Kako veselo i domišljato urediti dječju sobu

kako veselo i domišljato urediti dječju sobu

Svaki roditelj se barem jednom našao u situaciji traženja ideja za uređenje sobe svojih najmlađih. Bilo da je želite u potpunosti renovirati ili samo malo osvježiti, dobro je razmišljati što bi naše dijete voljelo. Ako su djeca dovoljno stara, bilo bi dobro uključiti ih u proces uređivanja njihove sobe. Pitajte svoje dijete kakve bi boje zidova željelo. Neka aktivno sudjeluje u bojanju, premještanju stvari, namještanju kreveta… Tako će se ono osjećati važno, a zajedno ćete provesti puno kvalitetnog vremena.

Ipak, ne treba u potpunosti i isključivo slušati samo djecu jer su njihove želje često nerealne. Vi biste trebali odlučiti što biste željeli da dijete u toj sobi radi – hoće li dijete ondje samo spavati ili će mu to biti i prostor za igru, ali i za učenje? Ova odluka igra veliku ulogu u organizaciji prostorije.

Kakva god bila vaša odluka, evo nekoliko savjeta koji će zasigurno razveseliti vaše mališane i podići prostoriju.

Zidovi

Zidovi su vrlo važni u podizanju prostorije. Osim kombinacije boja i/ili tapeta na zidovima, na njih možete objesiti slike ili fotografije vaše djece. Možete ih osvježiti zidnim naljepnicama ili policama s knjigama ili nekim drugim idejama koje možete lako realizirati.

Boje zidova

Dokazano je da boje utječu na naše raspoloženje. Primjerice, ljubičasta boja potiče strast i kreativnost. Crvena boja potiče energiju i uzbuđenje. Žuta boja potiče osjećaj sreće i koncentracije. Ako želite poticati osjećaje spokoja i mira, za to su najbolje zelena i plava boja. Njihova kombinacija (primjerice tema oceana) može stvoriti dojam smirujućeg prostora.

Ako vaše dijete izrazi želju za crvenom bojom zidova, a vi želite da dijete u sobi isključivo spava, onda ga ipak nećete poslušati. 😉

uređenje dječje sobe, ideje

Tapete

Tapete su obično veselija varijanta jer dolaze u najrazličitijim uzorcima. Izaberite svoj ili djetetov najdraži uzorak, nalijepite na zid i odmah ćete dobiti ideju kako dječju sobu bolje i ljepše (re)organizirati.

uređenje dječje sobe, ideje

Zidne naljepnice

Zidne naljepnice su zgodna stvar koja zaista može unijeti osvježenje. One ne moraju ići samo na zid. Možete ih lijepiti na vrata, ormare, krevete…

uređenje dječje sobe, ideje

Visinomjer

Visinomjer možete i sami nacrtati na zidu, a možete ga i nalijepiti. Ako su zidovi dječje sobe poprilično popunjeni, možete ga nalijepiti s unutarnje strane vrata i tako pratiti djetetov rast i razvoj. Također ih možete pronaći u različitim oblicima i motivima.

uređenje dječje sobe, ideje

Slike i fotografije

Još jedan način osvježavanja prostora je stavljanje slika i fotografija na zid. Uokvirite neki dječji crtež ili otiske njihovih ručica i stopala. Izradite i uokvirite fotografije vašeg djeteta ili cijele obitelji. Možete koristiti i šarene okvire ili ih ukrasiti npr. šarenim gumbima koje možete polijepiti vrućim ljepilom.

uređenje dječje sobe, ideje

Police za knjige

Evo i nekoliko ideja kako organizirati dječje slikovnice i priče. Iskoristite jedan dio zida i postavite police koje i sami možete ručno izraditi. Uredno složite knjige tako da djetetu budu lako dohvatljive.

Ovo je još jedan super način kako unijeti „razigranost” u dječju sobu.

uređenje dječje sobe, ideje

Kreveti

Krevet bi bio najvažniji dio dječje (spavaće) sobe. Za krevet je bitno da je čvrst, stabilan i funkcionalan te da djetetu izaberete kvalitetan i udoban madrac. Sve ostalo je manje bitno.

