Kako moliti sa svojim supružnikom?

moliti sa supružnikom

Ako je postizanje svetosti cilj naših života, onda je molitva alat kojim izgrađujemo naš odnos s Bogom. Ovdje naglašavamo važnost svakodnevne molitve, no potrebno je ići korak dalje. Želimo dati konkretne ideje kako rasti u molitvi – posebno kada je u pitanju molitva jednog bračnog para. Nije nam nakana da izmolite svaku molitvu na ovom popisu! Izaberite jednu ili dvije molitve koje vam odgovaraju i krenite od toga.

Nužno je postaviti molitvu kao prioritet tog dana i raditi na njoj dok ne postane navika! Molitve sam podijelila na jutarnje, dnevne i večernje kako bi mogli izabrati ono vrijeme koje vam odgovara. Uz svaku molitvu nalaze se poveznice i izvori koje možete istražiti ako vas pojedina molitva više zanima.

Započnite dan jutarnjom molitvom

– Započnite svoj dan s jutarnjim predanjem – ovo se može učiniti prije nego što iziđete iz sobe, pa čak i svoga kreveta. Važno je da započnemo svoj dan predanjem Bogu i njegovoj providnosti. Svoju molitvu jutarnjeg predanja držala sam pored aparata za kavu kako bi bila sigurna da je neću zaboraviti izmoliti. Koristila sam ovu molitvu – no vi sami možete napisati svoju ili pronaći neku drugu na Internetu.

– Pročitajte zajedno misna čitanja za taj dan. Svakodnevna misna čitanja možete pronaći ovdje ili na nekim mobilnim aplikacijama poput Nova Eva. Ako ste više tradicionalni tip možete ih jednostavno pronaći u vašoj Bibliji ili časoslovu. Moj suprug i ja se izmjenjujemo u čitanju na glas dok ujutro pijemo kavu. Ako je jedno od djece budno ono sjedne pored nas i sluša, svi oni znaju da doručak neće doći na red dok ne završimo s čitanjima.

– Pročitajte nešto o svetcu dana. O svetcu kojega se spominjemo taj dan možete pronaći preko Interneta, aplikacije Saint of the Day ili jednostavno preko neke knjige koja donosi sve svetce kojih se spominjemo kroz godinu.

– Poljubite jedno drugo i napravite znak križa na čelu prije nego što krenete na posao.

– Ostavite vremena za osobnu molitvu ujutro. Ovo možete ostvariti kroz osobni osvrt na svetopisamski tekst, čitanje meditacije ili duhovne knjige, pisanje dnevnika, vrijeme provedeno u tišini itd. Možete odvojiti 5 ili 10 minuta u tihom kutku vaše kuće ili stana kako biste gradili svoj odnos s Isusom.

I tijekom dana možete moliti sa supružnikom

– Ako je moguće otiđite sa svojim supružnikom na svetu misu tijekom tjedna – bilo da se radi o misi prije posla, podnevnoj misi ili misi koju neke župe imaju navečer. Čak i ako jedno od vas ode na misu tijekom tjedna to je dobar korak prema izgradnji osobne duhovnosti.

– Nedjeljna misa je neizostavna, čak i kada se nalazite na odmoru!

– Molitva prije jela. Čak i kada ste u restoranu ili negdje gdje ima drugih ljudi. Bog dolazi na prvom mjestu!

– Koristite modernu tehnologiju kako biste navili alarm na vašem mobitelu i izmolili Anđeo Gospodnji.

– Izmolite krunicu dok ste u šetnji. (Bonus: dok molite vježbate! Ako molim krunicu navečer u krevetu vjerojatno će mi se dogoditi da zaspem, stoga mi ovo zvuči kao izvrsna ideja!)

Molitva kroz dan će kod svakog para izgledati drugačije

Evo nekih primjera:

– U autu: molite za sigurnost drugih sudionika u prometu ili razgovarajte s Bogom na putu prema poslu.

– Tijekom kućanskih poslova: zazovite Duha Svetoga da posveti vaš rad ili razgovarajte s Isusom kao što biste razgovarali s prijateljem, podijelite svoje teškoće s njim.

– Časoslov: uvijek se možete pridružiti univerzalnoj molitvi Crkve moleći jutarnju molitvu, večernju molitvu ili povečerje (ili Anđeo Gospodnji u podne). Ovu molitvu možete pronaći na Internetu ili preko aplikacije Nova Eva.

Moliti sa supružnikom na kraju dana

– Navečer prije spavanja možete moliti sa supružnikom. Zajedno naglas izrecite svoju zahvalu, tražite pomoć ili molite za nešto određeno. Možete čak kleknuti pored podnožja kreveta i moliti zajedno – ovo ne pridonosi samo vašoj intimi već je i prekrasno za vidjeti.
Ako vam nije ugodno naglas reći svoje molitve uvijek možete izmoliti Oče naš ili Zdravo Mariju, krunicu Božanskog Milosrđa ili neku drugu pobožnost.

– Večernji ispit savjesti je nešto što bih ja osobno voljela više raditi sa svojim mužem. Ovo je dobra vježba u kojoj se možemo osvrnuti na dan koji je prošao, koliko je Bog bio prisutan taj dan u mom životu, što sam mogla bolje učiniti i što trebam popraviti. Možete pročitati popis jedno drugom na koji se možete kroz nekoliko trenutaka tišine osvrnuti.

– Ako imate djecu onda izdvojite nešto vremena navečer za zajedničku molitvu čitave obitelji.

– Zabilježite se za sat vremena klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Mnoge crkve imaju kapele u kojima je Presveti Oltarski Sakrament neprestano izložen (ako vaša crkva nema, onda izdvojite vremena za klanjanje u terminu kad postoji). Isus je uvijek tamo i čeka da ga posjetimo. Moj suprug i ja smo redoviti posjetitelji svakog četvrta navečer – jedan tjedan odlazi on, drugi tjedan ja.

Ponekad kada smo umorni, teško je biti uzbuđen i moramo se natjerati na odlazak. Prije par tjedana naša djeca nisu bila spremna za krevet i nikako se nisu dala smiriti. Samo sam rekla mužu: „moj je red za klanjanje“ i izletjela kroz vrata. Uvijek sam zahvalna na ovom daru kada dođem u kapelicu. Ponekad čitam duhovnu knjigu ili molim krunicu. Nekada pišem svoj dnevnik. No, većinu vremena jednostavno sjedim i uživam u miru i tišini te pozivam Gospodina da progovori mome srcu.

“Na vrijeme koje provedemo u prisutnosti Presvetog Oltarskog Sakramenta trebamo gledati kao na najsretnije vrijeme našeg života“ – sv. Ivan Vianney

– Zajedno istražujte Bibliju umjesto da gledate TV. Uvijek možete kupiti DVD ili knjige koje vam mogu pomoći duhovnom rastu.


Allison Auth – Catholic Marriage Prep
Preveo: Nenad Palac
Foto: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!