Kako razumjeti čednost i odijevati se kao Gospa?

kao Gospa

Kada se govori o čednosti na um najčešće padaju zabrane i ograničenja zato što se čednost shvaća na pogrešan način. Da, istina je, postoji puno vrsta odjeće i modnih stilova koji su po sebi nečedni pa ih samim time ne bi bilo dobro nositi. Istina je i to da svojim odijevanjem preuzimamo ne samo odgovornost za sebe i svoju dušu već i za sve one ljude koje ćemo susretati i na koje ćemo svojim odijevanjem utjecati. Pa ipak, nijedno ni drugo polazište neće nas odvesti u pravom smjeru. Još manje će nam pomoći da svoje kćeri naučimo da se čedno odijevaju.

Koja je uopće prava priča o čednosti?

S pravom se odijevanje smatra dijelom izricanja vlastite osobnosti. Iako se ta ideja najčešće koristi kako bi se opravdalo nimalo prikladne i lijepe načine odijevanja, počela bih upravo od nje kao najboljeg polazišta za pravu priču o čednosti. Ako svojim odijevanjem izričemo vlastitu osobnost, prije bilo kakve priče o odijevanju, potrebno se upitati tko sam. Upravo iz mog odgovora na pitanje tko sam trebaju proizlaziti i moji odjevni odabiri, a tako i odgoj moje djece na tom planu.

Svaka od nas nastala je kao plod ljubavi Boga Svemogućeg, Kralja svega svemira, stopostotne Ljepote. Svaka od nas kao ljubljena Božja kćerka ima neizrecivo dostojanstvo. Upravo to želi reći sveti Pavao kad govori kako su tijela naša hram Duha Svetoga. Zastani na trenutak i ponovi sa mnom: „Tijelo je moje hram Duha Svetoga.“ Nevjerojatno! Nedokučivo! Sam Bog Duh Sveti želi prebivati u tvom i mom tijelu. Želi da budemo na neki način nove Marije, Bogonositeljice. Vjerovale ili ne, odijevanje je jedan od vrlo važnih načina na koji možemo biti ili ne biti Bogonositeljice.

Odijevati se kao Gospa, stvarno?

Da, stvarno! Ali pričekaj da ti objasnim što mislim. Blažena Djevica Marija jedina je pravi čovjek, da tako kažem. Bog nas je sve stvorio na svoju sliku, no istočnim se grijehom ta slika iskrivila, zamutila, a svi naši grijesi kroz život dodatno je iskrivljavaju. Gospa je jedina rođena bez istočnog grijeha, bezgrešna je, i samim time jedina je prava slika Božja, pravi čovjek. Kako bismo se onda drugačije odijevale nego kao ona, ako želimo, kao i ona, biti Bogonositeljice? Marija, jedina istinska Bogonositeljica, Majka Božja, savršeni je uzor svima nama koji svojim ponašanjem, pa tako i odijevanjem, želimo donositi Boga ljudima koje susrećemo.

Ali što to konkretno znači odijevati se kao Gospa? Zar ćemo preuzeti modu izraelskih djevojaka staru preko 2 tisuće godina? To bi bilo prilično čudno i neprikladno, zar ne? Na koncu, Bog nas je stavio upravo u ovo vrijeme i upravo na ovo mjesto na kojem živimo. Onda je zasigurno moguće biti kao Marija i ovdje i danas.

Kad kažem: „Hajdemo se odijevati kao Gospa“, onda prije svega mislim na princip, a ne na stil. Marijin princip je vrlo jednostavan: uvijek odražavati kraljevsko dostojanstvo u poniznosti i jednostavnosti. Ja bih taj njen princip primijenila na sljedeći način.

Princip odijevanja po uzoru na Mariju

Ako bismo htjele preuzeti Marijinu jednostavnost i poniznost i primijeniti je na odijevanje, kako bi to izgledalo? Rekla bih da ćemo zaobići pretjeranu šminku koja ima namjeru „popraviti“ Božje remek djelo mog tijela i svako pretjerano kićenje. Ukratko, sve ono što govori „ja, ja“ ne ide u smjeru Gospinog principa poniznosti i jednostavnosti. Radije teži izgledu koji ističe Boga, a ne tebe ili modnog kreatora. Nek pogled na tebe izazove divljenje Božjem djelu stvaranja i ljepoti jednostavnosti koja izvire iz suglasja duše s Božjim planom.

Ako želim odražavati kraljevsko dostojanstvo koje mi Bog daje, onda moja odjeća treba biti lijepa, ženstvena i dostojanstvena. U to sigurno ne ulaze kojekakvi poderani i viseći odjevni predmeti koji bi prije sugerirali jad i bijedu grijeha negoli milost i dostojanstvo djeteta Božjega. Isto tako možemo prekrižiti s popisa odjevne predmete koji potpuno poništavaju činjenicu da sam stvorena baš kao žena. Čedno ne znači ni bezoblično ni tri broja veće.

A što je s požudom, zar ona nije vezana uz pitanje odijevanja?

Međutim, ni odjevni predmeti koji jasno ocrtavaju tvoju figuru ili otkrivaju dijelove tijela koje je Bog stvorio na radost muža i kao poziv na bračno darivanje, nisu u skladu s dostojanstvom koje ti je Bog dao. I tu smo došli do onog spornog dijela priče o čednosti koji uključuje muškarce i požudu. Da, svako odijevanje koje muškarca poziva na požudu ili želju da iskusi seks s tobom, ne može biti u skladu s tvojim dostojanstvom. Bog je ženu stvorio prekrasnom i muškarcu poželjnom, jer je zamislio da muškarac i žena budu jedno. Da. Ali jedan muškarac i jedna žena u svetom sjedinjenju bračnog darivanja. Ne svaka žena i svaki prolaznik. Niti u mislima.

Ti, draga prijateljice, nisi stvorena da budeš predmet požude nego osoba vrijedna predanja i ljubavi. Svojim odijevanjem odabireš želiš li biti slika milosti, ljubavi i ljepote koju daje Bog ili slika grijeha, ropstva i bijede koju donosi prijateljstvo sa Sotonom. Svojim odijevanjem odabireš hoćeš li biti Bogonositeljica ili nećeš. Jer i danas, kao nekoć Mariju, Gospodin svaku od nas pita: „Hoćeš li donositi mog Sina ljudima?“ A ti, što ćeš mu odgovoriti?


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Marcelo MatarazzoUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.