Naviještanje, poučavanje i pranje suđa

naviještanje

„Operi više posuđa“ – moj duhovni vođa me neizbježno savjetuje. Ovo uzrokuje bujicu gunđanja s moje strane. Moja djeca su odlična gunđala i oni su me poučili tome. „Ali… ja nisam dobra u tome“ – inzistiram tugaljivo, ponekad tiho, a ponekad naglas.

„I ne sviđa mi se to. I nisam to radila kao dijete. Ili kao djevojka. Nisam stvorena za pranje suđa. Stvorena sam za nešto više od toga. I koga briga za posuđe ionako? Oh, samo trenutak, Papa nam je nedavno rekao kako ne bismo smjeli gunđati? Ali…

Uvijek sam idealizirala dan kad će svi kućanski poslovi nestati i „moći ću se vratiti na posao“. U mojoj mašti, netko drugi bi trebao čistiti kuću i pomagati djeci pisati zadaću, dok ja nosim skupa odijela (da, znam da se to više ne radi) i budem u središtu pažnje.

Naviještanje i kućanski poslovi Majke Marije

Naposljetku, nije li Majka Marija preuzela na sebe potpuno novu ulogu nakon Gospodinovog uzašašća na nebo? Ona je vodila, podržavala, i savjetovala novu Crkvu u Isusovom odsustvu. Budući da Novi zavjet nije postojao u to doba, netko je trebao pričati priče o Isusovom djetinjstvu. To je radila Marija. Ona je poučavala učenike o poruci anđela Gabrijela koji joj je navijestio Isusovu slavu i vječnost Njegovog Kraljevstva. Marija je mogla pričati o Isusovom nestanku i pronalasku u hramu u Jeruzalemu nakon trećeg dana, svetom hramu kojeg je Isus zvao „Očeva kuća“. Sve što je pohranjivala u svoje srce, mogla je pričati apostolima i učenicima dok su u gornjoj sobi čekali silazak Duha Svetoga na Pedesetnicu. Na neki način, ona je propovijedala Radosnu vijest, poučavala ih o svojem sinu.

„Ali što mislite tko je prao posuđe? Tko je kuhao i čistio za apostole u gornjoj sobi?“ – upitao nas je svećenik nedavno. Posuđe?! Ponovno?! Postoji li kraj kućanskim poslovima? Ali, ne trebamo se previše mučiti kako bismo shvatili kako se Marija brinula za apostole kao za Isusa dok je odrastao u njenoj kući. Na svadbi u Kani, Marija je primijetila kad je nestalo vina, iako ona nije bila domaćin. Ona je zamolila Isusa neka se pobrine oko nečega što je bio kućanski posao i on je to učinio. Marija je posvećivala pažnju svim tim poslovima.

Što je radila Marija?

Marija je zasigurno molila, poučavala i prala posuđe. Ako je itko mogao sve to raditi, to je bila ona. Ali postojale su i druge žene koje nam mogu poslužiti kao primjer. Sveta Gianna Berretta Molla je radila kao liječnica i majka dok je stvarala unutarnju svetost. Poznata katolička blogerica Jennifer Fulwilwe brinula se o petero djece i pisala postove za Nacionalni Katolički Registar, a pri tom je bila u osmom ili devetom mjesecu trudnoće smještena u bolnicu zbog plućne embolije. Koji je moj nadraži njezin post? Zašto uopće pisati blog ako ne možeš objavljivati brbljave postove dok si u bolnici? Ono što je svojstveno za Jennifer jest da posvećuje tek 10% dana pisanju, a ostatak svome domu i djeci – kako ona to pojašnjava.

Stoga, bez obzira na naše zanimanje, većina majki će gunđati oko pranja suđa. I čim prije prihvatimo (prihvatim) takvu stvarnost, prije će i gunđanje prestati. Na primjer, sutra. Ili možda idući tjedan…


Karee Santos – Catholiclane.com
Prevela: Kristina Ivaniš
Foto: Pexels

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.