Katekizam Katoličke Crkve – što je i zašto je važan?

Katekizam Katoličke Crkve

Živimo u novom dobu čovječanstva pa samim time nalazimo se i u novom dobu kršćanstva. Ukoliko ne shvatimo težinu krize koju Crkva sada prolazi, Katekizam Katoličke Crkve će za nas biti samo još jedna knjiga, a on to zasigurno nije.

Katekizam Katoličke Crkve nije samo još jedna knjiga

Katekizam Katoličke Crkve od povijesne je važnosti, a njegova budućnost ovisi o tome koliko ga ozbiljno shvaćamo. Tko god ima imalo znanja o vremenu u kojem živimo, ne sumnja da je kršćanstvo u krizi. Kriza je prema svojoj definiciji točka preokreta. Kršćanstvo uvelike ovisi o tome prepoznajemo li Katekizam Katoličke Crkve kao Božje djelo.

Bog nam je  Katekizmom Katoličke Crkve pružio priliku da nastupi novo doba, doba najveće slave kakvu svijet nije vidio od Kristovog silaska na zemlju. Međutim, ta slava je moguća samo pod jednim uvjetom: ako prihvatimo dar koji nam daje u Katekizmu Katoličke Crkve.

Pozvani smo razumijeti:

 • sadržaj Katekizma Katoličke Crkve
 • važnost Katekizma Katoličke Crkve
 • našu obvezu da koristimo Katekizam Katoličke Crkve i živimo prema njemu

Razumijevanje vjere kako je naučava Katekizam Katoličke Crkve

Katekizam Katoličke Crkve nije samo skup doktrina. On pruža temelj za razumijevanje onoga što mi, katolici, vjerujemo. Zbog toga je Katekizam jedinstven.

Duh Sveti vodi Crkvu i zna da je današnji svijet akademski najsofisticiraniji do sada. Sveučilišta nikada nisu bila ispunjenija studentima, a među njima su i mnogi katolici. Međutim, iako su stručni u raznim područjima, većina katolika premalo poznaje vlastitu vjeru. Posljedice su prilično jasne.  Za vrijeme srednje škole, na vrhuncu puberteta, mladi katolici nalaze se u sukobu sami sa sobom. Imaju puno znanja o povijesti, književnosti, matematici i fizici, ali istovremeno vrlo malo poznaju vjeru koju prakticiraju. Što se događa? Napuštaju katoličanstvo i Crkva za njih ostaje u djetinjstvu.

Katekizam Katoličke Crkve udovoljava najvećoj potrebi katolika današnjice, a to je poznavanje vlastite vjere

Prisjetimo se prispodobe o sijaču koju je Isus ispričao, a sveti Matej je zabilježio u evanđelju. Sijač u prispodobi sije dobro sjeme, ali na četiri različita tla. Samo posljednje tlo rađa plodom. Prvo neplodno tlo o kojem čitamo u prispodobi je ono na koje Katekizam odgovara. Prema Kristovim riječima „dok je [sijač] sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga“. (Mt 13,10)

Kada su ga učenici pitali za objašnjenje prispodobe, On im je rekao: „Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano.“ (Mt 13, 19).

Ovo je posve jednostavno i neizmjerno tragično u isto vrijeme. Sjeme objavljene istine posijano je u naše srce kad smo kršteni, no to je bio samo početak. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da spoznamo smisao onoga u što vjerujemo, inače će nam Zli ukrasti vjeru iz srca.

Moramo poznavati i razumijeti ono što vjerujemo

Nikada nije bilo zamjene za razumijevanje kršćanske religije. Nema je ni danas, ali danas je to razumijevanje apsolutni imperativ. Suvremeni svijet utemeljen je na snažnoj namjeri da nam to sjeme oduzme. Moramo poznavati i razumijeti svoju vjeru da bismo je sačuvali, sada više nego ikada prije, i zato je Katekizam Katoličke Crkve djelo apsolutne Božje brige i providnosti. Svaki katolik u Katekizmu može pronaći objašnjenje značaja onoga u što vjeruje.

Naravno, Katekizam je samo početak, ali obećavajući početak budući da ima svrhu probuditi uspavane katolike. Podsjeća nas da smo dužni znati:

 • sadržaj vjere objavljene u Božjoj Riječi
 • smisao vjere koju prakticiramo
 • da je kršćanstvo najvjerodostojnija religija u svijetu i da, unutar kršanstva, samo Katolička Crkva ima puninu istine
 • da katolici imaju veliku odgovornost poučavanja svijeta koji živi u tami smrti i još nije čuo ili razumio Radosnu vijest

Razumijevanje važnosti Katekizma Katoličke Crkve

Jedno je u teoriji znati što katolici vjeruju, a nešto savim drugo znati gdje možemo pronaći istinu vjere izraženu na jasan, nedvosmislen način.

Katekizam briše svaku zbunjenost i nedoumicu o bilo kojoj od temeljnih doktrina Katoličke Crkve.

U mom opisu posla je, između ostalog, i čitanje knjiga učenih teologa. Čitajući te knjige sve sam svjesniji dubine raznih zabluda i zbunjenosti. Pokušat ću to objasniti pomoću primjera, ali imajte na umu da je ovakvih primjera na tisuće. U ovom primjeru jedan autor govori o svetoj misi kao spomenu Posljednje večere.

Crkva rekonstruira Posljednju večeru okupljajući sljedbenike Isusa Krista i prisjećajući se, uz pomoć čitanja i molitvi, svega što je Bog učinio za narod. Tada svećenik ponovi što je Isus rekao i učinio na Posljednoj večeri, blagoslivlja i lomi kruh (ponekada i vino) i daje to ljudima.

