Mjesečna proslava datuma vjenčanja

proslava datuma vjenčanja, brak, ljubav,

Puno je važnih poslova koji nas preuzimaju. Imamo zadatke na poslu, djeca su možda mala i bude se po noći. Treba se brinuti za dom, prehranjivati obitelj i služiti joj. No, ono najvažnije, iz čega je sve poteklo, onaj sakrament koji je svemu tome bio početak, mislimo da će sam od sebe preživjeti. Previše vjere polažemo u naš odnos, u sigurnost da će nam brak izdržati golemi pritisak svakodnevice. Podrazumijevamo da smo jaki. I da možemo sami po sebi već proći težine ovog vremena.

No, odnos treba polijevati svaki dan, kao biljku. I premda se on polijeva, opet, s vremena na vrijeme, može mu biti potrebno još malo okopavanja, mjesečna gnojidba. Inventura međusobnog odnosa.

Treba nas nešto hraniti, naš odnos i našu bračnu biljku. Evo jednog prijedloga kako nahraniti brak s vremena na vrijeme, a da to bude romantično i isplanirano već unaprijed, poput zakazanih obveza u rokovniku koje čekaju da se obave.

Primjerice, možete se svakog mjeseca na datum svog vjenčanja posvetiti svom sakramentu, na poseban način obnavljajući svoj odnos dužim razgovorima, izlaskom nasamo i sličnim stvarima koje vas vesele.

Kako organizirati taj poseban dan

Možda možete otići zajedno na svetu Misu taj dan i ponovno jedno drugom na uho izgovoriti bračnu privolu. Bogu zahvaliti za brak i blagoslov obitelji koju imate, te kasnije negdje prošetati nasamo i dugo pričati. Ili popiti čaj u omiljenom kafiću u kojeg ste zalazili kada ste se upoznali, što će pomoći obnavljanju vaših prvih zajedničkih sjećanja. Možda možete otići na zajedničko klanjanje pred Presvetim u kojem ćete Gospodinu predati svoju spolnost i odgoj djece. Molitve pred Presvetim za predavanje svoje spolnosti pronađite ovdje.

Netko nema mogućnosti uopće izaći nasamo. Nemojte se obeshrabriti! Neka onda taj datum bude prilika za spoj kod kuće, mali romantičan trenutak isplaniran prethodno. Stavite dječicu ranije na spavanje, upalite svijeće, skuhajte večeru ili čaj. Uredite se malo posebnije. Kleknite zajedno i započnite molitvom, a onda dalje predajte u ruke Božje tijek razgovora i večeri.

Možda imate nešto što vas muči u odgoju djece ili se ne možete usuglasiti oko nekih pitanja. Razgovorom i uvažavanjem u mirnom okruženju ćete dolijevati ulja na vatru vaših želja i potreba te jednom, kada djeca odlete iz gnijezda vaše obitelji, imat ćete još itekako o čemu pričati, voljet ćete jedno drugo i nećete ostati sasvim usamljeni.

Izdvojite jedan dan u mjesecu da se počastite radom na svom odnosu, kako biste onda raščistili ono što ne ide i našli zajednička rješenja. Ne rješenja njegovog oca, šefa ili tvojih prijateljica, nego samo tvoje i njegovo. Jer samo vi znate odmotati svoju situaciju i samo vi ste sposobni s četiri ruke ponijeti svoj zajednički život.

Dragi prijatelji, ne ostavljajte brak da sam po sebi ide. Dajte sve od sebe da uspije, svaki dan!


Marija Grgić – Žena vrsna

Foto:  Ryan Franco – Unsplash

Marija Grgić
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, uređuje portal Žena vrsna što je svakodnevno ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.