Krštenje otvara vrata vjere

krštenje, vjera, žena vrsna

Najbolja stvar koju u ovom životu možemo učiniti za svoju djecu jest prenošenje vjere. Pismo kaže da će “pravednik od vjere živjeti”. I zaista, ako nemamo vjeru sve drugo postaje prazno i besmisleno. Trebamo brinuti da djecu odgojimo, da ih hranimo i njegujemo, da ih školujemo… Ali ako im ne prenesemo vjeru, sve drugo će se rasplinuti kao mjehuri sapunice. Vjera drži životne dijelove na okupu. Vjera nam jedina može dati nadu, ohrabrenje i radost… Razlog da ujutro ustanemo, dademo od sebe 100%, razlog da ljubimo i da se dajemo…

Sve počinje od krštenja

A sve počinje od krštenja. Donosimo svoje dijete i predajemo ga Bogu. Tražimo od Crkve vjeru koja daje život vječni. Na krštenju se otvaraju vrata vjere i maleno dijete ulazi u Crkvu, postaje dio mističnog tijela Kristova. Donoseći dijete na krštenje ponovno ga rađamo. Za Život vječni.

Nevjerojatne stvari. Ključne. Presudne. Pa ipak, donedavno nisam bila svjesna ni malog djelića tog čudesnog nadnaravnog događaja. Razumjela sam stvari činjenično, ali nisam osjećala dubinu. Tek malo pomalo, iz krštenja u krštenje, počela sam ulaziti u taj misterij.

Krštenje otvara vrata vjere

One godine kad je naša najstarija imala Prvu svetu Pričest, časna sestra koja ih je pripremala za primanje Pričesti zamolila me da napišem pozdrav roditelja prvopričesnicima. Bili smo u godini vjere i složile smo se da treba povezati Pričest i krštenje u kontekstu vjere. I kockice su se polako slagale.

Vidjela sam sliku velikih, masivnih vrata koja se otvaraju, a kroz njih prodire neopisiva svjetlost i tek pogledom na nju shvaćaš da si iza tih vrata bivao u tami. Vrata vjere.

Kad nam se približavao blagdan Krštenja Gospodinova, htjela sam djeci na poseban način povezati taj blagdan s danom njihova krštenja. Imala sam ideju napraviti im nekakvu knjižicu, nešto kao spomenar za svakog pojedinačno da možemo na taj simboličan način istaknuti krštenje. Međutim, kao i u mnogim drugim stvarima, vrijeme me pregazilo i sve je ostalo na ideji u glavi, bez realizacije. Onda sam shvatila da je papa započeo seriju kateheza o sakramentima na redovitim audijencijama srijedom i da već drugi tjedan govori o krštenju. Ohrabrenje koje mi je trebalo! U prvoj katehezi papa nam je čak dao “domaći rad”: saznati datum svog krštenja ako ga ne znamo i posebno njegovati ljubav prema danu kada smo ponovno rođeni u Crkvi.

Blago Božje ljubavi

I tako sam pretražila papire, napravila popis svih nas i pridružila nam datume krštenja. Nakon toga sam polako, ali ustrajno, krenula na “knjižicu”…

I evo! Mi ovaj tjedan razmišljamo i razgovaramo o krštenju. Pridružite nam se! Neka vam Duh Sveti bude na pomoći da ponirući u misterij krštenja otkrijete blago Božje ljubavi koje nas “iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu”!

Malu spomenicu za krštenje možete preuzeti pdf formatu.


Katarina Matijaca – Na Tvom dlanu
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.