Kako suprug može pomoći svojoj supruzi u vrijeme poroda?

Kakao suprug može pomoći svojoj supruzi u vrijeme poroda, Porod, Otac na porodu, Bračno jedinstvo, Brak

Biti prisutan na porodu svog djeteta nije samo pitanje fizičke prisutnosti. Ako zaista želiš pomoći svojoj supruzi, razmisli o ovim stvarima:

Budi dostupan

Kako se približava termin poroda, napetost tvoje supruge raste. Srce joj ispunjava sve više osjećaja. Posebno ako se radi o prvom porodu, ali iz iskustva znam da se puno toga jednako nagomila i sa svakim sljedećim. Kako će to biti? Hoću li prepoznati trenutak kada ići u bolnicu? (Da, vjerovali ili ne, to se pitaju i višerotke.) Hoće li biti sve u redu s bebom? U svemu tome, jako je umirujuća svijest da se na tebe može osloniti. Pobrini se da je mobitel uvijek napunjen i uključen barem na vibriranje. Ako te u periodu pred porod supruga ne uspije dobiti na telefon (premda se još ne radilo o alarmu za odlazak u bolnicu), ta činjenica će povećati njenu napetost. Ako očekuješ da ćeš biti na sastanku, ili na drugi način poslovno odsutan, pobrini se da ima kontakt osobe koja te može dobiti u slučaju hitnosti. Ako je moguće, razgovaraj sa svojim nadređenima kako te ne bi slali na udaljenije zadaće u vrijeme iščekivanja poroda.

Pobrini se za logistiku

Gotovo na svim portalima se govori o torbama za rodilište i potrebnom sadržaju tih torbi. Pri tome se podrazumijeva da se radi o maminoj torbi. No razmisli o torbi za tatu. Pripremi ruksak ili manju torbicu u kojoj će biti: voda, energetske pločice, štapići i sl. Ne znate koliko će porod trajati pa je dobro biti spreman kako biste oboje imali dovoljno snage za ovaj važan događaj. Možda nije loše ponijeti i upakiranu kavu, ako te zahvati pospanost. U torbi bi trebalo biti i neko lagano duhovno štivo s umirujućim i ohrabrujućim tekstovima. Možete unaprijed odabrati ohrabrujuće psalme, ispisati ih i uvezati. Ne zaboravi vlažne i suhe maramice, krunicu, bočicu s blagoslovljenom vodom, kameru, baterije, punjač za mobitel. Razmisli što bi još tvojoj supruzi moglo značiti u trenucima poroda.

U pripremu obvezno spada i briga da vam je auto propisno registrirano, napunjeno gorivom i bez kvarova. Ako nemate automobil, na vrijeme se dogovorite tko bi vas mogao prebaciti ili odaberite taxi službu. Ako vaša bolnica traži neke preduvjete ili dokumentaciju za prisustvo na porodu, ne zaboravite ih na vrijeme pripremiti. Svaka od ovih stvari koju obaviš i preuzmeš na sebe, olakšat će brige koje tvoja supruga osjeća i smanjiti joj tjeskobu.

Imaj razumijevanja za promjene ponašanja

Nemoj se iznenaditi ako se pred porod i za vrijeme njega tvoja supruga bude ponašala drugačije nego inače. To je razdoblje velikih promjena i velike zahtjevnosti, a sam porod zaista jako boli ma što vam o tome rekli dobronamjerni ohrabrivači. Žene se različito nose s iskustvom poroda, posebno prvog kad im je sve novo. Ne treba uzimati ozbiljno ono što kaže u tijeku poroda. Vidjet ćete i sami da jednom kad u rukama bude imala vaše dijete, potpuno će se promijeniti.

Budi spremni pružiti ruku

Evo nečeg što možeš shvatiti potpuno doslovno. Na početku će to možda biti nježan stisak podrške i ohrabrenja, ali u fazi jakih trudova i tiskanja može biti istinska pomoć. Ne preporučuje se stiskati šake za vrijeme trudova jer se tijelu šalje poruka grča i bol se pojačava. Zato kad te supruga čvrsto stisne u toj fazi, pomozi joj polako i nježno opustiti stisak. Ako se baš opire, ne inzistiraj. Bez obzira na sve što ste naučili o mehanizmu poroda, dopusti njoj da vodi stvari. Porod je drama u kojoj ona ima prilično veliku ulogu što nimalo ne omalovažava tvoju. Ponekad su službeno sporedni likovi baš oni koji nam se duboko usijeku i utječu nenadomjestivo na rasplet situacije. Sjeti se samo Sama iz Gospodara prstenova.

Pobrini se upoznati njene želje

Jako je važno da prije poroda razgovarate o tome kakav bi porod tvoja supruga htjela i kako bi se željela postaviti u mogućim skretanjima s te staze. U našim bolnicama nema toliko prostora za želje, ali ipak postoje mnoge odluke koje možemo donijeti. Tvoja supruga može biti preumorna da bi razmišljala o izborima koji joj se nude. Može biti prestrašena, usredotočena na porod toliko da slabije doživljava okolinu ili se može zaista loše osjećati. Ti ste tu kao njezin ambasador i budi spreman preuzeti tu ulogu kad bude potrebno.

Budi snažan

Porod može trajati dugo (posebno prvi) i možeš se osjećati iscrpljeno. Možda si nakon napornog dana na poslu došao u bolnicu i tu proveo poslijepodne i dio noći i oči ti se sklapaju. Ne zaboravi da je tvoja supruga u još zahtjevnijoj situaciji i treba tvoju snagu. Sjećaš se onih okrepa koje si ponio u svojoj torbi? Evo prilike da ih iskoristite.

