Lijepa mama

Lijepa mama

Koliko sam ustrajna? Koliko sam spremna žrtvovati se za kvalitetnu promjenu? Jesam li kao leptir – velikog sjaja, ali kratkog daha? Ma što me to, zapravo, koči? Hoću li se jednog dana naprosto probuditi spremna da promijenim sve na svom tijelu i duhu što ne svjedoči krepost umjerenosti?

Sve su ovo pitanja na koje sam zadnjih godina u sebi nalazila različite odgovore. Variralo je to od „jednostavno ne mogu” do „hoću i moram”. Određena doza samopomoći i samopouzdanja bila je potrebna da se odvažim, ali to isto nikad me nije držalo na duge staze u mojoj borbi s kilogramima. Imala sam sliku žene u glavi, tj. sliku žene kakva bih ja trebala biti, a ta žena nikako nije mogla zaživjeti dok sam čistila i pospremala, mijenjala pelene i usisavala, kuhala i jurila na vježbice noseći već prevelikog Mihaela u naručju. Išijas me zbog toga nije zaobišao. Tempirala sam da jedna obveza završi pa da druga može na vrijeme početi. Bila sam okružena mamama sličnog poziva i nekako sam se pitala kako one sve to uspijevaju isfenirane, a ja ne. I nije odgovor bio da one zbog frizure zapuštaju neki drugi važni dio u svome majčinstvu. One nisu napravile nikakav propust time što su uspjele, u cijeloj toj priči posebnosti, sjetiti se malo sebe. Zbog toga sam bila još više zbunjena.

„Služenje“ na koje nisam bila pozvana

Kod mene je bio malo drugačiji scenarij. Sebe sam stavljala na zadnje mjesto i to nazivala „služenjem”. Znala sam i mumljati zbog tog „služenja” na koje me nitko nije pozvao. Godinama su u centru mog življenja bile Mihaelove bitke. Sve moje strpljenje odlazilo je da ne izgubim živce loveći lampe i televizor dok to Miha u letu ruši, ili izlije boju po sebi. Sve moje umijeće odlazilo je da sina naučim komunicirati, da ga izvučem iz mučnog mraka nemogućnosti da se izrazi. Disala sam da on diše punim plućima u svom malom djetinjstvu. To je bio, i jest, moj poziv.

Nisam mogla više stvari zajedno. Ja sam odabrala ovaj put, a znala sam ga obavljati jedino tako da u mom danu niti jedan gram moje snage nije pojeo trening niti iscrpljujuća dijeta… jer svaka mi je bila takva. Znalo mi je krvariti srce zbog pustih dobronamjernih savjeta što, kako i koliko da vježbam, što da jedem ili ne jedem. Dolazili su svi ti savjeti nepozvani i nametljivi. U tom periodu naučila sam koliko je važno šutjeti pred nečijim manama, savjetovati kada si pozvan i moliti umjesto propovijedati. Svijetli primjer mudrosti tu mi je bio moj suprug. Od njega sam dobivala samo ljubav i podršku. Njemu, kojem želim biti najljepša i najprivlačnija, bila sam uvijek upravo to. Preko njega naučila sam kako pozitivno djelovati na promjenu u čovjeku, bez da ga kritiziraš zbog mana.

Bitka za obavljanje Božjeg dara – ljepote

Željela sam napokon uzvratiti mu. I kako to obično biva kod mene, Gospodin, vidjevši promjenu u mom srcu, pokucao je i pozvao me na obnovu u kreposti. Točno znam trenutak kad je pokucao – sjedili smo za stolom i suprug je prije jela molio molitvu koju već godinama molimo:

Blagoslovi Gospodine ove darove i ruke koje su ovo pripremale, sačuvaj nas od gladi i neumjerenosti i providi po nama onima koji nemaju, amen.

Pomislila sam kako godinama za ovim stolom molim protiv neumjerenosti… Zar u prazno molim, zar ne razmišljam o tome što govorim Gospodinu? Okrenula sam se opet molitvi. I još molim za ustrajnost, za umjerenost, za mudrost, i da završim bitku. Da budem kakva trebam biti. Žena sa svom Bogom danom ljepotom, nježnošću i dostojanstvenošću. Da obnavljam taj dar, a ne da ga zakopavam.

Krenule su promjene, trening po trening, zakoračila sam dobrim putem. Nosi to jedan domino efekt u  sebi. Jedna dobra promjena zove drugu. I polako opet Gospodin gradi novu mene. Ovaj put sad malo i izvana. Zdrava mama je i lijepa mama.


Ruža Đurić – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Ruža Đurić
Ruža Đurić

Otkupljeno dijete Božje, blagoslovljena divnim suprugom i dvoje djece. Put svetosti pronašla je u svakodnevnici bračnog i majčinskog zivota čiju ljepotu i smisao traži u misteriju križa i Uskrsa. Prije svega majka njegovateljica pa diplomirani menadžer u turizmu. Majka koju je dijete znakom i slikom naučilo izraziti ljubav.