Osam blaženstava za očeve

za očeve

Blaženstva su jedan neočekivan i često zanemaren izvor koji može poslužiti katoličkim očevima kao dobra smjernica u njihovu sazrijevanju u ulozi muškarca, supruga i oca obitelji. Papa Franjo ih je nazvao „vodiljom na putu kršćanskog života“. Podrazumijeva se da je Bog uvijek prvi primjer koji slijedimo. Osim što su blaženstva poziv da budemo Kristovi sljedbenici, ona u određenom smislu otkrivaju načine kako se Bog odnosi prema nama, svojoj djeci. Ako ih promatramo u ovom svjetlu, blaženstva predstavljaju jedinstvenu priliku da kršćanski muškarci postanu očevi po Božjem naumu.

Ovih osam blaženstava mogu se promatrati kao otkrivanje jedinstvene kršćanske vizije muževnosti u širem smislu, ali istovremeno i očinstva u svakom pojedincu. Želite biti odličan otac? Evo primjera kako blaženstva mogu pomoći da postanete otac po Božjim mjerilima.

Blago očevima siromašnima duhom

Tražite da budete otac prema Očevu srcu. Očinstvo je poput cjeloživotnog učenja i nitko ga u potpunosti nije shvatio. Stoga se nemojte pretvarati da Vi jeste. Stanite pred Boga svaki dan i zatražite Ga da Vam pokaže kako ćete postati suprug i otac kakvog bi On, Vaša supruga i djeca htjeli.

Blago ožalošćenim očevima

Ne bojte se osjećaja. Suosjećajte sa svojom obitelji kada prolaze kroz teške trenutke – kada se suočavaju s borbama i strahovima. U Svetom pismu „ožalošćeni“ nisu samo „tužni“, već i oni koji „imaju suosjećajno srce“. Nije Vaš zadatak da liječite osjećaje svoje supruge i djece ili da zbog njihovih osjećaja imate dojam da Vas osuđuju. Vaš je zadatak da budete pri ruci svojoj supruzi i djeci, da razumijete njihove osjećaje, da pokažete kako Vam je do njih stalo i da im pomognete shvatiti i prihvatiti osjećaje na Božji način.

Blago krotkim očevima

Krotkost nije slabost. Neka Vaše srce bude ispunjeno poniznom snagom, srce koje suosjeća i sluša. Na starogrčkom jeziku riječ „krotak“ jest „praus“, što opisuje ratnog konja kojeg u borbi nije bilo lako zaplašiti i koji spremno izvršava jahačeve zapovjedi. Pravi vođa prvo sluša. Otac koji je istinski krotak ne boji se poslušati Boga i ispuniti potrebe supruge i djece, posebno kada u tom procesu ima priliku za rast, promjenu ili za učenje nekih novih vještina.

Blago očevima gladnima i žednima pravednosti

Super-tate ispunjavaju Božju misiju za koju su poslani. Živite za Njega. Vodite svoju obitelj k Bogu. Istraživanja pokazuju da kada otac daje primjer Kristova sljedbenika u obiteljskom životu i odnosima, predvodi molitvu i rast u vjeri te sudjeluje u izgradnji karaktera svih ukućana, tada je veća vjerojatnost da će djeca živjeti istu vjeru i vrijednosti u odrasloj dobi. Budite otac koji će svoju obitelj odvesti k Ocu.

Blago milosrdnim očevima

Budite uzor i vođa koji je pun ljubavi. Ne slamajte srca već ih oblikujte. Ne budite onaj koji kažnjava već mentor i učitelj. Poštujte svoju djecu, nemojte samo vikati ili nametati okrutne posljedice kada zabrljaju.

Umjesto toga ih naučite kako da ispune svoje potrebe i kako da se izraze na dobar i Božji način. Uložite više truda u ohrabrivanje, učenje i podupiranje dobrog ponašanja radije nego kažnjavanje lošeg.

Blago očevima čistima srcem

Cijenite blago koje Vam je u supruzi i djeci darovano. Štitite njihovo dostojanstvo i potvrdite im koliko neizmjerno vrijede. Papa Ivan Veliki naučio nas je da je iskorištavanje suprotno od ljubavi. Ljubav nas čini humanijima. Iskorištavanje pretvara ljude u objekte. Ne ponašajte se prema supruzi ili djeci kao da su objekti koji postoje da bi Vaš život bio lakši. Utvrdite što je važno da biste služili u ljubavi unutar svoga doma.

Blago očevima mirotvorcima

Držite sve na svome mjestu, obitelj na prvom. Zaštitite srce obitelji. Sv. Augustin je rekao da je mir osjećaj spokoja koji imamo jer je sve na pravome mjestu. Budite otac koji je uključen u obitelj i brine se da je kućanstvo ispunjeno poštovanjem, velikodušnošću, uzajamnim služenjem i urednošću.

Blago očevima progonjenima zbog pravednosti

Svijet će pokušati potkopati Vaš trud da budete odličan otac. Ne dajte se. Kada Vas obitelj, rodbina, kolege ili šefovi pokušaju natjerati da zbog njihovih interesa žrtvujete ono što je važno za Vašu obitelj, uvijek odaberite obitelj i znajte da će Vas Bog Otac nagraditi.

Molimo se da svaki muškarac, otac, katolik slijedi primjer svoga zaštitnika sv. Josipa i nauči biti otac po Očevoj volji.


Autor: Dr. Gregory Popcak – Catholic Exchange
Prevela: LR
Foto: Pixabay.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.