Porod u sebi uključuje i neke ne toliko ugodne procedure. Možda ćeš vidjeti igle, dosta krvi i ponešto aparature. Ako te bilo što od toga uznemirava, slobodno zatvori oči i usredotoči se na molitvu. Tvoja supruga te treba prisebnog i snažnog. Učini sve što je do tebe da to i budeš. Može pomoći informiranje unaprijed kako bi znao što očekivati i kako se postaviti. Ako imaš snage, zaviri kako izlazi glavica vašeg djeteta. Bez brige, od tog pogleda i promatranja poroda, može se samo povećati poštovanje koje osjećaš prema svojoj supruzi i zadivljenost njenim tijelom. Međutim, ako znaš da ti može biti slabo od pogleda na krv, zadrži se kod uzglavlja svoje supruge i koncentriraj se na njeno lice.

Budi inspiracija i poticaj svojoj supruzi

U trenucima kad tvojoj supruzi snaga klone, samo jedna tvoja ohrabrujuća rečenica može joj dati impuls da se trgne i prigrli situaciju u kojoj se nalazi. Možda je upravo sada trenutak da joj blagim glasom pročitaš psalam iz pripremljene zbirke. Sjećam se da mi je na porodima samo umirujući ton glasa mog supruga pomagao da skupim još snage i obnovim predanje. Ne zaboravi je bodriti i pohvaliti: „Bravo, ljubavi, jako si hrabra!“ ili „Super ti ide, hrabro!“.

Budi pozoran

Promatraj svoju suprugu i slušaj ne samo njen glas nego i govor tijela. Stiskanje šaka, promjena ritma disanja, okretanje glave… Sve su to znaci da joj je teže i/ili bolnije. Nježan pogled, blagi dodir i riječ ohrabrenja već su pomoć. Isto tako vodi računa o njenim reakcijama na zahtjeve osoblja. Možda joj treba pomoć da se izrazi ili ohrabrenje da nešto prihvati. Budi pozoran na ono što osoblje govori. Ona sada nema sposobnost pune koncentracije i može joj promaknuti nešto što je važno.

Budi čuvar vrata

Imaj na umu da je porod iznimno duboko i snažno iskustvo. Dolazak djeteta na svijet, promjene uloga, česte odluke, poteškoće koje početak donosi sa sobom… Sve to je dobar razlog da prvo vrijeme smanjite nepotrebne izazove. Možda je najbolje da dobronamjerne i uzbuđene članove rodbine i prijatelje uputite da dođu po završetku babinja ili u trenutku kad se budete osjećali spremni. Detaljniji uvid u to pitanje pročitajte ovdje.

Budi spreman na poplavu ljubavi

Ako je za vrijeme poroda lice tvoje supruge bilo napeto, prestrašeno, bolno, u trenutku primanja bebe na ruke vidjet ćeš kako se njenim licem prelijeva nevjerojatna količina blagosti i ljubavi. Nije li to upravo ono što i sam osjećaš? Ne čudi se pitanju koje se formira u tvojoj nutrini: „Zar je moguće ovoliko voljeti nekoga koga nisam još ni upoznao?“ Da, moguće je. I iz našeg iskustva ti mogu reći da suprotno svim upozorenjima, sa svakim novim djetetom ta poplava ljubavi biva sve veća i veća.

Moli, moli, moli

Ovaj savjet dolazi na kraju ne zato što je najmanje važan, nego upravo suprotno. Želim da ti ostane u sjećanju i srcu. Najvažnija stvar koju ćeš činiti jest molitva. Moli za snagu svoje supruge, za dobro svog djeteta, za sigurnu i mudru ruku medicinskog osoblja i za vlastitu ulogu, da možeš biti onaj koga tvoja obitelj treba i zaslužuje. Moli prije trudnoće, od kad saznate za trudnoću, tijekom nje… Moli u iščekivanju poroda i moli žarko za vrijeme njega.

Spominjala sam da si ambasador svoje supruge za vrijeme poroda. Mislila sam i na molitvu. U fazi intenzivnih trudova i tiskanja, tvoja supruga neće biti u stanju moliti duže molitve kao što je krunica, već možda kratke zazive predanja i traženja pomoći. Zato si ti tu da je zamijeniš. Brak je timska igra i zamjena je predivan način iskazivanja ljubavi.

Ne zaboravi sve svoje osjećaje nakon poroda preliti u molitvu slavljenja i zahvaljivanja. Uistinu je dobar Gospodin, blago onima koji se u Njega uzdaju!

Prvi očinski blagoslov

Kad se prva gužva oko mame i bebe slegne, postoji još nešto što možeš učiniti. Dati svom djetetu prvi očinski blagoslov. Ako ste ponijeli blagoslovljene vode, možeš je upotrijebiti, ali i bez nje će biti sasvim dobro. Velika je snaga očinskog blagoslova, iskoristi je! (Koristim priliku da napomenem kako očinski blagoslov s blagoslovljenom vodom nema nikakve veze s krštenjem koje u redovnim okolnostima dijeli isključivo osoba koja ima neki stupanj svetog reda (đakon, svećenik ili biskup). Samo u neposrednoj životnoj opasnosti, krštenje može podijeliti bilo koja krštena osoba.)

Možda ti je nakon ovog članka jasnija velika uloga oca pri porodu kao i kolika je to privilegija. Postoje situacije u kojima to nije moguće ostvariti, ali nemoj dopustiti da razlog budu tvoji strahovi i obziri. U situacijama kad ti je nemoguće sudjelovati u porodu, moći ćeš ostvariti samo neke od spomenutih točaka. Ostale prepusti sv. Josipu. On ima iskustva s porodom, veliku ljubav za svaku osobu i daleko veću moć od tebe osobno. Tako da možeš biti miran znajući da su tvoja supruga i dijete u izvrsnim rukama.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.