Molitvenik za rodilje kao pomoć za prve dane s bebom

molitvenik za rodilje

Kada donesete djetešce na ovaj svijet, počinje na neki način i jedan vaš novi život; etapa u kojoj ćete zauvijek voljeti, čuvati i misliti na Božje čudašce koje vam je poklonjeno. Prvi dani upoznavanja djeteta i majke protkani su nježnošću, dodirima, suzama, prvim čarobnim pogledima dvaju bića. Istovremeno, tada vam je potrebna i veća snaga, duhovna i tjelesna. Unesite molitvu u prostor u kojem boravite s djetetom, u novi odnos koji s njime gradite. Nije potrebno puno vremena, dovoljno je nekoliko rečenica koje su potekle iz iskrena srca da vas približe Ocu Nebeskom. Donesite svom djetetu Boga da Ga upoznaje već s prvim udasima, da bude Njime zadojeno s vašim mlijekom. Stvoritelj je pun ljubavi. Zar vaše dijete još uvijek pomalo ne podsjeća na Njega? Čini se, kao da na novorođenim rukama još možete pomirisati malo Neba.

Evo prijedloga nekih molitava koje možete moliti uz svoje novorođenče u prvim danima/trenucima koje dijelite s njime.

MOLITVA BLAGOSLOVA NOVOROĐENOG DJETETA

(Može se moliti čineći na djetetovu čelu znak križa blagoslovljenom vodom)

Presveto Trojstvo, pred tvoje milosrđe danas donosim ovo moje djetešce, povijeno u majčinu ljubav. Primi ga kao moj najdragocjeniji dar. Dodirni njegovo biće svojim Duhom i blagoslovi ga. Neka raste u vedrini, miru i poletu otkrivanja tvog predivnog svijeta. Zaštiti ga od zla i budi mu uvijek blizu, na svakom koraku životnog mu puta. To te molim po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

MOLITVA PREDANJA DANA U BOŽJE RUKE

Gospodine Bože, predajem Ti ovaj svoj dan. Svaku misao koja mi prođe glavom, svaki posao koji si predvidio za mene danas: tuširanje, bolno podizanje iz kreveta, zacjeljivanje rana nakon poroda, moju probavu koja tek treba proraditi, buđenje po noći i danu. Pod tvoju zaštitu stavljam i brigu za djetešce koje si mi dao: svako dojenje, ustajanje, podrigivanje, umirivanje, maženje, svaki dodir „kože na kožu“ da nas, po Tvojoj dobroti, uskladi i poveže. Povjeravam Ti napredak mojeg djetešca: njegovu kilažu, žuticu, zacjeljivanje pupka i… (nabroji posebno za svoje dijete). Ostani uz mene i blagoslovi me svojom dobrotom da mogu bivati sve bolja majka. Neka sve što činim bude po Tvojoj svetoj volji i na slavu Tvoju. Amen.

MOLITVA MAJKE KOJA DOJI

Presveta Djevice, Majčice moja i Isusova, koja si dojila svoje Djetešce u betlehemskoj špilji! Dođi u blizinu mene i mog djeteta dok ga dojim, dok namještam protok mlijeka iz dojke u njegova ustašca. Molim te da nas miluješ i posipaš svetom prisutnošću Božjom u ovim trenucima blaženog hranjenja. Molim te za opuštenost tijela, za sigurnost blizine, da s mojim mlijekom ovo dijete biva zadojeno Bogom. Ti ga, Majčice, miluj i prinesi pred Lice Božje da Ga u svojoj nevinosti osjeća u ovom trenutku.

(Ako žena doživljava jake bolove za vrijeme dojenja zbog kontrakcije maternice, može ovako moliti:) Blažena Djevice Marijo, Tvom majčinskom srcu poklanjam ove svoje bolove kao naknadu za grijehe koji vrijeđaju tvoje Presveto Majčinstvo i Bezgrešno Začeće. A, Ti, Premila, zauzvrat primi ovo moje djetešce u svoje Srce i pod svoju brigu i ne dopusti da se ikada odijeli od svoga Boga.  Amen.

