Kako Božja očekivanja staviti ispred ljudskih?

Kako Božja očekivanja staviti ispred ljudskih/Djevojka/Ljubav/Psihologija i osobni razvoj

Prije nekoliko godina imala sam puno više posla nego što je to Bog htio od mene, a da i ne spominjem svoja očekivanja. Radila sam ono što većina nas radi – više od onoga na što nas Bog poziva. Bog od vas očekuje samo jedno: da živite život kao Kristov učenik i da Ga slijedite. No iz nekog razloga, imamo ta nekakva lažna očekivanja koja sama sebi namećemo ili nam nameće svijet.

Uspoređujemo se s drugima, obvezujemo se na više nego što imamo vremena ili mogućnosti ispuniti te slušamo laž da se naša vrijednost i identitet temelji na onome što radimo umjesto na našem odnosu s Bogom.

Stoga kako postići jasan pogled na Božja očekivanja radije nego na ona ljudska? Istražimo nekoliko područja koja nam uzrokuju zamućen vid te odvraćaju naš pogled s Krista.

Očekivanja i usporedbe

Činjenica: Isus nije ispunjavao očekivanja koja je svijet imao od Spasitelja. On je bio drvodjeljin sin koji se upuštao u razgovore s nečistim grješnicima, izvodio čuda i liječio subotom te je bio osuđen na smrt na križu.

Stoga zašto mislimo da ćemo ispuniti očekivanja koja svijet ima za nas? Kršćanin nikada ne izgleda onako kako drugi očekuju da će kršćanin biti. Možda svi imamo isto poslanje (da živimo kao Kristovi učenici), ali način na koji smo pozvani živjeti to poslanje bit će različit.

Zašto se onda uspoređujemo s majkom koja je rodila prije mjesec dana i već izgleda predivno u sportskim tajicama ili sa sestrom koja se upravo zaručila, a vi niste bili na spoju već godinama? Ili s kolegom koji je unaprijeđen umjesto vas?

Povjerovati lažima

Uspoređivanje postoji još od Edenskog vrta, kad je zmija usporedila čovjeka s Bogom, a Eva je povjerovala toj laži. Mi neprestano želimo ono što drugi imaju, čak i ako to nešto nije Božja volja za naš život.

Čak se i sv. Pavao suočio s usporedbom s Apolonom te je morao braniti poslanje koje mu je Bog namijenio. Pavao je napisao: „Netko će reći ‘Njegove poslanice su stroge i snažne, ali njegova tjelesna nazočnost nemoćna i riječ bezvrijedna’“ (2 Kor 10,10).

Jesu li doista očekivali da sv. Pavao bude čudesan u svemu? Da je Pavao propovijedao jednako snažno kao i Apolon, bi li napisao pisma Korinćanima, Rimljanima i Galaćanima koja mijenjaju život? Ova i mnoga druga pisma nude nam neograničene mogućnosti za promišljanje i dublje razumijevanje rane Crkve. Sve što je bilo u sv. Pavlu, kao i ono što mu je nedostajalo, Bog je u njega smjestio ili izostavio iz određenog razloga.

Isto vrijedi za tebe i za mene! Bog je smjestio nešto unutar nas ili to izostavio iz jedinog razloga: zato što je znao da nam to nije potrebno da bismo ispunili Njegovu volju. Uspoređujemo se s drugima i ne vidimo da sve što nam je Bog dao da učinimo jest jedno: da budemo Njegovi učenici i slijedimo Ga.

Zato prestanite gledati uokolo, pregledavati i uspoređivati se te počnite upirati pogled u Isusovo lice u Euharistiji te Ga zamolite da vam otkrije kako nalikujete Njegovu licu kao i Njegovu Svetom Srcu.

Samo reci Ne!

Vjerojatno ste i ranije čuli: pristanak na nešto znači da ste odbili nešto drugo. Svi vole kada pristanemo doći na zabavu, u odbor, volontirati za crkvu, za posao ili školu. Nitko ne želi čuti „ne“, ali „ne“ mora češće sići s naših usana nego „da“.

