“Neka se ne uznemiruje srce vaše” – Proglas vjere koji je objavio kardinal Gerhard Müller

kardinal gerhard Müller

Kao što je jučer objavio Bitno.net, kardinal Gerhard Müller, potaknut molbama mnogih biskupa, redovnika i laika, objavio je Proglas vjere u kojem objašnjava sva pitanja koja danas unose zbunjenost među vjernike. Dokument se u potpunosti naslanja na nauk Crkve pojašnjen u Katekizmu Katoličke Crkve za kojeg je Ivan Pavao II. rekao da može biti sigurna okosnica za pitanja vjere.

Proglas vjere kardinala Müllera predivan je podsjetnik na važne teme nauka Crkve kojima u posljednje vrijeme nedostaje jasnoće: jedinstvenost kršćanstva utemeljena na vjeri u Trojstvo, nerazrješivost ženidbe te istinsko značenje sakramenta Euharistije. Dokument završava pozivom da se prisjetimo pravog nauka Crkve te ostanemo vjerni onome što smo primili što smo dužni prenositi dalje u svako vrijeme “bilo zgodno ili nezgodno”.

Podsjetimo kako je kardinal Gerhard Müller bio prefekt Kongregacije za nauk vjere, najvažnijeg vatikanskog dikasterija, u razdoblju od 2012. do 2016. godine kad je službu napustio jer mu je istekao mandat. Jedan je od visokih prelata koji su se suprotstavili tumačenju apostolske pobudnice Amoris Laetitia po kojem bi bilo dopušteno pričešćivati rastavljene i ponovno vjenčane parove.

U nastavku pročitajte tekst Proglasa na hrvatskom jeziku:

„Neka se ne uznemiruje srce vaše!“ (Iv 14,1)

Zbog sve veće zbunjenosti vezano za nauk vjere, mnogi biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i laici Katoličke Crkve zatražili su da javno posvjedočim o istini objave. Zadatak je pastira voditi one koji su im povjereni putem spasenja. To mogu uspjeti ako znaju taj put i sami ga slijede. Tu se mogu primijeniti Apostolove riječi: „Doista, predadoh vam ponajprije što i primih“ (1 Kor 15,3).

Danas mnogi kršćani ne poznaju temeljni nauk vjere i zato postoji sve veća opasnost nepronalaska puta do vječnoga života. No svrha Crkve i dalje je ta da čovječanstvo vodi Isusu Kristu, svjetlu naroda (v. LG 1). U ovoj se situaciji pojavljuje pitanje orijentacije. Prema Ivanu Pavlu II., Katekizam Katoličke Crkve je „siguran standard za nauk vjere“ (Fidei Depositum IV). Napisan je s ciljem jačanja vjere braće i sestara čija je vjera u velikoj mjeri dovedena u pitanje „diktaturom relativizma“.

Nastavi dalje


Žena vrsna/Bitno.net
Foto: Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.