Kako znati da je on tvoj budući suprug

budući suprug

Mnoge od nas su ove godine stajale uz prijateljicu dok je izgovarala svoje „da“ čovjeku iz snova – ili bolje rečeno, muškarcu kojeg je upoznala prije dvije godine preko nekog prijateljičinog prijatelja.

One koje su u potrazi za svojom drugom polovicom muče pitanja postoje li znakovi i kako znaš da je baš to ono za što se treba boriti. Neki odgovori nam jednostavno nisu dovoljno dobri pa stoga ako vam je muka od slušanja onoga „kad znaš, znaš“, ovaj popis je za vas.

Većina nas zna da pronaći muža nije baš tako lako, nećemo ga prepoznati kao nekoga tko je iskočio iz naše mašte i odjednom postao stvaran, nego moramo biti uvijek budni kako nam gosp. Pravi ne bi promaknuo. Jednostavno ne možemo ne zapitati se – kako znati da je pravi?

Odgovor koji najčešće dobijemo iskreno zvuči poput mantre nekakvog Jedija: „Kad znaš, znaš.“

Kad znaš, znaš?

U redu, Yoda. Nek je sila i s tobom također.

„Kad znaš, znaš“ kao da govori o tome da se prepoznavanje budućeg muža događa na nekom podsvjesnom nivou – koji nas s takvom sigurnošću nosi poput nekakvog nevidljivog vala. Ali to „jednostavno znaš“ stvarno nije dovoljan odgovor nama koji se nadamo jednog dana izreći svoje „da“ kako bismo proveli svoj život s jednim nesavršenim ljudskim bićem koje je (vrlo moguće) alarmantno dlakavo. Znati da ste sreli čovjeka s kojim biste mogli provesti ostatak života je komplicirano i zato stalno i dobivamo taj izbjegavajući, općeniti odgovor. Ipak, ni on u potpunosti ne dolazi iz naše podsvijesti.

Otkrila sam da ako pogledate malo dalje od klišejiziranih izjava o ljubavi i pritisnete malo udane prijateljice da nam daju odgovore kako su znale, uvidjet ćete da se uzorak ponavlja. Postavila sam pitanje dvadeset i pet udanih žena i njihovi odgovori su mi sve razjasnili. Da, mnogi odgovori su počinjali s „jednostavno sam znala“ ili „teško je to objasniti“, ali onda bi objasnile. Njihove priče, različitih detalja i tonova, imale su iste teme.

Evo šest najčešćih odgovora žena o tome kako su znale da su upoznale svoje buduće muževe.

„On mi je najbolji prijatelj“

Samo je jedna žena s kojom sam razgovarala spomenula žmarce i leptiriće kao odlučujući faktor, ali svaka od ispitanica je rekla ili barem natuknula da joj je budući muž bio i najbolji prijatelj. „Znala sam da je on pravi čovjek za mene jer mi je bio najbolji prijatelj.“, rekla je jedna ispitanica. „Bilo nam je zabavno zajedno i znala sam da bi prošao i kroz vatru za mene.” Druga je rekla: „Nikad nisam susrela nikoga koga volim jednako u svakoj situaciji.“ Neke su objasnile kako bi se bez obzira na svađe i dalje voljeli najviše na svijetu. Kako je to jedna objasnila: „Čak i kada bismo se svađali, on je bio taj s kojim želim i dalje provoditi vrijeme (poslije svađe, ne tijekom).“. Mislim, ima smisla. Ako već planirate provesti život s nekim, to što vam se netko ludo sviđa je prilično važna stvar.

„Osjećala sam da kraj njega mogu biti ono što jesam“

A još više nego što su voljele njegovo društvo više nego bilo čije drugo, sve žene su objasnile kako su se u njegovom društvu osjećale prihvaćene i slobodne da budu ono što jesu. „Nisam imala potrebu za dokazivanjem ili pretvaranjem da sam netko drugi koga bi on možda volio“, rekla je jedna. Druga je to ovako objasnila: „Moj muž je prvi i jedini muškarac kojemu sam pokazala onu pravu sebe. Nije bilo pretvaranja i sviđala sam mu se takva.“

Dok sam se bavila ovom temom kroz intervjue s ovim ženama, podsjetilo me na citat iz novog filma Pepeljuga: „Najvjerojatnije najveći rizik koji možemo poduzeti je da nas netko vidi onakve kakvi uistinu jesmo.“ Kakva sreća bi bila susresti muškarca koji te vidi onakvu kakva jesi i voli te zbog toga. Također, otkriće da možete voljeti muškarca kojega poznajete i razumijete sa svim njegovim manama je jako dragocjen dar.

