Jednostavne jutarnje navike pape Franje koje možemo usvojiti

Jednostavne jutarnje navike pape Franje koje možemo usvojiti

Način na koji Sveti Otac započinje svoj radni dan je nadahnjujući.

Što papa Franjo prvo učini svako jutro kada dođe u svoj ured u Apostolskoj palači? Provjeri e-poštu? Napiše objavu za Twitter? Prođe kroz popis obveza koje ga čekaju taj dan? Tijekom nedavne audijencije za Karabinjere (talijansku nacionalnu oružanu policijsku postrojbu), Čete sv. Petra, papa je otkrio zanimljive detalje svoje svakodnevne rutine:

„Svakog jutra, kada dođem ovdje, u svoju radnu sobu u knjižnici, pomolim se Gospi, a onda odem do prozora i pogledam na trg, pogledam na grad i tamo, na drugom kraju trga, vidim vas. Svaki dan vas pozdravim i zahvalim vam u srcu.“

Jutro pape Franje započinje molitvom zahvale, predanjem Gospi i zajedništvom s vjernicima

Molitva i zahvala, postoji li bolji način na koji možemo započeti svoj radni dan? Kada dođemo na svoje radno mjesto, koliko često se nakratko zaustavimo kako bismo povjerili svoj posao tijekom dana Bogu i zagovoru naše Gospe? Osvrnemo li se oko sebe kako bismo vidjeli (barem očima našega uma) one koji nas podržavaju i štite, naše neposredne suradnike, šefove, itd., kako bismo ih pozdravili, zahvalili im u našim srcima i molili za njih?

Možda nam se to i ne bi svidjelo; nekim danima lakše je osjećati se pomalo mrzovoljno kada se ustanemo kako bismo se suočili s našim obiteljskim obvezama ili kada moramo ići u ured (ili gdje god radimo), posebno ako naša jutarnja kava još nije počela djelovati. Također, možemo misliti da nemamo vremena… ali papa to čini, a on je zadužen za vodstvo cijele Crkve diljem svijeta. Ako on to može, možemo i mi!

Ne samo da će nas ova navika molitve i zahvaljivanja otvoriti za primanje Božjih milosti kroz dan, već nam također može pomoći raditi velikodušnije i s čišćim namjerama, prisjećajući se da smo uvijek u Božjoj prisutnosti i uvijek se oslanjamo na druge ljude. Nitko zapravo ne radi sam niti je potpuno neovisan. Podržava nas Božja milost i nebrojeni ljudi u našoj zajednici koji održavaju zajednicu u pogonu, od policajaca do inženjera, od električara do vozača autobusa i domara. Njima dugujemo dobru volju, zahvalnost i poštovanje, čak i u malim i skrivenim gestama.

Ugledajmo se na papu Franju

Doista, na istoj toj audijenciji papa Franjo rekao je Karabinjerima da je način na koji oni pomažu ljudima svaki dan „utoliko zaslužniji kada se odvije u skrovitosti, kroz te male, ali značajne geste vaše svakodnevne službe. Čak i ako vaši nadređeni ne vide ta skrovita djela, znate da ih Bog vidi i da ne zaboravlja na njih!“

Ako to već ne činimo, sada je dobro vrijeme da krenemo oponašati ovu svakodnevnu naviku Svetoga Oca pape Franje. Prije nego počnemo s radom, možemo tražiti zagovor naše Gospe (i bilo kojeg drugog omiljenog sveca) i pomoliti se Bogu. Možemo zastati na trenutak da bismo razmotrili sve ljude čiji poslovi čine naš posao mogućim, pozdraviti ih i zahvaliti im (ako možemo naglas!) te se pomoliti za njih. Na ovaj način, započet ćemo dan ispravno, u Božjoj prisutnosti i milosrdno raspoloženi prema drugima.


Magnús Sannleikur – Aleteia
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Günther SimmermacherPixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!