Može li dobar roman biti loš za vas?

roman

„Prestala sam čitati romane kad sam postala katolkinja.“ Žena koja mi je ovo rekla je bila u potpunosti ozbiljna, ali nisam mogla vjerovati što čujem. Kakav zločin! Kakva sramota! Kako je to žalosno! Međutim, nisam pokazala što mislim o tome. Bili smo na seminaru o slavljenju Gospodina sa svojom seksualnosti i nije bilo potrebe da pitam zašto je prestala čitati romane. Očito je shvatila kako je čistoća tijela povezana s čistoćom misli i htjela je očistiti misli od svega bezvrijednog, zlog, svega što ometa naše misli. Možda je bila u pravu. Romani i priče pune naše misli i utječu na način našeg razmišljanja i postupanja. Dobar roman potiče na hrabrost, smjelost i žrtvu. Loš roman nas potiče na požudu, nasilje jer je to ono što se prodaje. Ne postoji sustav ocjenjivanja za književna djela jednak onomu za filmove, ali riječi mogu biti slikovite i izjednačiti ljubav prema osobi s žudnjom za čokoladnom tortom.

Izbor štiva

Postoje opravdani razlozi za pomnim biranjem onoga što čitamo, ali znači li to da krimići, avanturistički i romantični romani ne bi trebali biti vaš izbor jer su loši za vas? Srećom, odgovor je ne. Baš kao i sa filmovima, morate biti izbirljivi. Čitanje knjiga treba biti zabavno, ali će ono ujedno i oblikovati vaše misli te bismo trebali birati romane koji će oblikovati ono što želimo biti. Suživljujući se s likovima iz knjiga može istrenirati vaše srce te vas potaknuti da jednako kao oni reagirate u stvarnom životu. Čitajući o borbama likova možete doći do rješenja osobnog problema. Učeći na njihovim pogrješkama možete izbjeći nevolje u osobnom životu. Pomnije promatrajući živote likova nam može reći puno o tomu što vodi čistoći, a što ne. Koliko neki romani mogu uprljati naše misli toliko drugi mogu obogatiti naš um mislima o plemenitoj ljubavi.

Nedavno sam dobio pismo od čovjeka u ranim 30-tima koji također nije čitao romane otkad je postao kršćanin: „Mogao bih puno napisati o utjecaju tvoje knjige na moj život i vezu… Tvoja priča mi je pomogla spoznati žrtvu na drugi način i podsjetila mi je da Krist podnio najveću žrtvu. Razmišljao sam o životu. Također se više molim tijekom dana što nisam prije radio.“ Je li on čitao Bibliju? Ne, čitao je romane. Također mi je napisao: „Čitajući dobre romane sam osjećao sreću, potom tugu, potom nervozu i ponovno sreću… U jednom trenutku sam osjetio puno ljutnje unutar sebe, a onda sam se sjetio da je to samo knjiga.“

Dobar roman ili knjiga vam može pomoći u mijenjaju vizije i života

Stoga nemojte odustajati od čitanja romana, ali pitajte svoje prijatelje za prijedloge. Pronađi koje knjige predlažu kršćanski izdavači. Potražite stare klasike na policama knjižnice. Dobra knjiga vam može pomoći u mijenjaju vizije i života. Inspirirajući roman će vas voditi ka dobroti, ljepoti i čistoći. K tomu, uživiti se u priču je mnogo zabavnije od zurenja u zidove.


Chastityproject.com

Prevela: Kristina Ivaniš Vuković
Foto:  Alice Hampson – Unsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.