Pjat pun jubavi i zdravja

U jednom malom ribarskom mjestu na otoku Čiovu već drugu godinu provodi se projekt prikupljanja sredstava za „Marijine obroke“. Pedagoginja Osnovne škole „Slatine“ vam predstavlja ovaj hvale vrijedan projekt koji dječja srca otvara za vršnjake u potrebi. Pridružujemo joj se i mi u pozivu svima koji mogu da 5. svibnja uklope svoju obiteljsku svakodnevnicu u jednu lijepu humanitarnu priču.

120

Predstavljam vam projekt Osnovne škole „Slatine“ koji smo započeli provoditi prošle pedagoške godine. Naime, radi se o prikupljanju donacija za Marijine obroke pod nazivom „Pjat pun jubavi i zdravja.“ Ova humanitarna akcija održava se drugu godinu zaredom u Slatinama i to 5. svibnja 2018. Ideja je potekla od učenika tadašnjeg osmog razreda i voditeljice projekta, vjeroučiteljice Slavenke Barada.

Dobrobiti projekta za razvoj djece i mladih

Budući da je škola odgojno – obrazovna ustanova, vrlo važan dio rada s djecom je upravo na razvijanju njihovog morala, suosjećanja, dijeljenja, nenasilnog ponašanja i sl. Stoga posebno ističem dobrobiti koje ovakav projekt ima za razvoj djece i mladih:

 • Učenici osvještavaju da postoje djeca koja nemaju najosnovnije uvjete za život.     
  Naime, pripremajući se za sam projekt; gledajući dokumentarne filmove o ovoj tematici i razgovarajući s učenicima o problemima siromaštva diljem svijeta, mnogi učenici se  iznenade kad vide u kojim uvjetima žive milijuni njihovih vršnjaka.
 • Svatko od nas izdvajanjem minimalnih sredstava može spasiti ljudski život.
  U ovom dijelu razgovaramo o  tome kako je dovoljno 120 kn godišnje da se nahrani jedno dijete tijekom cijele godine. Razgovaramo o našim potrošačkim navikama i koliko cijenimo ono što imamo.
 • Uz sportske aktivnosti potičemo ih na zdrav život i igru.
  Svi znamo koliko je teško danas odvojiti djecu od ekrana, osobito pametnih telefona, pa se na ovaj način trudimo ponuditi im sadržaj koji neće uključivati aplikacije i modernu tehnologiju, nego jednostavno ono što oni najviše vole, a to je igra.
 • Prenosimo učenicima da neovisno o naciji, boji kože ili vjerskoj pripadnosti, sva djeca zaslužuju topao obrok na mjestu školovanja.
  Ovdje posebnu pažnju pridajemo mrmljanju u kojem provodimo veći dio jutra kad se spremamo za školu, odnosno posao. Pokušavamo uočiti da naše mrmljanje nije pozitivno i da je zapravo vrlo egoistično i nezahvalno. Govorimo o tome koliko bi ovoj djeci značilo da mogu ići u školu i da imaju što  jesti.
 • Predstavljanje projekta putem medija
  Neki su učenici nadareni za govorenje pred kamerama i predstavljanje projekta putem radio postaja. Stoga i na ovaj način njihovi talenti dolaze do izražaja i imaju svrhu.
 • U dubini srca nadamo se da ih na ovaj način pripremamo i za humanitarno i volontersko djelovanje kasnije u životu.

Postala sam makar malo bolja osoba..

Osjećam potrebu da vam napišem kakve je dobrobiti ovaj projekt imao i za mene.  Naime, ponekad bi mi se znalo dogoditi da zapadnem u rutinu poslova, administracije i stalnih obveza koje me čekaju kod kuće i na poslu. Ovaj projekt me vratio u bit mog pedagoškog djelovanja, povratio mi je entuzijazam i podsjetio me na razloge zbog kojih sam odabrala svoje zanimanje. Potakao je u meni talente koji su neko vrijeme spavali i učinio me makar malo boljom osobom. Uz planiranje projekta, rasla sam skupa s kolegama i učila dijeliti kako ideje tako i radost nakon obavljenog posla. I za mene kao vjernicu projekt je od posebnog značaja, jer me podsjetio na bit kršćanskog djelovanja, a to je korištenje svojih talenata za dobrobit drugoga.

Posebna vrijednost projekta je i u tome što je isti zamišljen kao obiteljski dan, pa sve vas, vrsne žene, koje razmišljate kako uklopiti svoje kućanske obveze i svakodnevicu jednog subotnjeg jutra u ovu humanitarnu priču, pozivam da dođete s cijelom svojom obitelji u naše malo mjesto i provedete s nama ovaj, vjerujem, i za vas poseban dan.

Za kraj navodim program projekta 5. svibnja 2018. godine:

8:00 – Sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja BDM
8:30 – projekcija dokumentarnog filma Dijete31 u crkvi
9:30 – prijava za sudjelovanje uz prikupljanje donacija ispred župne crkve
9:30 – „Marijine igre“ (mjesno igralište na portu): graničari, potezanje konopa, skakanje u vrećama, utrka s jajima, utrka s tri noge po ekipama: učenici, učitelji, roditelji, gosti
11:30 – Kviz znanja
12:00 – Proglašenje pobjednika i dodjela diploma

Dobrodošli!

Želite li pročitati više na temu podučavanja djece vrlinama te otkrivanju njihova poslanja preporučujemo:

Nataša Trebotić – Žena vrsna


Foto: Seth Doyle – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
In this article