Praktični savjeti – kako biti dobar katolički otac

Otac ste ili ćete to ubrzo postati. Želite svome djetetu prenijeti svoje katoličke vrijednosti, što je ponekad teško u modernom svijetu. Donosimo pet praktičnih savjeta kako u tome uspjeti.

335

Nedavno su me pitali koji savjet bih dao grupi katoličkih muškaraca studentske dobi o tome kako da budu dobri očevi. Evo konkretnog pitanja: ,,Pitao sam se biste li mi mogli dati uvid – koji je najteži izazov koji djeca postavljaju katoličkim očevima? Kako u njih usaditi katoličke vrijednosti, a da ih pritom ne izoliramo od njihovih prijatelja koji možda ne dijele iste vrijednosti?”

Uspio sam osmisliti pet savjeta koje bih volio dati mladim katoličkim očevima ili muškarcima koji će to postati.

Prepoznaj i stvori prostor za Boga kao dio svega

Traži Njegovu volju kao roditelj. Obrati se njemu i svecima (osobito Josipu i Mariji) za vodstvo. Uvijek traži Njegovu volju za sebe kao roditelja i za svoje dijete. Ovo podrazumijeva moliti zajedno u obitelji, razgovarati o vjeri i živjeti je zajedno u župnoj zajednici.

Voli svoju suprugu

Djeca su plod braka, a dobra djeca dolaze iz dobrog braka. Dobar brak osigurava temelj ljubavi na kojem djeca mogu rasti i osloniti se. On je, također, primjer sinovima kako se odnositi prema ženama te kćerima kako očekivati da se prema njima odnosi.

Neka obitelj bude prioritet

Dugo mi je trebalo da shvatim, ali prioriteti moraju biti Bog, obitelj, zatim posao. Muškarcima je lakše staviti posao na prvo mjesto i od njega načiniti svog boga. Staviti obitelj na prvo mjesto znači imati vremena za obitelj te kada nastupe teške odluke, odabrati nju umjesto ostalih potreba.

Shvati da tvoja djeca nisu tvoja

Mi smo s Bogom sustvaratelji naše djece. On je Onaj koji određuje te nam dopušta da sudjelujemo. No, naša su djeca također i naša braća i sestre u Božjoj obitelji. Mi smo upravitelji zaduženi brinuti se i odgojiti ovu Božju djecu. To je ono što moramo shvatiti ozbiljno. On želi da ih kao takve i odgojimo.

Kada budemo stajali pred Njim, bit ćemo odgovorni za to kako smo ih odgojili. Stoga, moramo o tome razmisliti – ne smijemo biti previše popustljivi ili previše strogi, nego uvijek učiniti ono što je dobro za dijete.

Idi protiv struje svjetovne kulture

Ne bih se brinuo oko toga jesu li djeca izolirana od takozvanih prijatelja. Ako jesu, onda to i nisu zapravo prijatelji. Odgajam svoju djecu tako da shvate da smo mi kao obitelj drugačiji – i oni to moraju prihvatiti. Moja je najstarija kći dobila mobitel tek sa 16 godina kada je počela voziti u školu, a ne sa 10 godina kao većina njezinih prijateljica. Moj sin ne smije igrati većinu video igrica koje njegovi prijatelji smiju. Pa dobro.

Moramo naučiti našu djecu da se odvoje od virtualnog i žive u stvarnom svijetu. Ne gledajte emisije i filmove koji su u suprotnosti s našim katoličkim vrijednostima. Biti autentičan katolik znači da će nas netko izolirati i ismijati. Moramo naučiti svoju djecu da se odvoje od takvih stvari. Doista, Krist nam kaže da ćemo biti progonjeni.

Moramo se kao roditelji pobrinuti da naša djeca imaju dovoljno debelu kožu da se nose s tim manjim načinima proganjanja. Moramo im također pomoći da traže istinske prijatelje koji s njima dijele iste vrijednosti. Dio toga jest da budemo dio zajednice i da gradimo zajednice vjernih katolika gdje su poteškoće manje važne (iako i u tom slučaju mnogi katolici podliježu kompromisu). Ovo je možda najveća borba – biti u svijetu, ali ne od svijeta.

Najveći problem – ne zaustaviti loše navike na vrijeme

Što se tiče onih izazova koje sama djeca postavljaju, to ovisi o svakom djetetu. Otkrio sam da je najveći problem kada mi kao roditelji ne uspijemo zaustaviti loše navike na vrijeme (ili ih čak i potičemo vlastitim primjerom). Vjerojatno je najveći izazov ne dopustiti lošim aspektima naše kulture da se uvuku u naš dom.Također bih rekao da je to vjerojatno žrtva kakvu previše mladih roditelja nije spremna učiniti za svoje vlastito dobro, čime još više otežavaju to isto svojoj djeci.

Rob Kaiser – Catholicdadsonline.org

Prevela: Josipa Novački

Foto: Pexels.com

Print Friendly, PDF & Email
In this article