Jednostavni trikovi za učinkovitije čišćenje doma

jednostavni trikovi za učinkovito čišćenje doma

Prema istraživanjima odrasli provedu 7 do 19 sati tjedno čisteći dom. Nekoliko čimbenika utječe na navedene brojke, npr. godine, tip stana / kuće, broj prostorija, ali i način na koji se čisti.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih i učinkovitih trikova koji mogu olakšati proces čišćenja.

1. Čarape za čišćenje žaluzina

Čišćenje žaluzina može biti zahtjevno, pogotovo kad krpa zapne između njih. Stara čarapa može biti izvrstan alat za obavljanje ovog zadatka, samo je „obucite“ na ruku.

2. Aluminijska folija za čišćenje posuda za pečenje

Napravite loptu od aluminijske folije i s malo deterdženta za suđe operite posude za pečenje.

3. Kečap za sjaj mjedi

Da bi mjed sjajila, stavite kečap na površinu i trljajte spužvom. Nakon toga, krpom očistite ostatke, a zatim operite predmet. Možete dodati i malo soli u posebno teškim slučajevima.

4. Soda bikarbona i ocat za prozore

Prljavština i prašina često se natalože u utorima prozora i možete ih očistiti sa sodom i octom. Smjesu četkicom rasporedite po površini i ostavite 5-10 minuta. Prljavštinu zatim uklonite krpom.

5. Papirnati ručnici i ocat za WC školjku

Puno je lakše ukloniti nečistoće s WC školjke ako unaprijed obavite pripremu. Polijte ocat na nekoliko papirnatih ručnika. Obložite njima WC školjku i ostavite ih nekoliko sati. Na kraju, sve što trebate učiniti je maknuti te ručnike.

6. Pasta za zube za sjaj slavina

Za sjajne slavine dovoljno je namazati ih pastom za zube i pobrisati ih spužvom.

7. Gumene rukavice za dlake ljubimaca

Gumenim rukavicama ćete lakše pokupiti dlake ljubimaca s tapeciranog namještaja. Te rukavice jednostavno privlače dlake i sličnu nečistoću.

8. Pjena za brijanje za nehrđajući čelik

Slavine i površine od nehrđajućeg čelika lako se čiste kremom za brijanje koju je zatim dovoljno obrisati suhom krpom s površine. Istu je moguće koristiti i za skidanje mrlja s tepiha.

9. Orasi za ogrebotine na drvu

Za skrivanje malih ogrebotina s drvenih površina, dovoljno je ispolirati ih polovicom običnog ili brazilskog oraha jer orasi sadrže prirodna ulja. Nakon toga ispolirajte površinu mekom i suhom krpom. Time će se ogrebotine i ostali tragovi manje primijetiti.

10. Alkohol za sjaj uređaja

Sjajan način za poliranje površina od nehrđajućeg čelika i uređaja kao što su mikrovalne, kuhala i tosteri je pomoću alkohola (npr. votka). Trebate samo nekoliko kapi i meku krpu za čišćenje takvih stvari.

11. Ladice i posude za sortiranje u ladicama

Kako bi izbjegli miješanje stvari u ladicama da ih lakše pronađete, možete koristiti male posude. Stavite ih u ladicu i organizirate svoje stvari na način koji vam odgovara. To će vam smanjiti vrijeme i broj čišćenja jer će sve biti na svome mjestu.

12. Unutrašnjost vrata za pohranu stvari

Unutrašnjost vrata vam može pomoći u štednji prostora i sortiranju stvari. Sve što trebate učiniti je kupiti kuke i držače. Na njih možete složiti različite bočice, staklenke, četke i sl.

13. Okomito slaganje

Odjeća i ručnici u ladici bi trebali biti okomito posloženi. Tako je najlakše pronaći ono što vam treba.

14. Jastučnice

Ispeglanu i složenu posteljinu najbolje je držati u jastučnici istoga seta.

15. Držač dokumenata za pohranu stvari

Držač dokumenata može se koristiti ne samo u kupaonici za toaletne potrepštine već i u kuhinji za limenke, kalupe i druge kuhinjske predmete.

Dodatak

Ako ne želite držati WC četku u vodi, stavite je između daske i WC školjke da se prosuši.


Bright Side
Prevela: VenkaTolić
Foto: Pexels.com

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.