„Divila sam mu se“

Ovo se stalno ponavljalo u ljubavnim pričama koje sam čula. Svaka žena je prepoznala kvalitete u budućem mužu koje su je inspirirale. Jedna žena je posebno dobro opisala taj osjećaj: „Ono zbog čega sam ga htjela zadržati za sebe su njegove kvalitete – intelekt, ponašanje, duboka samosvijest, pažljivost i samokritičnost.“ Jedna žena je rekla kako su je „kupile“ muževa nesebičnost i želja za služenjem drugima.

Svi traže nešto drugo u muškarcu, ali prevladavajuće mišljenje je da kada mu se divite, onda znate da je to onaj za koga se želite udati. Iz svih ovih priča mogu zaključiti da u svemu ovome ipak ima nešto više od same potvrde da je vaš muž stvarno dobra osoba. Nadam se da ćete u životu susresti mnogo muškaraca koji imaju kvalitete kojima se divite, ali muškarac za koga se udate bi trebao biti onaj čije kvalitete, ne samo da vas privlače, nego vas i potiču da od njega učite i sami rastete u tim vrlinama.

„Vjerovala sam mu“

Mnoge žene s kojima sam razgovarala vjerovale su da znaju kakav je njihov budući suprug u duši i to su navele kao razlog zbog kojeg su rekle svoje „da“. Za nekoliko žena ovo se vidjelo po postojanoj ljubavi i brižnosti budućeg supruga prema njoj. Jedna supruga je rekla: „Znala sam da je moj suprug ‘onaj pravi’ jer je bio toliko uporan i siguran u mene. Njegova stalna upornost da me osvoji donijela mi je veliki mir i slobodu da uistinu volim.“ Druga je objasnila: „Imala sam povjerenja u njega i znala sam da će se uvijek truditi napraviti pravu stvar.“

Sve veze imaju uspone i padove, ali kroz vrijeme obratite pažnju je li vašem muškarcu i dalje jednako stalo do vas. Vidite, nijedna žena s kojom sam razgovarala nije rekla da ju je muž poštovao „većinu vremena“ ili da je pokušavao učiniti ispravnu stvar „ponekad“. Jednoglasno su se složile da muškarac koji se uvijek brine za tebe i trudi se ispravno postupati jest onaj kojeg treba zadržati kraj sebe.

„Dijelili smo iste vrijednosti“

Ovo me nije previše iznenadilo, ali gotovo svaka žena je to rekla. Neke su to spomenule kao očitu stvar, kao što bih možda i ja. Jedna je među razloge dodala „slične vrijednosti i interesi kao i iste želje u životu“. Druga je rekla da joj je važno da ona i muž „imaju isto mišljenje o važnim stvarima i o tome što je brak za njih.“

Dok su iste vrijednosti jasan pokazatelj za neke, to baš i nije tako očito onima koji se „još uvijek traže“ i koji nisu razmišljali kako ogromne ideološke razlike mogu biti prepreka u braku. Ako tražite nekoga kome ćete govoriti svoje „da“ svaki dan do kraja života, razmislite što želite od života i kako ga želite živjeti. Ako vidite da muškarac dijeli vaša nadanja i želi slično od svog života, to je znak da ste našli nekog posebnog.

„Htjela sam biti s njim“

Znam da ovo glupo zvuči, ali, vjerovali ili ne, želja da budete s nekom osobom i da odabirete nju iznad svih drugih je prilično važan razlog za svaku ženu s kojom sam razgovarala. Jedna žena je objasnila kako je „on bio onaj s kojim je željela da uspije. Imao je mane s kojim je mogla živjeti i kvalitete bez kojih nije htjela živjeti“. Jedna druga se prisjećala svog drugog spoja sa suprugom i kako je mislila: „Želim voljeti ovog muškarca do kraja života.“. Prijateljica je iskreno opisala kako su „htjeli biti jedno s drugim makar se stvari koje su nas nervirale kod druge osobe nikad neće promijeniti. I nikad nisu!“.

Muškarac s kojim si u vezi možda nije najsavršeniji na svijetu i vrlo vjerojatno ima drugih s kojima bi se jednako slagala. Ova ti ideja možda zvuči jako neromantično, ali mnoge žene s kojima sam razgovarala su s užitkom govorile kako su odabrale baš ovog muškarca (navodeći dobre razloge zbog kojeg su odabrale supruga, nijedna nije spomenula sudbinu). Nisu se brinule da možda ima netko savršeniji i idealniji tamo negdje – one su htjele baš ovoga, zajedno s njegovim slabostima i jakostima. Jedna žena je to dobro rekla: „Znala sam da nije savršen, ali bio je savršen za mene.“


Monica Gabriel Marshall – Verily
Prevela: Katarina Udovičić
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!