Gumeni bomboni koje možete sami napraviti

domaći zdraviji zdravi gumeni bomboni

Gumeni bomboni su slastica draga i malima i velikima. Neki ih dućani prodaju u pakiranjima na kilograme. A što ako biste ih sami napravili u svojoj kuhinji? Ne samo da će biti zdraviji jer ne sadrže nikakve aditive, nego ćete se i zabaviti. Još ako uključite i djecu u proces izrade, nitko sretniji od njih, a tako možete i provesti kvalitetno vrijeme zajedno. Poigrajte se bojama, a kasnije uživajte u okusima.

Sastojci:

  • 100 ml voćnog soka
  • 2 vrećice želatine u prahu
  • 1 žlica (svjetlijeg) meda ako je potrebno

Priprema:

  1. U 100 ml voćnog soka istresite 2 vrećice želatine u prahu, dodajte med (ili šećer) i ostavite oko pola sata da nabubri. Smjesa mora biti skroz čvrsta. Ako vam i nakon pola sata ne bude kruta, smjesu stavite u hladnjak.
  2. Kada je smjesa nabubrila, stavite ju na laganu vatru i miješajte dok se ne otopi.
  3. Čim se smjesa otopi (ne smije proključati), maknite ju s vatre i sipajte u kalupe.
  4. Kalupe stavite u hladnjak da se bomboni stisnu. Nakon 2 sata su spremni za posluživanje.

Savjet:

Za voćni sok možete koristiti svježe ocijeđenu naranču pa će gumeni bomboni biti narančasti. Sok svježe cijeđenog limuna čini gumene bombone žutima. Sok od bazge (na razrjeđivanje, sami odredite „gustoću”) će ih učiniti gotovo prozirnima. Sok od jagode ili maline daje crvene gumene bombone, borovnica plave i slično.

Možete i ubaciti po želji par kapi ekstrakta da pojača okus. Primjerice, u sok od limuna sam dodala ekstrakt mente i gumeni bomboni su ispali tamnozeleni.

Umjesto meda možete dodati i šećer, a oboje dozirate po želji i ukusu.

domaći gumeni bomboni

Kalupe za gumene bombone u obliku medvjedića možete pronaći na Aliexpressu. Smeđe kalupe za oblike srca i zvijezde možete pronaći u Offertissimi, ali i na Aliexpressu.


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.