Kako bi objasnio što ovo točno znači, autor postavlja pitanje na koje sam pruža i odgovor: „Kako je Isus prisutan na svetoj misi?“, odgovor je: „Krist je prisutan u kruhu i vinu koji simboliziraju Njegovo tijelo i krv.“

Ovo je i dalje prilično nejasno i ostavlja prostor za krivovjerje – toga nema u Katekizmu Katoličke Crkve. Neki ljudi možda neće prihvatiti ono što Katekizam naučava. To nije problem, ne žele svi biti katolici.

Netko, negdje, u Crkvi koju je ustanovio Krist, mora biti u stanju reći vjernicima: „Ovo je istina, ovo nije.“ ili „Ovo je dobro, ovo je zlo.“ Inače dovodimo u pitanje pa i u opasnost samo postojanje kršćanstva i opstanak Katoličke Crkve na nekom području.

Zbog toga što sve manje katolika prakticira svoju vjeru, neke župe posežu za očajnim rješenjima. Rijetki se sjete da je srž problema duboka nesigurnost milijuna katolika u nepromjenjive doktrine i moralni nauk Katoličke Crkve.

Zbog toga je Katekizam Katoličke Crkve iznimno važan. On pruža nadu u obnovu jedinstva i vjere katolika diljem svijeta.

Razumijeti kako se koristi Katekizam Katoličke Crkve

Na kraju, važno je razumijeti kako primijeniti Katekizam u svakodnevnom životu i apostolatu.

Prije tog pojašnjenja, važno je pojasniti sljedeće:

 • Katekizam nije samo priručnik za kojim ćete posegnuti, poput rječnika ili enciklopedije
 • Katekizam nije niti puki zbir religijskih ideja ili ideala sabranih u udžbenik koji pomaže shvatiti kako katolici razmišljaju

Katekizam je nužno oruđe koje nas usmjerava na svakoj razini djelovanja.

Sada imamo, u jednom izdanju, sabranu svu istinu koju posjeduje Katolička Crkva. Ta istina obuhvaća i smjernice za sve one koji žele druge, koji još nisu kršćani, dovesti bliže Kristu. Tu su i smjernice kako učvrstiti vjeru onih koji su već kršteni ili obraniti vjeru u svijetu u kojem sve više ljudi, laika i klerika, izdaje i napušta Katoličku Crkvu.

Preostaje nam ipak pitanje: „Kako koristiti Katekizam u apostolatu evangelizacije i katehetike?” Nudim vam pet preporuka:

 • dobro upoznajte Katekizam
 • vjerujte Katekizmu
 • prihvatite Katekizam
 • živite Katekizam
 • dijelite Katekizam

Svaku od ovih preporuka kratko ću objasniti.

Upoznajte Katekizam

Naša je temeljna dužnost poznavati Katekizam. Kako ga upoznati? Čitajući, raspravljajući, slušajući kako ga objašnjavaju oni koji su za to kompetentni.

Katekizam nije knjiga koja se čita u dahu. To bi, zapravo, bilo poražavajuće. Katekizam se radije čita meditirajući, pripremajući se za čitanje molitvom. Uzmite nešto vremena za osvrt u Božjoj prisutnosti na ono što Katekizam naučava na više od 500 stranica tiskane verzije.

Koliko samo vremena potrošimo čitajući romane. Je li zaista previše očekivati da ćemo provesti nekoliko sati tjedno čitajući, sami ili s drugima, o onome za što nam je obećano da će biti hrana gladnima i otkrivati duši puninu istine?

Vjerujte Katekizmu

Kritičari Katekizma idu iz krajnosti u krajnost. Jedni ga kritiziraju govoreći da ne ide u korak s vremenom, a drugi ga kritiziaju da je previše odan modernizmu do te mjere da umanjuje ljepotu i veličinu istine koje je svijet toliko gladan.

Zanemarite ove kritike. Nepovjerenje u Katekizam djelo je čistoga Zla koje se ničega ne boji koliko sigurnosti katolika u doktrine.

Prihvatite Katekizam

Katekizam nije jednostavno čitati, međutim nije ni previše uzvišen i neshvatljiv običnome čovjeku. U svakom slučaju, Katekizam sadrži sve osnove katoličke vjere, morala i proslave Boga..

Ako koristite Katekizam u poučavanju drugih, prilagodite jezik onima kojima govorite. Prihvatite ideje, ne razvodnjavajući ih. Prilagodite ono što Katekizam kaže kognitivnoj i duhovnoj razini onih kojima dijelite Božju istinu.

Živite Katekizam

Ovo nije mačji kašalj. Poučavanje istine vjere drugačije je od bilo kojeg drugog oblika pedagogije.

Svrha poučavanja nauka Katoličke Crkve je omogućiti onima koje podučavate da rastu u krepostima koje Krist od njih očekuje. To omogućava samo Krist, ali On može djelovati po vama.

Bog se koristi ljudima kako bi dao milosti drugima. Koristi ponizne da bi druge naučio poniznosti. Koristi čedne da bi druge naučio čednosti, strpljive da bi učio strpljivosti.

Ukratko, živeći Katekizam, postajemo Božje oruđe i on po nama može doticati druge.

Dijelite Katekizam

Preostaje nam još jedan, završni zaključak: na konačnom sudu bit ćemo suđeni po djelima milosrđa. Nadamo se da će nam Krist reći: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.” (Mt 25, 34-40)

Kakve veze sve ovo ima s Katekizmom? Katekizam je remek-djelo svete mudrosti i nudi nam sve za ispunjenje naših duhovnih potreba. Moramo samo prepoznati da nam je očajnički potreban. Pri ruci nam je način spasenja naše duše i duša drugih ljudi!


John Hardon – EWTN
Prevela: Lea Potočar
Foto: Josh Sorenson – Pexels

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.