Predstavljena knjiga „Povratak čednosti“ Wendy Shalit

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 10. lipnja na konferenciji za medije predstavila je knjigu Povratak čednosti. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Otkrijte zašto je danas čednost važnija nego ikada do sada

Nakladnička kuća Verbum upravo je objavila kultnu knjigu Povratak čednosti autorice Wendy Shalit, koja na sveobuhvatan i vrlo zanimljiv način analizira kako smo došli do toga da smo izgubili vlastitu intimu i zašto je danas čednost važnija nego ikada do sada.

Kada je knjiga Povratak čednosti prvi put objavljena 1999. godine, njezina je mlada autorica iznenadila mnoge svojim pozivom da staromu idealu čednosti iznova posvetimo pozornost. Wendy Shalit prva je koja je sustavno kritizirala model slobodnih seksualnih veza i podcrtala štetu koja nastaje od tolikoga premještanja seksualnosti u javni prostor. Stavljajući u središte svojega zanimanja vrlinu čednosti, ona vrlo sustavno, preko niza različitih književnih, filozofskih i drugih kulturnih citata, demonstrirajući time i veliku naobraženost, dolazi do osnovne teze: trebamo rehabilitirati čednost kako bismo mogli ostvariti dubinu u odnosu sa suprotnim spolom, kako bismo se drugomu mogli potpuno predati i kako bismo mogli obnoviti napukline u suvremenome društvu.

Povratak čednosti u vrijeme kada pomičemo granice prihvatljivog ponašanja

Taj autoričin apel danas je još važniji. Jer dok nastavljamo pomicati granice prihvatljivoga ponašanja, pritisak da se prevlada čednost i odbaci svaki osjećaj stida najveći je u ljudskoj povijesti, na što utječu i društveni mediji, koji sve više brišu granicu između javnoga i privatnoga života. Istovremeno, problemi s kojima se bore mlade žene postaju sve ekstremniji: od razočaravajućih usputnih veza, preko seksualnoga uznemirivanja, uhođenja i silovanja, do anoreksije i samoozljeđivanja. Nudeći životnu alternativu svim tim negativnostima i frustracijama, ova je knjiga, dopunjena novim predgovorom koji se bavi jedinstvenim problemima s kojima se sada suočava društvo, stoga od presudne važnosti.

Povratak čednosti duboko je osoban prikaz i fascinantno intelektualno istraživanje svega što tvori naš svijet, od povijesnih načina ophođenja, preko umjetnosti, do suvremene popularne kulture i medija. Nadilazeći konzervativno-feminističke podjele, Shalit nas podsjeća na to da čednost nije puritanstvo, a ni poremećaj koji treba izliječiti, nego najdublji instinkt, koji, ako ga iznova otkrijemo, ima moć očuvati u nama i našemu društvu ono što je dobro, a ono što nije – preobraziti.

Knjiga Povratak čednosti u prijevodu Emine Kovačević dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o knjizi možete saznati više na linku ovdje.


Verbum/Žena vrsna
Foto: Verbum

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!