Knjige za djecu vrtićke i predškolske dobi koje bi svaka obitelj trebala imati

knjige za djecu

Popis koji smo vam pripremili sadrži knjige za djecu vrtićke i predškolske dobi. Podijelili smo je u dvije skupine ovisno o mogućnostima sudjelovanja djeteta kroz čitanje i vremenu njihove koncentracije na jednu aktivnost.

Knjige za djecu od 2 do 4 godine

Prva grupa naslova namijenjena je djeci od 2 do 4 godine, a sadrži knjige koje djeca mogu samostalno listati i opažati zanimljive ilustracije te slušati kratak tekst.

Biblija za najmanje

Biblija za najmanje u izdanju nakladničke kuće Verbum prilagođena je najmlađima jer još nespretni prstići nesmetano mogu listati tvrde listove bez straha da će ih pokidati. Ilustracije su jednostavne s lako prepoznatljivim biblijskim likovima. Kroz nekoliko kratkih starozavjetnih priča od stvaranja svijeta do Jone i velike ribe djecu se uvodi u navještaj Isusova rođenja. Istaknuti su najvažniji detalji Kristova života – navještaj, rođenje, krštenje, čudesa, smrt i uskrsnuće. Biblija završava s nekoliko redaka o okupljanju prvih kršćana. Biblija je prožeta kratkim citatima koje nose najvažniju poruku svakog od ulomaka.

Medvjedić čita Bibliju

Medvjedić čita Bibliju u izdanju Kršćanske sadašnjosti vesela je knjiga za najmanje čitatelje. Ukrašena je plišanim medvjedićem na svojim koricama što je čini još zanimljivijom za igru i listanje. Kroz igru će djeca lako pamtiti najvažnije biblijske tekstove i poruke, a na roditeljima je da im samo čitaju.

Misal za najmanje

Misal za najmanje u izdanju nakladničke kuće Verbum jednostavan je prikaz svete mise koji će pomoći roditeljima približiti djeci ovaj veličanstven susret s Isusom. Misal sadrži kratak tekst koji opisuje pojedine dijelove svete mise. Uz to se mogu naučiti i ključne riječi koje svećenik izgovara tijekom euharistije i odgovore koje narod uzvraća. Misal je popunjen lijepim ilustracijama koje će još više privući djecu. Izrađen je od tvrdih listova tako da ga djeca mogu bezbrižno listati.

Cijeli dan uz Isusa

Cijeli dan uz Isusa u izdanju nakladničke kuće Naša djeca također je knjižica koju najmlađi mogu prebirati po prstima i razgledavati vesele crteže dok im čitate. Ova knjižica sadrži skup kratkih molitvi – zahvala za sve što je jednom djetetu važno u njegovom životu. Vrijednost ove knjige za djecu jest u tome što osvještava mala dječja srca o tome kako za svaki trenutak u životu treba zahvaliti Isusu bez kojeg ne bismo sami mogli.

Drugi dio popisa knjiga za najmlađe sadrži naslove za djecu od 4 do 6 godina koja uz roditeljsku pomoć mogu aktivnije sudjelovati u čitanju. Dakle, kroz razgovor i prepičavanje onoga što su prethodno poslušali ili rješavanje jednostavnih zadataka o događajima iz Biblije, djeca će obogatiti svoje znanje i duh.

Slikopriče

Slikopriče u izdanju Glasa Koncila autorice Sonje Tomić zbirka je priča s crtežima koju zajednički čitaju roditelji i djeca. Zbirka je podijeljena na nekoliko tematika: Božić i Tri kralja, Korizma i Uskrs, Ljudi sveta života, Živjeti i čuvati Isusovu riječ, Prijateljstvo, nesebičnost i poslušnost, O anđelima i životinjama, Otkud mjesecima ime i Legende. Ono što privlači pozornost jest što su važne teme prepričane kroz životne situacije bliske djeci s kojima se ona mogu lako poistovjetiti.

Medvjedić Križo – zgode i nezgode

Medvjedić Križo – zgode i nezgode u izdanju Kršćanske sadašnjosti poučne su priče koje kao glavnu misao nose Isusovu ljubav prema čovjeku. Priče su to o malenom dječaku Ivanu koji ima prijatelja plišanog medvjedića Križu s kojim uči o Božjoj ljubavi prema čovjeku i ljubavi prema bližnjemu. Priče su popraćene lijepim ilustracijama s glavnim likovima. Neke od priča su Medvjedić Križo nalaz prijatelje i Prvi Božić medvjedića Križe.

Biblija kroz igru i zabavu

Biblija kroz igru i zabavu u izdanju nakladničke kuće Znanje svojevrsna je radna slikovnica. Osmišljena je kao pregled biblijskih ulomaka iz Staroga i Novoga Zavjeta. Svaki ulomak kroz nekoliko rečenica donosi radnju i glavnu misao tog dijela Biblije. Tekst je napisan vrlo jednostavnim jezikom tako da je slikovnica savršena za mlađu djecu koja su tek na početku svojih likovnih uspjeha. Slikovnicu prate vježbe za motoriku poput iscrtavanja slova, bojanja i dovršavanja crteža. Idealno za aktivnosti tijekom cijele godine.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka petero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.