Ljudi očekuju čuti „da“, no pristanak nije uvijek koristan za naše duhovno, mentalno i fizičko zdravlje. Ne morate biti onaj koji udovoljava ljudima. Morate udovoljiti jedino svom nebeskom Ocu.

Jedan od načina da otresete krivnju zbog tuđih očekivanja jest da se upitate hoće li vaš pristanak u prvom redu ostaviti vremena za vaš odnos s Bog. Ako je odgovor niječan: Samo recite NE!

Svijet će nas pokušati primamiti slavom, uspjehom, bogatstvom, unaprjeđenjima i odobravanjima. No moramo zapamtiti da ako naš identitet proizlazi od ljudi, oni ga mogu i uništiti. Ako dolazi od uspjeha, neuspjeh ga može uništiti. Ako dolazi od nečeg izvanjskog, ono ga može i uništiti. Stoga, budite sigurni da je vaše „da“ i vaše „ne“ čvrsto. Jedino će se tada otkriti Božja slava i ispuniti Njegovo poslanje za vaš život.

Odnos je važniji od identiteta

Pred nekoliko godina moj je identitet bio određen onim što sam radila, a ne onim Čija sam bila (Božja, naravno). Postalo mi je jasno kada sam pregledavala fotografije koje su većinom bile s moga radnog mjesta. Vrlo malo ih je bilo na kojima sam sa svojom obitelji, prijateljima ili ljudima koji su mi najviše značili.

Ono što sam odašiljala u svijet bila je slika zaposlene žene koja je služila Bogu kroz predivno poslanje. No u dubini, bila sam osoba definirana konferencijama na kojima sam govorila ili govorima na velikim pozornicama umjesto da sam bila ljubljena kći Božja.

Nevjerojatno, no nešto obično poput profila na Instagramu potaklo me da reorganiziram svoj život iznutra prema van. Bila sam preopterećena vanjskim izgledom, a to me uništavalo iznutra. Autorica Shauna Niequist napisala je u svojoj knjizi Present Over Perfect: „Ne znam kako išta popraviti a da najprije ne srušim postojeće strukture, a to je upravo ono što odbijanje da nešto napravimo čini – zaustavlja zastrašujuće brzi život i daje vam priliku stati i preispitati što ste zapravo stvorili za sebe, koliko god to bilo teško.“

Vidite, svijet će vam reći da je ono što radimo važnije od onoga što jesmo. Tada ćete možda, ako i kada budete imali vremena, stvoriti odnos s Bogom i drugima. Kad bih mogla umetnuti zvuk u ovaj tekst, bio bi to škripa gume ili noktiju na ploči da zadobijem vašu pažnju! Naš odnos s Bogom trebao bi biti primaran, važniji od svih drugih stvari i svi naši odnosi u životu trebali bi proistjecati iz našeg odnosa s Bogom. Taj odnos tada oblikuje vaš identitet, a ne izvanjske stvari. Tada i samo tada možemo ispuniti poslanje koje Bog ima za naš život; da Ga slijedimo kao Njegovi učenici.

Zaboravite na očekivanja

Bog želi da Ga slijedite. Kada Ga toliko prisno slijedite da ste prekriveni prašinom s Njegovih sandala, dopustite Mu da vas pročisti. Bog ne očekuje da budete savršeni! Stoga si dajte priliku. Primite ono jedino što se On nada dati vam od početka vremena: vječni život s Njim.

Roditelji, šefovi, kler, prijatelji, članovi obitelji, rodbina i supružnik će uvijek imati očekivanja od vas. Većinu vremena je najteže ispuniti svoja vlastita očekivanja.

Stoga, sljedeći put kada vas preplave osjećaji i čini vam se da ništa ne možete učiniti kako treba, pronađite osamu ili kapelicu, sastavite popis svih očekivanja s kojima ste suočeni i zapitajte Boga nekoliko jednostavnih pitanja:

– Očekuješ li ovo od mene?

– Je li ovo očekivanje potrebno da bih ispunio poslanje koje si mi dao?


Tricia Tembreull – Blessed is she
Prevela: LR
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!