Sveti Maximilian Kolbe o teškom grijehu

Maximilian Kolbe

Jeste li se ikada borili sa smrtnim grijehom? Mislim na nešto uistinu ozbiljno. Jeste li ikada svim srcem željeli prekinuti utjecaj nekog grijeha na svoj život, ali ste bez obzira koliko se borili i molili, uvijek upadali u taj isti grijeh? Neprestano ste se osjećali krivima i ta krivnja vas je putem straha sprječavala da dođete do Gospodina. U ispovijedi ste se osjećali poniženo jer ste ispovijedali uvijek isti grijeh iznova. No, bez obzira koliko niste voljeli prisutnost tog grijeha u svom životu, niste mu se mogli oduprijeti.

Sveti Maximilian Kolbe savjetuje

Svi smo se u jednom trenutku našli u ovakvoj situaciji i one su dio katoličkog života. No, kako se nositi s ponavljanjem grijeha bez padanja u očaj? Sveti Maximilian Kolbe, čiju svetkovinu danas slavimo, ima nekoliko savjeta.

Kada god osjećate krivnju, iako je ona uzrokovana ponavljanjem grijeha, smrtnog grijeha, grijeha koji ste počinili mnogo puta, nemojte dopustiti đavlu da vas zavara i obeshrabri. Kad god se osjećate krivima, bez analiziranja predajte svu svoju krivnju Bezgrješnom kao nešto što Njemu pripada.

Voljeni, neka svaki pad, čak i teški grijeh, bude samo mali korak prema višem stupnju savršenosti. Zapravo, jedini razlog zbog kojeg nam Bezgrješni dopušta pad jeste kako bi nas izliječio od uobraženosti, ponosa, kako bi nas učinio poniznima i samim time poslušnima Božjoj milosti.

Đavao nas pokušava obeshrabriti i deprimirati u tim situacijama što uzrokuje isplivljavanje našeg ponosa na površinu.

Kad bismo znali koliko smo mali, nikad se ne bismo čudili našim padovima, nego bismo bili zadivljeni i zahvalni Bogu jer nismo počinili još veći grijeh.

Učenje poniznosti

Sveti Maximilian Kolbe nam želi reći kako su nam padovi dopušteni da bismo se učili poniznosti. Ovo je jako bitno jer je ponos prvi neprijatelj naše duše, i bez obzira koliko rasli u duhovnom životu, sve je samo varka ako smo zaraženi ponosom i prevelikim samopouzdanjem. Moramo se učiti poniznosti prije bilo kojeg napretka u našem posvećivanju.

Problem se krije u tome što ne možemo pobijediti sebe samom voljom jer bismo tako postali još više ponosni i samopouzdani. Ne bismo uviđali koliko smo slabi ili ovisni o Božjoj milosti čak i za najmanje djelo.

Ponavljanje grijeha u nama razbija svaku iluziju da smo sami sebi dovoljni. Uništavajuće poniženje koje nam svaki pad donosi je dobro ako nas vodi do Marije, a preko nje do Isusa za svaku našu potrebu (sveti Maximilian je pisao onima koji su se u potpunosti predali u Gospinu zaštitu).

Lekcija u Kristovoj školi

Ponavljanje istog grijeha može biti bolno i usred vlastitog poniženja se možemo pitati hoćemo li ikada pobijediti. Prema svetom Maximilianu, pobijedit ćemo onda kad to Bog bude htio i ukoliko budemo ponizni i poslušni učenici.

Bolna lekcija poniznosti je samo prvi stadij na putu svetosti. Razmišljajte o tome kao o abecedi u školi svetosti.

Knjiga Sirahova, jedna od meni najdražih u Bibliji, govori o ovome u četvrtom poglavlju: „Mudrost odgaja sinove svoje i brine se o onima koji je traže. Tko ljubi nju, ljubi život, i koji je rano traže ispunit će se srećom.“

Ali ovaj preodgoj dolazi tek nakon pokušaja poniznosti. Ovo poglavlje nam također govori: „Jer iako u početku vodi putem krivudavim, nagoni ga na tjeskobu i drhtavicu, muči ga stegom svojom dok se ne mogne u nj pouzdati, iskušava ga zapovijedima svojim“.

Naravno da postoji opasnost u ovom iskušenju. Ukoliko očajavamo i mislimo kako ovu bitku možemo pobijediti svojim snagama, ponovno ćemo pasti. No, ukoliko se naučimo poniznosti, bit ćemo spašeni. Kako se nastavlja u Knjizi Sirahovoj: „Jer ima stid što vodi grijehu (očaj), kao i stid koji je čast i milost (poniznost i pravo obraćenje)“.

Ukoliko prođemo test i naučimo lekciju poniznosti, „[Mudrost] će nas pohoditi i obradovati i otkriti nam svoje tajne“.

Odbacite očaj, prigrlite poniznost.

Poslušajte savjet svetog Maximiliana i nikad ne očajavajte kad ste suočeni s grijehom kojeg ponavljate. Očaj je uistinu jedini grijeh koji vam Bog ne može oprostiti. Umjesto toga, učite se poniznosti i poslušnosti milosti koju vam Bog šalje. Ustrajte u milosti i strpljivo čekajte Gospodina. On će vam sve dati u pravo vrijeme.


Sam Guzman – Catholicgentleman.net
Prevela: Kristina Ivaniš

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.