Mak – Mali koncil, katolički časopis za djecu

Mak, Među nama

Razmišljajući o kvalitetnoj preporuci za djecu nezaobilazan je katolički dječji list „Mak – Mali koncil“ u izdanju Glasa koncila. Vjerujem da je mnogima već poznat jer je prvi broj ovog mjesečnog lista izdan 1966. godine. Otada je odgojio i uveseljavao mnoge generacije. Kako i sam naziv ovog mjesečnika kaže, to je „cvijet molitve, znanja, igre i prijateljstva.

Rasta je i razvijao se godinama. Tako je od običnog novinskog papira bez korica i boje prerastao u suvremeni četverobojni tisak nakon 1990. godine. Nakon 1996. godine Mak se javlja i na internetskim stranicama. Nekoliko godina kasnije otvara svoju elektroničku poštu te profil na Facebooku.

Misija časopisa Mak

Osim što ovaj list donosi mnogo zabave za sve uzraste, najvažnija Makova misija jest dublje upoznati djecu s katoličkom vjerom i Bogom. Osim toga, otkriva i za što je sve zadužena i zaslužna Crkva te kako djeluje u domovini i svijetu.

Rubrike za razbibrigu

Kad smo kod zabave, u Maku se zaista može pronaći mnogo tekstova u razbibrižnim rubrikama kao što su vicevi i zagonetke, „psihotestovi“, pisma čitatelja i razni crteži, a svi u duhu katoličke vjere. Tu su i razne priče za malo stariju djecu te slikopriče za onu mlađu. Uvijek je i prilika za osvojiti pokoju nagradu ako djeca vrijedno ispune i pošalju kupon s točnim rješenjima za nagradnu igru.

Mak otkriva stranice bogate sadržajem

Sav je sadržaj osmišljen da zainteresira svoje čitatelje, bude raznovrstan, ali i da u sebi nosi jednu dublju poruku te da savjetuje mlade. Među stranicama se tako mogu pronaći tekstovi koji opisuju rad u misijama diljem svijeta, rezerviran je i kutak za ministrante. Mali znatiželjnici mogu saznati razne zanimljivosti iz opće kulture ili dobiti preporuku provjerenog filma, knjige ili videoigre.

Umjetničko-kreativni kutak

Za one koji vole umjetnost može se pronaći uvijek jedna zabavna i poučna drama ili Igrokaz. Tu je i kutak s kreativnim radovima koje djeca mogu izraditi svojom rukom. Za malo mlađe umjetnike predviđen je dio s bojankom ili izrezivanjem što je uvijek dobar izazov i odličan način za ispuniti slobodno vrijeme.

Mak surađuje s čitateljima i vjeroučiteljima

Uza sve navedeno, Mak redovito surađuje sa svojim čitateljima, ali i vjeroučiteljima koji svesrdno pomažu ispuniti ovaj mjesečnik kvalitetnim sadržajem. Redovito prati sve aktivnosti vezane uz crkvenu godinu te formira pojedini broj izdanja časopisa prema važnim blagdanima ili razdoblju tijekom kojeg mjesečnik izlazi.

Pretplata na Mak

Naravno da se možete pretplatiti na Mak. Ponuđena je godišnja pretplata ili možete kupovati pojedinalne primjerke. U slučaju da se pretplatite na jednogodišnju pretplatu tijekom školske godine, na adresu će vam stići i svi prethodni brojevi tekuće godine.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Glas koncila

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.