Njega dječjih zubića

zubića

Na jednom mjestu donosimo nekoliko najvažnijih savjeta vezanih uz oralnu higijenu. Kada niču prvi zubići i kako ih održavati zdravima, koja su pravila pri odabiru četkice i zubne paste te kako pravilno četkati saznajte u tekstu o njezi dječjih zubića.

Prvi mliječni zubići

Između 4. i 11. mjeseca života djetetu izbijaju prvi mliječni zubići, prvo sjekutići, prvi kutnjaci, a potom i očnjaci. Između 24. i 36. mjeseca života izbijaju i drugi kutnjaci. Budući da zubić prolazi kroz kost, djeca vrlo često osjećaju nelagodu, svrbež pa čak i bol. Ako primijetite da je Vaša beba nemirna ili plačljiva bez nekog očitog razloga, ako stavlja ručice u usta ili pojačano slini, provjerite jesu li desni natečene. Za „prvu pomoć“ pokušajte čistom gazom lagano masirati desni ili dati djetetu mekane gumene grickalice (koje se mogu i rashladiti u hladnjaku ili zamrzivaču) predviđene za masiranje desni. U slučaju da ste primijetili da djetetu niče zub, posavjetujte se s pedijatrom oko tretmana.

Oralna higijena

Stomatolozi savjetuju da se što prije započne s oralnom higijenom, čak i prije negoli niknu prvi zubići. Kada se pojave prvi mliječni zubi, vrijeme je za četkicu. Pri odabiru četkice za zube važno je da četkica ne bude s pretvrdim vlaknima jer se tada ne mogu učinkovito očistiti prostor između zubi i desni. Ako četkica ima tvrda vlakna neminovno moramo koristiti jači pritisak čime uzrokujemo krvarenje desni i bolno četkanje. Dakle, četkica bi trebala biti mekana i veličinom prilagođena djetetovoj dobi.

Do druge godine nije potrebno koristiti zubnu pastu već je dovoljno iščetkati zubiće četkicom namočenom u mlakoj vodi. Problem leži u količini fluora koji se nalazi u pastama. Manja djeca progutat će pastu što nije dobro ako pasta sadrži fluor. Nakon druge godine bez straha se mogu koristiti paste s fluorom. Ako se odlučite, zubne paste bez fluora ili s manjom koncentracijom fluora možete pronaći u ljekarnama. Zubiće treba prati dvaput dnevno, ujutro i navečer nakon obroka.

Njega trajnih zubića

Oko 6. godine rastu prvi trajni zubi, kutnjaci koji su važni zbog rasta i razvoja čeljusti. Zbog dugotrajnog procesa izrastanja kutnjaka ponekad ih nije lako uočiti. Stoga je važno redovito pregledavati usnu šupljinu te prilikom čišćenja pažljivo očistiti i stražnje zube. Od ove dobi dopušteno je djeci koristiti zubnu pastu za odrasle, no pritom treba pripaziti da je ne progutaju. Neki stomatolozi preporučuju koristiti zubni konac na držaču kojim je moguće na jednostavan način očistiti međuzubni prostor, no o tome porazgovarajte sa svojim stomatologom i saznajte detaljnije informacije.

Pravilno četkanje zubića

  1. Koristite četkicu s mekanim vlaknima, a dlačice bi trebale biti pod kutem od 45 stupnjeva.
  2. Četkajte sve zube kružnim pokretima pazeći da ne ozlijedite zubno meso.
  3. Prednje zube perite kliznim potezima naprijed-natrag, a unutrašnju stranu zubi četkajte prema van.
  4. Na kraju kratko iščetkajte jezik jer se na njemu skrivaju bakterije.
  5. Cijeli bi proces četkanja trebao trajati otprilike dvije minute.

Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Pixabay

 

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.