako svetu i mladu ženu. Unatoč svojoj agoniji, Bernardica je odbila mogućnost da ponovo posjeti Lurd i čudesno se izliječi.

9. Postoji neovisno medicinsko vrednovanje

Papa Sv. Pio X. osnovao je Lurdski medicinski ured kako bi istražio slučajeve medicinskih čuda. Taj Medicinski ured je medicinska institucija i nije pod nadzorom Crkve. Preko 7000 osoba je zatražilo da se njihovi slučajevi proglase medicinskim čudom, no samo ih je manje od 70 priznato i od Crkve i od Lurdskog medicinskog ureda kao izlječenja bez znanstvenog objašnjenja. Budući da je ovaj sustav za rigorozno ispitivanje ustanovljen rano i transparentno, priznata čuda iz Lurda smatraju se  najvjerodostojnijima i najmanje kontroverznima.

10. I ti također možeš otići u Lurd

Ako si u patnji, ili samo radoznao, hodočašće u Lurd moglo bi biti baš ono što ti treba. Dobrovoljci svih vrsta, ne samo medicinske struke, potrebni su za pomoć na različite načine, uključujući pomaganje bolesnima da se pripreme kako bi se mogli okupati u lurdskoj vodi. Tjedan proveden u darovanoj ljubavi donosi vlastita čuda srcima onih koji provedu svoje vrijeme s bolesnima na njihovim hodočašćima.


Ellyn von Huben – Wordonfire.org
Prevela: Marija Popovski

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.