20 načina kako ove zime uštedjeti energiju u vašem domu 

uštedjeti energiju zena vrsna,

Svi želimo biti više ekološki osviješteni, no što dani postaju hladniji, lako je potrošiti više energije (i novca) nego što smo toga svjesni. Evo nekoliko praktičnih stvari kako ove zime uštedjeti energiju u vašem domu …

1. Zatvorite unutarnja vrata

Ako zatvorite vrata unutar kuće, zarobit će toplinu u svakoj sobi što znači da ćete trošiti manje energije da biste zagrijali svoju kuću. Kako biste u sobi postigli ugodniju temperaturu, stavite zaštitu od propuha pred vrata i tako spriječite gubitak topline kroz pukotinu ispod vrata.

2. Promišljeno kuhajte

Pećnica zagrijava svaku rešetku bez obzira ima li hrane na svakoj od njih, stoga maksimalno iskoristite energiju koju koristite kuhajući nekoliko jela odjednom. Pokušajte kuhati nekoliko jela istovremeno – riješit ćete obroke do kraja tjedna i uštedjet ćete energiju.

3. Promišljenije se odijevajte

Jeste li znali da možete uštedjeti oko 600 kuna godišnje smanjujući termostat za samo jedan stupanj? Vrijeme je da zgrabite papuče.

4. Držite konstantu kako biste mogli uštedjeti energiju

Ako održavate grijanje konstantno na nižoj temperaturi, umjesto da ga neprestano palite i gasite, zaista možete uštedjeti energiju. To je zbog toga što bojler troši mnogo energije da bi se zagrijao do visoke temperature nakon što se ohladio, a zatim se energija uzalud potroši kada se bojler pregrije pa se ponovno mora hladiti.

5. Počastite se vunenim zimskim prekrivačem

Prekrivanje popluna raskošnim prekrivačem ne čini samo vašu sobu ljepšom, već će značajno promijeniti hladne zimske noći, što znači da možete smanjiti temperaturu grijanja.

6. Smanjite pritisak

Mlazni tuševi troše mnogo vode, ponekad i više nego da napunite kadu. Kao što možete zamisliti, to stoji mnogi novca te troši mnogo energije da bi se ugrijali. Pokušajte namjestiti glavu tuša tako da učinkovito koristi vodu pa ćete značajno uštedjeti.

7. Otvorite vrata pećnice

Kad završite s kuhanjem, otvorite vrata pećnice i omogućite da toplina izađe kako bi zagrijala kuću umjesto da samo uzalud potrošite toplinu koristeći napu da ju usiše i ispuše van.

8. Napunite hladnjak

Vrijeme je da nagomilate poneke ukusne poslastice zbog toga što ćete tako učiniti uslugu svome hladnjaku. Prazan hladnjak troši mnogo više energije nego pun jer hladnjak mora raditi više da bi sve održao hladnim. Ako je hrana sakupljena zajedno to ga održava hladnijim. Vrijeme je za veliku kupovinu!

9. Iskoristite ploče na štednjaku

Veliki gubitak energije je koristiti veliku ploču na štednjaku za malenu tavu, kao i staviti veliku tavu na malenu ploču. Ako kuhate malu količinu hrane, budite pažljivi i koristite malu tavu na maloj ploči.

10. Sušite rublje na zraku

Ako grijete, nemojte trošiti više energije stavljajući mokro rublje u sušilicu. Iznenadit ćete se koliko se brzo odjeća suši viseći na stalku za sušenje u toploj sobi – i vaša će roba biti puno manje zgužvana nego da se sušila u stroju. ALI, ne sušite odjeću na samim radijatorima, jer će vaš bojler morati raditi više i koristiti više energije.

11. Ne blokirajte toplinu

Blokiranje radijatora predmetima kao što su kauč nije energetski učinkovito – to znači da se toplina apsorbira u predmet koji stoji ispred te će soba u konačnici ostati puno hladnija.

12. Niže temperature pranja

Pranje odjeće na 30 – 40 stupnjeva štedi značajnu količinu energije i novca. To se događa jer se 90% energije perilice za rublje troši na grijanje vode.

13. Ugasite i isključite

Ne koristite svaki dan to sušilo za kosu ili glačalo? Nemojte ih samo ugasiti, već ih i isključite iz utičnice. Kućanski aparati i dalje koriste struju čak i kada nisu upaljeni, stoga bez razloga uzalud trošite energiju. Također, pripazite da vaš televizor bude isključen, a ne samo na stand by – to također crpi nepotrebnu energiju.

14. Navucite zavjese

Komplet termo ili debelih zavjesa čini čuda zadržavajući toplinu u vašoj kući, stoga kada je vani hladno, navucite ih i neka vam bude ugodno. I obrnuto, kada je sunčano rastvorite zavjese puštajući toplinu unutra.

15. Izolirajte

Toplina se podiže, stoga izolacijom svog potkrovlja zadržavate toplinu unutar doma,  pritom štedeći preko 1000 kn godišnje. Izolacijom šupljeg zida također će značajno smanjiti račune za grijanje.

16. Uložite u solarne ploče

Možete uštedjeti do trećine iznosa vaših računa za grijanje instalirajući solarne ploče. Odlične su za okoliš i za vaš džep. Putem državnog otkupa može vam biti isplaćena struja koju proizvodite.

17. Uradi sam zaštite od propuha

Pokušajte na okvire prozore zalijepiti ljepljive trake (načinjene od pjene, plastike ili metala) za zaštitu od propuha. Četkice za poštanske sandučiće i namjenski izrađene poklopce za ključanice zaustavit će hladnoću koja ulazi kroz ulazna vrata.

18. Spriječite podizanje topline

Nekolicina nas sretnika koji imamo prekrasne visoke stropove mogu primijetiti da je teško održavati kuću toplom – pokušajte staviti policu iznad radijatora da biste zarobili toplinu u sredini sobe.

19. Zamijenite bojler kako bi ste mogli uštedjeti energiju

Ako vam je bojler stariji od 15 godina, vjerojatno je vrijeme za novu, učinkovitiju verziju. Možete uštedjeti približno 3500 kn godišnje kada ga promijenite.

20. Blokirajte dimnjak

Učinkovite naprave poput balona na napuhavanje za dimnjake pomažu umanjiti propuh koji dolazi kroz dimnjak kada je vani prohladno.


Housebeautiful.co.uk
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.