MOLITVA PRIKAZIVANJA POTEŠKOĆA I BOLI ZA NOVOROĐENO DIJETE

Gospodine Bože, ove poteškoće koje su me zadesile, želim primiti iz Tvoje ruke sa svom poniznošću i ljubavlju kojom si mi ih poslao. Vjerujem da će sve biti dobro. Predajem se Tvome Vodstvu: tvoj Duh neka liječi moju zabrinutost i tjeskobu. A milovanje blagog očinskog Dlana neka preobrazi moje djetešce u zdravu bebu. Amen.

MOLITVA ZA DJECU KOJA NISU PRISUTNA

Gospodine Bože, predivno je gledati ovo novorođenče dok spava, dok siše, dok diše prve udisaje u životu. No, moje srce je nedjeljivo u ljubavi. Blagoslovi, molim Te, dječicu koja mi nedostaju (poimenice blagoslovite svako dijete). Prikazujem ti svoju majčinsku čežnju za njima kao molitvu za njihovu radost i ostvarenje u životu. Budi im blizak, pošalji svoje anđele da se igraju s njima i budu im u pomoći. Daj da budu dobri onima koji se sada brinu za njih. Neka im Blažena Djevica Marija nadoknadi moj nedostatak. Daj da izrastu u velike ljude velikog srca ispunjena ljubavlju prema Gospodinu i bratu čovjeku. Amen.

MOLITVA ZA SUPRUGA

Gospodine Bože, hvala ti na dobrom mužu kojeg si mi odabrao. U ovim trenucima novosti i posebne težine naših života, podari mu snagu da ponese brigu za mene i djecu na svojim leđima. Udvostruči mu jakost, obdari ga vjerom da može činiti sve ono što mu Tvoja providnost nalaže. Majčice Preblaga, prenesi mu svu moju ljubav u srce, podsjeti ga na zavjet koji sam mu dala. Preobrazi našu razdvojenost zbog služenja djeci u svetu povezanost preko Gospodina Boga. Po zagovoru Tebe, Majke, Kraljice obitelji. Amen.

MOLITVA ZA MEDICINSKO OSOBLJE

Vječni Oče, molim te da blagosloviš sve medicinsko osoblje koje služi u ovoj bolnici posebnim blagoslovom ljubavi prema poslu koji obavljaju. Molim te za primalje i liječnike koji su sudjelovali u mom porodu. Blagoslovi ih stostruko za trenutak u kojem su mi pomogli na svom radnom mjestu donijeti život na svijet. Molim te za sve sestre koje su u ovoj smjeni, daj im snage da podnesu težinu rada suosjećajući sa svakom rodiljom. Daj liječnicima još više sabranosti i savjesnosti u radu. Blagoslovi njihovu predanost! Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

MOLITVA ZA DIJETE KOJE JE ODVOJENO OD MAJKE

Gospodine, moja duša i tijelo čeznu za djetetom koje je odvojeno od mene. Molim te, dragi Isuse, zaštiti ga. Stavi svoju blagu ruku na Njega i miluj mu područje na kojem boluje. Neka Ga tvoja ljubav i nježnost izliječi. Gospodine, teško mi je. Utješi me i čvrsto umotaj u pokrivač svoje ljubavi. Hvala Ti. Amen.

DUHOVNA PRIČEST

Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u Te, ljubim Te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakoga grijeha. Moja duša čezne za Tobom, ali ja Te ne mogu sada primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomisli da si Isusa doista primio.) Isuse moj, klanjam ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se s Tobom. O, ne daj da se ikada od Tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen.

Molitvenik za rodilje možete preuzeti u pdf-formatu ovdje.


Marija Grgić – Žena vrsna
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, piše za portal Žena vrsna što je uvijek ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.