Pjat pun jubavi i zdravja

pjat

Predstavljam vam projekt Osnovne škole „Slatine“ koji smo započeli provoditi prošle pedagoške godine. Naime, radi se o prikupljanju donacija za Marijine obroke pod nazivom „Pjat pun jubavi i zdravja.“ Ova humanitarna akcija održava se drugu godinu zaredom u Slatinama i to 5. svibnja 2018. Ideja je potekla od učenika tadašnjeg osmog razreda i voditeljice projekta, vjeroučiteljice Slavenke Barada.

Dobrobiti projekta za razvoj djece i mladih

Budući da je škola odgojno – obrazovna ustanova, vrlo važan dio rada s djecom je upravo na razvijanju njihovog morala, suosjećanja, dijeljenja, nenasilnog ponašanja i sl. Stoga posebno ističem dobrobiti koje ovakav projekt ima za razvoj djece i mladih:

 • Učenici osvještavaju da postoje djeca koja nemaju najosnovnije uvjete za život.     
  Naime, pripremajući se za sam projekt; gledajući dokumentarne filmove o ovoj tematici i razgovarajući s učenicima o problemima siromaštva diljem svijeta, mnogi učenici se  iznenade kad vide u kojim uvjetima žive milijuni njihovih vršnjaka.
 • Svatko od nas izdvajanjem minimalnih sredstava može spasiti ljudski život.
  U ovom dijelu razgovaramo o  tome kako je dovoljno 120 kn godišnje da se nahrani jedno dijete tijekom cijele godine. Razgovaramo o našim potrošačkim navikama i koliko cijenimo ono što imamo.
 • Uz sportske aktivnosti potičemo ih na zdrav život i igru.
  Svi znamo koliko je teško danas odvojiti djecu od ekrana, osobito pametnih telefona, pa se na ovaj način trudimo ponuditi im sadržaj koji neće uključivati aplikacije i modernu tehnologiju, nego jednostavno ono što oni najviše vole, a to je igra.
 • Prenosimo učenicima da neovisno o naciji, boji kože ili vjerskoj pripadnosti, sva djeca zaslužuju topao obrok na mjestu školovanja.
  Ovdje posebnu pažnju pridajemo mrmljanju u kojem provodimo veći dio jutra kad se spremamo za školu, odnosno posao. Pokušavamo uočiti da naše mrmljanje nije pozitivno i da je zapravo vrlo egoistično i nezahvalno. Govorimo o tome koliko bi ovoj djeci značilo da mogu ići u školu i da imaju što  jesti.
 • Predstavljanje projekta putem medija
  Neki su učenici nadareni za govorenje pred kamerama i predstavljanje projekta putem radio postaja. Stoga i na ovaj način njihovi talenti dolaze do izražaja i imaju svrhu.
 • U dubini srca nadamo se da ih na ovaj način pripremamo i za humanitarno i volontersko djelovanje kasnije u životu.

Postala sam makar malo bolja osoba..

Osjećam potrebu da vam napišem kakve je dobrobiti ovaj projekt imao i za mene.  Naime, ponekad bi mi se znalo dogoditi da zapadnem u rutinu poslova, administracije i stalnih obveza koje me čekaju kod kuće i na poslu. Ovaj projekt me vratio u bit mog pedagoškog djelovanja, povratio mi je entuzijazam i podsjetio me na razloge zbog kojih sam odabrala svoje zanimanje. Potakao je u meni talente koji su neko vrijeme spavali i učinio me makar malo boljom osobom. Uz planiranje projekta, rasla sam skupa s kolegama i učila dijeliti kako ideje tako i radost nakon obavljenog posla. I za mene kao vjernicu projekt je od posebnog značaja, jer me podsjetio na bit kršćanskog djelovanja, a to je korištenje svojih talenata za dobrobit drugoga.

Posebna vrijednost projekta je i u tome što je isti zamišljen kao obiteljski dan, pa sve vas, vrsne žene, koje razmišljate kako uklopiti svoje kućanske obveze i svakodnevicu jednog subotnjeg jutra u ovu humanitarnu priču, pozivam da dođete s cijelom svojom obitelji u naše malo mjesto i provedete s nama ovaj, vjerujem, i za vas poseban dan.

Za kraj navodim program projekta 5. svibnja 2018. godine:

8:00 – Sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja BDM
8:30 – projekcija dokumentarnog filma Dijete31 u crkvi
9:30 – prijava za sudjelovanje uz prikupljanje donacija ispred župne crkve
9:30 – „Marijine igre“ (mjesno igralište na portu): graničari, potezanje konopa, skakanje u vrećama, utrka s jajima, utrka s tri noge po ekipama: učenici, učitelji, roditelji, gosti
11:30 – Kviz znanja
12:00 – Proglašenje pobjednika i dodjela diploma

Dobrodošli!

Nataša Trebotić – Žena vrsna


Foto: Seth Doyle – Unsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.