Više od 20 načina kako osvojiti srce svog djeteta

20 nacina kako osvojiti srce svog djeteta

Što znači „osvojiti srce svog djeteta“ i kakav je odnos „pravi odnos“? Kada razmišljamo o tome kojim putem krenuti prva informacija koju trebamo je cilj. Cilj koji želimo postići uvjetuje i put i metodu putovanja. Vrlo konkretno: ako nam je u odgoju cilj privremena poslušnost da bismo kasnije slijegali ramenima uz prigovor pod bradu: „Nisam ga ja tako učila!“, onda se možemo prepustiti stihijskom odgoju trenutnih reakcija ili metodama koje osiguravaju instant poslušnost. Međutim, ako nam je cilj pomoći djetetu da postane dobra i kvalitetna osoba kakvom ga je Bog zamislio tj. da postane svetac i k tome razviti s djetetom odnos koji će trajati cijeli život, onda treba krenuti drugačijim putem.
Nikada nije bilo zamišljeno da se brinemo o djeci čija srca nismo osvojili, a to uključuje i tinejdžere. Kad oni nemaju pravi odnos s nama, instinkti ih navode da nam se opiru, suprotstavljaju i skrivaju se.

Dr. Gordon Neufeld

Dr. Gordon Neufeld vodeći je razvojni psiholog koji se bavio teorijom povezanosti koju bismo ukratko mogli svesti na utjecaj odnosa na odgoj djeteta. Djeca neće slijediti onoga tko s njima nije povezan – ključna je postavka. Osvojiti srce svog djeteta znači strpljivo i ustrajno graditi vaš odnos imajući na umu dobrobit djeteta i poštujući njegovu osobu.

Osvojiti srce djeteta nije isto što i udovoljavati mu

Vrlo često danas se povezujuće roditeljstvo od autoritarnih roditelja kritizira kao popustljivo, no to je potpuno pogrešno. Biti povezan sa svojim djetetom ne znači činiti ono što ga zadovoljava nego činiti ono što je dobro s poštovanjem prema djetetovoj osobi. Pouke i ograničenja mogu se izraziti odlučno, ali nježno. Razvijajući iskren i autentičan odnos s djetetom ne odričete se svog roditeljskog autoriteta nego ga učvršćujete. Samo umjesto da ga namećete na silu, dijete ga svojevoljno priznaje.
Detaljniju razradu odgoja utemeljenog na povezanosti možete pročitati i kroz članke na temelju sustava katoličkog obiteljskog psihoterapeuta dr. Gregoryja Popcaka, a ovdje bih vam donijela zanimljiv popis konkretnih poteza.

Evo načina kako osvojiti srce svog djeteta

1. Slušajte s namjerom shvaćanja djetetovog pogleda na stvari i njegove osjećaje.
2. Razgovarajte s djecom s poštovanjem čak i kada su u pitanju zahtjevi i ispravci.
3. Vjerujte u njihove dobre nakane i recite im to.
4. Odmaknite uređaje i druge stvari koje vas ometaju i usredotočite se na dijete.
5. Čitajte djeci.
6. Grlite ih često.
7. Pitajte ih kako im možete pomoći.
8. Ispravljajte ih bez kritiziranja.
9. Svaki dan im govorite ohrabrujuće i izgrađujuće stvari.
10. Igrajte se igre koje oni žele.
11. Pokažite im da njihovo mišljenje vrijedi.
12. Zahvalite im za njihov doprinos obitelji.
13. Neka čuju da o njima govorite lijepo.
14. Suosjećajte s njihovim osjećajima ma kako teški bili.
15. Budite šašavi s njima. Smijte se puno. Neka pamte vaš osmijeh.
16. Toplo ih pozdravljajte.
17. Ostavite prostor za pogreške.
18. Dajte im posebne nadimke.
19. Budite darežljivi sa svojim „da“ i nježni sa svojim „ne“.
20. Pričajte im priče iz svog djetinjstva i mladosti da vas bolje upoznaju.
21. Pokažite zanimanje za stvari koje im znače.

Odvažite se uključiti u svoju svakodnevicu ove male trikove. Neka vas ne preplaši ako puno toga još uvijek ne radite. Važno je željeti i početi. Predajte svoje slabosti Bogu i molite Gospu, najbolju Majku na svijetu, da vam pomogne ono što je njena posebna stručnost: osvajanje srca. Nemojte brojati neuspjehe nego se usredotočite na ciljeve. I hodajte korak po korak. I putovanje od tisuću milja počinje jednim korakom.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Izvor: Rebecca Eanes – Motherly
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.