Ali ako imate materijalnih mogućnosti, puno vremena, volje i mašte, možete svojim mališanima izraditi neobične i slatke krevetiće.
Koji dječak ne bi volio spavati u autiću ili koja djevojčica ne bi voljela imati svoju kućicu? 🙂

uređenje dječje sobe, ideje

Evo i nekoliko realnijih ili lakše ostvarivih ideja: uz malo mašte i puno truda od kreveta možete načiniti šator i ukrasiti ga lampicama. Od kreveta na kat možete načiniti jednostavnu kućicu i slično.

uređenje dječje sobe, ideje

Soba za jedno dijete

Ako imate jedno dijete, možete mu izraditi ili kupiti krevet koji će imati još funkcionalnosti. Ovo je posebno korisno ako je soba jako mala, a želite da se dijete u njoj može i igrati ili učiti.

Primjerice, krevet može biti na katu, a ispod njega radni stol ili prostor za igru. Stepenice po kojima bi se dijete penjalo na krevet na katu biste mogli iskoristiti da budu i ladice. Tako biste dodatno uštedjeli na prostoru.

uređenje dječje sobe, ideje

Soba za više djece

Najljepša stvar u djetinjstvu je imati braću i sestre. Djeca se tako uče biti nesebični i dijeliti. Super je dijeliti sobu s braćom i sestrama! Tada je možda najbolje organizirati spavaonice na muške i ženske.

Evo nekoliko praktičnih ideja kako najbolje iskoristiti prostor i unutra smjestiti dvoje, troje, četvero (…) djece. Ako su tata i/ili djed vični ručnim radovima i radu s drvetom, od dječje spavaonice uz puno truda i vremena mogu učiniti pravo malo čudo.

uređenje dječje sobe, ideje

uređenje dječje sobe, ideje

Ostalo

Postoje još neke manje bitne stvari koje mogu osvježiti dječju sobu.

Tepih

Ukoliko nemate podno grijanje, tepih je zaista koristan. Na njemu se djeca mogu igrati ili učiti, a da im ne bude hladno nožicama. Tepih birate prema debljini koju želite i prema boji koja bi najviše odgovarala boji zidova i namještaja.

uređenje dječje sobe, ideje

Sintetički tepisi su dobri za djecu koja imaju problema s alergijama – većina ih ima antialergijske oznake.

Vuneni tepisi su dobri za one koji su alergični na grinje jer one ne podnose vunu. Još jedna prednost vunenih tepiha je što su bojani prirodnim bojama. S druge strane, mana vunenih tepiha je ispadanje vlakana. Na to treba pripaziti pri kupnji – povucite rukom preko gornje strane i vidjet ćete koliko vlakana ispada. Što je gušće tkanje, manje će ispadati. Još jedna mana vunenih tepiha je što imaju karakterističan miris pa možda neće biti pogodni za one koji su osjetljiviji na mirise.

Lusteri

Lusteri su još jedan detalj koji možete prilagoditi djeci.

uređenje dječje sobe, ideje

Noćno svjetlo

Ako vaše dijete ne voli spavati u mraku, korisne su male LED lampe koje možete postaviti na zid kod djetetovog kreveta, na policu ili noćni ormarić. Svjetlo je lagano i prigušeno, a vaše dijete može mirno zaspati bez straha od mraka.

uređenje dječje sobe, ideje

Zavjese

Ukoliko volite zavjese, za dječju je sobu važno da budu lagane i prozračne kako bi moglo ući što više sunčevog svjetla.

uređenje dječje sobe, ideje

Nadamo ste da ste dobili neke ideje i motivaciju te da ćete ugodno iznenaditi svoju djecu malim promjenama.

Dodatne ideje za uređenje doma možete pronaći i u članku: Zidne naljepnice za ljepotu doma


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Pinterest i Aliexpress

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.