Poziv bake i djeda je biti poveznica među generacijama

Poziv bake i djeda

„Kako je prekrasno kada stariji prenose mlađima ohrabrenje da ustraju u vjeri i traženju smisla života. To je istinski poziv svake bake i djeda, svake starije osobe. Njihove riječi donose posebnu vrijednost mladima. I oni to znaju.“

papa Franjo

Tijekom nekoliko uzastopnih općih audijencija tijekom 2015. godine, papa Franjo je iznosio promišljanja o važnosti baka i djedova za moderne obitelji istovremeno preispitujući sekularna stajališta da se riječ „obitelj“ odnosi samo na malu, izoliranu jedinicu koja isključuje šire članove obitelji. Međutim, stara nas afrička poslovica podsjeća da je potrebno selo da bi se podiglo dijete.

Važnost bake i djeda za obitelj

Istina je da djeca vrlo brzo napreduju ako se za njih brinu roditelji, ipak veze koje oni stvaraju s bakama i djedovima dodatno unaprjeđuju taj proces. Bake i djedovi imaju priliku dati svojoj djeci potrebnu potporu tako što mogu ponuditi pomoć oko brige za unučad. Oni mogu postati izvrstan uzor unučadi i poticati njihov zdrav razvoj jer imaju dovoljno vremena i strpljenja za igru, čitanje i prepričavanje obiteljskih priča.

Nažalost, sekularno društvo smatra da bi nuklearna obitelj trebala podizati djecu neovisno o drugima, čak i ako oba roditelja rade puno radno vrijeme, a djeca imaju izvanškolske obaveze. Pod ovakvim uvjetima, obitelj kojoj je potrebna pomoć ustručava se pitati bilo koga da uskoči.

Uvijek spremni za pomoć

Međutim, bake i djedovi imaju odličan način kako uspostaviti dosljednost u životima svoje unučadi. Daju im osjećaj sigurnosti, posebno djeci čiji roditelji ne žive zajedno, djeci koja žive u siromaštvu, imaju mentalnih poteškoća ili se bore s ovisnostima. Svjedočio sam situacijama kada su se obitelji grčevito borile da ostave dojam savršene obitelji, ali su se u četiri zida s vremenom raspale pod pritiskom stresa modernog života. Upravo su bake i djedovi jedini znali njihovo pravo stanje i potiho pružali djeci i unučadi ruku za pomoć.

Bake i djedovi znaju približiti obiteljsku povijest svojoj unučadi

Postoji li važniji zadatak od toga da  budućim generacijama prenesemo vrijednosti, vještine i postignuća iz prošlosti unaprijeđene modernim značajkama? Bake i djedovi koji su istinski kršćanski vjernici i žele prenijeti vjeru smatraju to svojim pozivom od Boga. Takav poziv daje smisao kada uđemo u poznije godine, a gubimo svoju fizičku snagu i elan. Osim što je ovaj poziv važan, on nas također čini sretnima te bismo ga trebali prihvatiti široke ruke i cijeniti kao nešto što osvjetljava naše stare dane, ali i mlade godine naše unučadi.

Bake i djedovi donose osjećaj pripadnosti određenom kulturnom naslijeđu i obiteljskoj povijesti što unučad vezuje uz nešto veće od njihove najuže obitelji. Hvala Bogu da bake i djedovi imaju dovoljno vremena da usade vjeru svojoj unučadi.

Snaga djedove molitve

Veze među generacijama su vrlo snažne. Zapravo, djedove molitve donose blagoslov unučadi čak i ako se oni međusobno ne susretnu.

Jedna moja prijateljica dana je na posvojenje nakon što se rodila. Međutim, njezin biološki djed Anthony bio je čovjek koji se žarko molio te je razumio bolnu odluku koju je njegova kći morala donijeti. Molio se za svoju unuku i praunuku desetljećima. Kada je prva kći moje prijateljice napokon upoznala svoju baku, istog su se trenutka zbližile; izgledalo je kao da se poznaju cijeloga života. Sara je jako sličila na baku, imala je sličan karakter, smisao za humor pa čak i stil odijevanja. Kada je Sara rodila sina najavila je da će ga nazvati Anthony. Tada još nije znala da je to ime njezina pradjeda, čovjeka koji se za nju molio i prije nego što se rodila.

Prigrlite dobrobiti prisutnosti bake i djeda u obitelji

Ako ste i sami mladi roditelji, cijenite svoje roditelje te ih potaknite da se povežu sa svojom unučadi čak i ako je to zbog velike udaljenosti samo uz pomoć tehnologije. Bake i djedovi su naša poveznica s prošlosti baš kao što su njima unuci nada za budućnost. Generacije prije i poslije nas su nerazrješivo povezani krvnim srodstvom, no što je još važnije, snagom Duha Svetoga.

„Možemo podsjetiti mlade ljude da je život bez ljubavi- jalov život. Možemo reći mladima koji su prestrašeni da se tjeskoba zbog budućnosti može nadići. Možemo naučiti mlade koji su previše usredotočeni na sebe da je veća radost u davanju nego u primanju. Bake i djedovi oblikuju vječnu ‘pjesmu’ snažne duhovne svetosti u kojoj molitve ištenja i pjesme slavljenja drže na okupu zajednicu koja se bori i radi na polju života.“

papa Franjo


Melanie Jean Juneau – Catholic Mom
Prevela: LR
Foto:  Susanne Pälmer – Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.