Pripremite Gospi rođendansku proslavu

gospi

Uskoro slavimo blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije popularno zvan Mala Gospa. Predivan dan za dječicu i odlična prilika da njima prepustite organizaciju. Pomozite im da pripreme Gospi rođendansku proslavu! Osnovno pravilo: neka djeca vode pripreme, ipak je to proslava Male Gospe.

Prvi korak: nabava materijala

Ako imate ostatke ukrasa od rođendanskih proslava svoje djece, možete ih iskoristiti. Možda ćete radije kupiti nove? U tom slučaju kombinirajte plavu i bijelu boju kao što su boje Marijine haljine i plašta.

Možete se dodatno potruditi pa zajedno s djecom napraviti ukrase. Od trakica kolaža izradite ukrasni plavo-bijeli lanac koji možete nalijepiti na zidove, povezati lustere i sl.

Od jednostavnih polukrugova plavog papira načinite rođendanske kapice koje možete ukrasiti Gospinim monogramom ili nalijepiti sliku koju su vaša djeca bojala ili crtala.

Nikako ne zaboravite balone! Možete se i tu držati plavo-bijele teme ili ići na potpuno dječji stil i prepustiti se šarenilu. Na njih se također može crtati Gospine motive markerima, ali i običnim flomasterima.

Drugi korak: čestitke

Kakav bi to bio rođendan bez čestitki za slavljenicu? Organizirajte radionicu izrade čestitki za Gospu na koju možete pozvati i male rođake, prijatelje i susjede. Izvrsna prilika za povezivanje i evangelizaciju!

Dok djeca crtaju na čestitkama ili na njima od kolaža izrađuju prikaze Gospe, Vi im možete pričati ili čitati priče iz Gospina života. Manjoj djeci možete na prednju stranu čestitke nalijepiti sliku za bojanje da im omogućite sudjelovanje koje je ostvarivo u njihovoj dobi.

Potaknite djecu da u čestitke napišu (ili im Vi napišite) molitve koje žele uputiti Blaženoj Djevici.

Treći korak: torta

Odaberite jednostavnu tortu i uključite djecu u izradu i ukrašavanje. Možda rezultat neće biti onakav na kakav ste navikli, ali djeci ćete priuštiti iznimnu radost. A zamislite tek ponosa na sam dan blagdana kad se njihova torta iznese na obiteljski stol!

Ukrašavanje možete pojednostaviti tako što ćete tortu obložiti šlagom i na nju djeca mogu stavljati plave šećerne ukrase ili bombone. U tome i najmanji mogu sudjelovati! I ovdje Vam ostaje odabir između plavo-bijele teme ili veselog šarenila.

Četvrti korak: počasno mjesto i cvijeće Gospi

Pronađite istaknuto mjesto u prostoriji u kojoj ćete imati Gospinu rođendansku proslavu i stavite na njega Gospin kip ili sliku. Ako imate plavi stolnjak, čipku ili til možete ih upotrijebiti za ukrašavanje. Još dodajte cvijeće i svijeće. Neka djeca pred kip donesu svoje čestitke/molitve.

Peti korak: darovi

Najljepši poklon koji možete dati Gospi na ovaj dan jest zajednička obiteljska krunica s razmatranjem radosnih otajstava. To je kao da ste Gospu nazvali na telefon i čestitali joj rođendan! Svakako se potrudite i otiđite zajedno na misu.

Možete pripremiti za svako dijete malen paketić bombona ili čokoladica koje će na blagdan pronaći pred Gospinim kipom. Objasnite im kako oni predstavljaju ljubav koju Majka Marija ima prema njima i potvrdite im kako ona čuje sve njihove molitve. Naravno, kao prava majka po potrebi ih i ispravlja i nadopunjava.

Zabava može početi!

Sve je spremno za Gospinu rođendansku proslavu! Možete je proslaviti kao obitelj ili, ako je zgodno, pozvati rođake i prijatelje. Uživajte u dječjoj radosti i veselju! Neka Vam je blagoslovljen blagdan rođenja naše Majke!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Maria Oswalt – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.