Oblačenjem šaljemo poruku o stanju svoga srca

Oblačenjem šaljemo poruku o stanju svoga srca/Žena/Dostojansto žene/Ljubav/

Dolaskom ljetnih dana u katoličkim krugovima aktualizira se pitanje izbora primjerene odjeće. Česte su rasprave i lome se koplja baš na ovoj temi, a spominje i pojam „čednostˮ koji promatrajući „svjetovnim očimaˮ ima negativno značenje. Vrlo često čednost se želi prikazati kao nešto zastarjelo, nešto što nam danas nije potrebno, nešto što smo odavno spremili u ladicu. Smatram da tomu nije tako. Ona je itekako aktualna, a možda nam je svijest o tome potrebnija nego ikada prije. Da bi uopće mogli raspravljati o čednosti, nužno je definirati što ona uopće jest (moguće je da tada, shvaćajući što ona predstavlja, nećemo imati potrebu raspravljati o čednosti kao takvoj, jer će nam biti jasna sama po sebi).

Neobjašnjiva ljepota

Čednost je stvar srca. Tu ništa ne ide na silu, na nagovor. Tu je osjećaj da si neizmjerno voljena od svog Nebeskog Oca i da ti ne trebaš tražiti potvrdu svoje prave vrijednost od muškarca. Ova spoznaja donosi unutarnju promjenu, donosi okrenutost srca novoj perspektivi. Onoj gdje sebe više ne gledaš samo kao tjelesno biće, nego prvenstveno kao Njegovu ljubljenu kćer, kao onu čija je duša uzvišena jer joj je Otac uzvišen, onu koja može biti dama neovisno o svom budžetu jer dama nije ona koja nosi skupu odjeću.

Dama je žena koja zna što ona jest u svojoj biti, kome pripada i kamo ide. Ta spoznaja čini dušu baršunastom, nježnom, otmjenom. Takva duša neizbježno svoju nutrinu iskazuje i vani, bila ona toga svjesna ili ne. Takva duša bira jednu drugu vrstu privlačnosti, onu rafiniranu, uzvišenu. Ljepota takve žene zaista dolazi iznutra. I nije klišej. Takva je ljepota neobjašnjiva. Ona je neizbježno privlačna, jer njena privlačnost ne ostaje samo na površini. Njena privlačnost ima dozu misterija. Ona ni ne želi odmah biti otkrivena. Ona bira kome će biti otkrivena i upravo zbog tog svjesnog izbora, svima drugima mora ostati skrivena.

Odgovorni smo za poruku koje šaljemo

Da bi se žena upustila u ovakvu priču, ona mora biti otvorena Istini. Ona mora, unatoč svom karakteru, tvrdoglavosti ili sklonosti odabiranja linije manjeg otpora, otvoriti vrata svog srca, čuti ono što joj Otac želi reći. Ona mora biti svjesna da joj On želi dobro, ali da joj ostavlja slobodu u svakom segmentu njezina života, pa i u ovome. Čednost ne znači pasivan hod kroz život dopuštajući zapuštenost vlastite vanjštine, a još manje onoga što krije srce jedne žene. Dapače, čednost znači aktivno djelovanje, suradnju sa Stvoriteljem. Ne možeš pobjeći od stvorenoga, dakle sama od sebe. Ne možeš utjecati ni na proces Stvoriteljevog stvaranja, ali možeš itekako utjecati na svoje ponašanje u svijetu u kojem jesi. U konačnici, svatko je odgovoran za svoje ponašanje, za poruke koje šalje, za ideje koje želi prenijeti drugima.

Ono što mi se nameće istinitim jest da izborom odjeće bilo koji čovjek šalje određenu poruku. Što želi poručiti žena koja otkiva dijelove tijela koji bi po prirodi trebali biti skriveni od onih kojima se ne želimo otkriti? Koja je svrha takvog čina? Krije li on u sebi činjenicu dubokog nezadovoljstva i potrebe da netko drugi potvrdi njezinu bitnost i privlačnost? Svijet nam nameće da je samo žena koja je zamijećena bitna žena, a da bi bila zamijećena nužno je da privuče pažnju. Jasno je da se ženama na ovaj način zamagljuje pogled na cjelovitu istinu – stvorena si na sliku Božju i tijelo je tvoje hram Duha Svetoga. Kad prihvatiš ovu istinu, onda ćeš željeti uređivati taj hram tako da se svidi onome tko tu prebiva. Tvoje tijelo nije samo nakupina stanica. Ono je sveto, vrijedno. Potičem te da se prema njemu tako i odnosiš te da tvoje prosudbe budu utemeljene na ovoj neosporivoj istini.

Budi privlačna cijelom svojom osobom

Ne postoji formalni propis što bi jedna žena, koja u svom srcu nosi Krista, trebala odijevati. Izbor je na svakoj od nas. Prije takve odluke ona bi trebala biti svjesna tko je ona i koja je njezina vrijednost. Ona bi trebala biti svjesna činjenice da izborom odjeće definira sebe, izražava svoj stil i šalje određenu poruku. Draga ženo, trebaš znati da si više od suknje kojom pokazuješ svoje lijepe noge. Ti si više od uske haljine kojom pokazuješ uzak struk. Vjerujem da želiš biti privlačna cijelom svojom osobom, a ne (eventualno) pojedinim dijelom.

Ostajući u dovoljnoj mjeri skrivena, ali dostojanstvena, otvaraš prostor za svoj duhovni rast ne dopuštajući svjetovno banaliziranje i svođenje žene na vizualni minimum. Sv. Ivan Pavao II. zahvaljuje ženi zbog same činjenice što je žena. On ističe da ona s percepcijom svojstvenoj njenoj ženstvenosti obogaćuje razumijevanje svijeta i doprinosi punoj istini ljudskih odnosa, a prof. Tomislav Ivančić 
navodi da je ženstvena žena privlačna, ona nikad nije dorečena, nju uvijek prekriva stanoviti veo koji čuva njezinu intimu i tajnu života.

Čednost kao stil života zapravo predstavlja odvažnost na putu otkrivanja vlastite ženstvenosti.

I ti zahvali što si žena i živi svoju ženstvenost!


Anteja Nakić – Žena vrsna
Foto: Heartbeat pictures

Print Friendly, PDF & Email
Anteja Nakić

Magistra prava čije je područje interesa zaštita dječjih prava. Otvorena i vedra duša. Voli fotografirati prirodu, pisati, slušati šum mora uz šalicu dobre kave. Radosna u svakodnevnom hodu s Gospodinom uz geslo blaženog kardinala Stepinca: "In Te Domine, speravi!" Zahvalna na milosti da se može zvati ljubljenom kćeri svog Nebeskog Oca.