Ocat i limun – prirodno sredstvo za čišćenje

ocat, ocat i limun, prirodno sredstvo za čišćenje, Dom i vrt, dan po dan

Moja sestra mi već nekoliko godina govori kako je ocat odlično sredstvo za čišćenje. Ona koristi ocat pomiješan s vodom kao univerzalno sredstvo za čišćenje u kuhinji i kupaonici. Iako sam znala da je ocat odlično sredstvo za čišćenje i osvježivač mirisa, ja ga nisam koristila. Svaki put kada bih ga pokušala koristiti tijekom čišćenja, miris octa bi mi previše smetao. Kada sam prije nekoliko mjeseci u emisiji Savjet dana Boba Vilae vidjela ovaj recept za čišćenje, konačno sam odlučila pokušati. Sjajno mi je to koliko je jeftin i koliko limun pomaže pri uklanjanju mirisa octa.

Imala sam limun koji je skoro istrunuo pa sam ga iskoristila. Jednostavno izrežite limune i stavite ih u bocu sa raspršivačem. Tada napunite bocu octom i vodom u omjeru pola-pola.

Nakon toga ostavim bocu da odstoji tri tjedna. Originalni recept preporučuje dva tjedna, no ja sam pričekala tjedan više. Ako vam se zaista ne sviđa miris octa preporučam taj dodatni tjedan. Krajem trećeg tjedna moja je boca izgledala kao da sadrži limunadu i mirisala je poprilično kao limunada. Prevladavajući miris octa u potpunosti je nestao.

Ocat ubija bakterije i klice

Možete koristiti sredstvo za čišćenje prozora, kupaonica, kuhinja i ostalog. Ocat ubija bakterije i klice pa ga možete koristiti u kupaonici oko umivaonika i wc školjke. Također, možete umiješati pola čaše limunskog octa u približno 4 litre tople vode te tako koristiti za čišćenje poda. Sviđa mi se lagan miris limuna koji ostaje nakon korištenja. Ovo je odličan način za uštedu novca umjesto kupovine sredstava za čišćenje. Jedino mjesto za koje vam ne bih preporučila da ga koristite jest na granitu. Ocat bi mogao oštetiti kamen.

Sredstvo za čišćenje od octa i limuna:

  • 1 limun
  • 2 čaše vode
  • 2 čaše octa

Izrežite limune na male kriške. Stavite kriške limuna u bocu sa raspršivačem. Dodajte dvije čaše vode i dvije čaše octa i stavite poklopac. Ostavite da odleži 2-3 tjedna dok se ne smanji miris octa. Koristite u kuhinji i kupaonici kao univerzalno sredstvo za čišćenje.


Julie – Frugally Blonde
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!