Zašto je maslinovo ulje puno više od preljeva za salatu

maslinovo ulje

Sjajilo za nehrđajući čelik

Već će samo maslinovo ulje ispolirati nehrđajući čelik i mjedene površine do izvanrednog sjaja. Jednostavno, obrišite sve ostatke te ostavite površine da se potpuno osuše, zatim dodajte malo ulja na čistu i mekanu krpu. Polirajte kružnim pokretima, čvrsto pritiskajući.

Glatko depiliranje

Glatko i hidratizirajuće maslinovo ulje će pomoći britvici da klizi niz Vašu kožu, kako biste postigli vrlo detaljno, glatko depiliranje, s manje porezotina.

Umirujuće sredstvo za grlo

Čeka Vas veliki pjevački nastup ili govor? Progutajte jušnu žlicu maslinovog ulja prije nego što zakoračite na pozornicu i nećete morati pročišćavati svoje grlo tako često. Ovaj trik vrijedi i za umirenje nadraženoga grla i vlaženje stražnjeg dijela grla i područja tonzila, što može smanjiti hrkanje.

Tretman za kosu

Naravno, možete kupiti moderan, komercijalno pripremljen, uljni tretman za svoju kosu – ili možete, jednostavno, uzeti bocu maslinovog ulja koje već čeka na polici Vaśe kuhinje. Primijenite nekoliko jušnih žlica ugrijanog maslinovog ulja na vlažnu kosu, umasirajte u tjeme i protrljajte niz vrhove te ostavite da stoji 30 minuta do sat vremena. Ulje će očistiti i obnoviti tjeme, omekšati kosu i pomoći vlasima da se slegnu i izgledaju elegantno.

Analgetik za uhobolju

Malo ugrijanog maslinovog ulja je brz i učinkovit način olakšavanja bolne uhobolje. Jednostavno, stavite bocu u zdjelu tople vode na nekoliko minuta te ukapajte nekoliko kapi u upaljeno uho. Da biste izliječili upalu uha, izmiješajte maslinovo ulje sa zgnječenim komadićem češnjaka, uklonite češnjak te ga ukapajte u uho.

Odstranjivač naljepnica

Nanesite maslinovo ulje na naljepnicu ili etiketu, ostavite na nekoliko minuta i naljepnica će se odmah odlijepiti. Nije potrebno strugati, nema dosadnih ostataka.

Tretman za uši (u kosi)

Maslinovo ulje je omiljeni prirodni tretman za odstranjivanje groznih uši u kosi. Navodno pomaže otopiti oklop ovih malih parazita i omekša one otpornije. Nanesite na suhu kosu po volji, iščešljajte sve vidljive uši pomoću češlja za gnjide te ostavite ispod kape za tuširanje do 8 sati. Premažite kosu jabučnim octom, ostavite preko noći, operite šamponom te potom iščešljajte sva preostala jajašca.

Ulje za lampu

Upravo je naišla mećava, nestalo je struje i shvatili ste da nemate baterije ni svijeće. Ostat ćete samo sjediti u mraku? Ne, uzmite bocu maslinovog ulja – jer ste već do sada trebali shvatiti da je apsolutno obavezna u vašem životu – i iskoristite ga za ulje u lampi. Možete kupiti posebno izrađene lampe za maslinovo ulje ili jednostavno ga uliti u staklenku, probiti rupu u poklopcu i umetnuti fitilj za uljnu lampu.

Odstranjivač žvakaćih guma

Bilo da se vaše dijete vrati kući iz škole s grudom ljepljive ružičaste žvakaće gume u svojoj kosi ili postanete žrtvom samovoljne grude, ne morate posezati za nekakvim ludim trikovima ili škarama da biste je uklonili. Nanesite maslinovo ulje na žvakaću i okolnu kosu, ostavite na pet do deset minuta te izvadite žvakaću.

Maslinovo ulje kao regenerator za kožu

Jednako kao što čisti i obnavlja kožne cipele, maslinovo ulje se može koristiti za obnavljanje napuknutih, suhih kožnih predmeta, poput rukavica za bejzbol, sjedala u autu i sedla. Potrebno je malo više vremena da se u potpunosti upije u kožu nego većini klasičnih regeneratora, no djeluje.

Tretman za psorijazu i pelenski osip

Maslinovo ulje umiruje svrbež, pečenje, nadraženu kožu te može pomoći zacjeljivanju osipa. Nanesite ga na pelenski osip kod djeteta ili izravno na bilo kakva oštećenja kože za brzo umirenje. Svakodnevno konzumiranje maslinovog ulja također može biti korisno kod tretmana blagog do srednjeg stupnja psorijaze.


Ecosalon.com
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!