Savjeti za ekološko čišćenje octom

Ekološko čišćenje

Jedan od proizvoda koji nalazimo u svakoj kuhinji je boca bijelog alkoholnog octa. Bilo da je u plastičnoj ili staklenoj boci, izgleda da je skriven u našoj ostavi, većinom ostavljen po strani u ormaru ili na polici. Ali koristiti ocat za svakodnevne potrebe je jeftin i organski prihvatljiv način kako možemo dotjerati kuću. Ako budete miješali ocat s ostalim tipičnim kućanskim proizvodima, imat ćete „Uradi sam“ ideje za ekološko čišćenje uvijek pri ruci. Vrijeme je da ovu jeftinu tekućinu iskoristimo na pametan način!

Ovdje je nekoliko brzih savjeta da ocat iskoristimo u različite svrhe.

1. Produljuje svježinu rezanom cvijeću

Svi mi želimo što duže održati naše rezano cvijeće živim, ali ipak nakon nekoliko dana, počinje opadati. Jednostavno dodajte dvije čajne žlice octa i jednu čajnu žlicu šećera u litru vode i ulijte u vazu s cvijećem. Održat će vaše cvijeće puno duže svježim.

2. Očistite svoje perilice posuđa i lončiće za kavu

Ne postoji ništa gore od izvlačenja čistog posuđa iz smrdljive perilice posuđa ili pitanja o svježini jutarnje kave. Za čišćenje ovih stvari trebate jednostavno uliti jedan čep octa u praznu perilicu i izvrtjeti cijeli krug i/ili isto tako stavite u aparat za kavu i upalite. Čineći ovo, mjesecima ćete održati čistim svoje posuđe, a vaša kava će imati okus kakav treba.

3. Osvježite svoj hladnjak

Poželite vrisnuti kada otvorite hladnjak i shvatite da ste zaboravili krastavac koji ste tamo stavili za svježinu prije nekoliko tjedana ili kada shvatite da boca s kečapom ima neobjašnjivu pukotinu kroz koju curi. Kako biste održali hladnjak čistim, obrišite ga istom mjerom octa i vode, ne zaboravljajući da je i pozadinske stranice također vrlo važno očistiti. Ovo je najbolji način da hladnjak održite blistavo čistim.

4. Obnovite smrdljive spužve

Kada se spužva duže koristi za pranje prljavog posuđa, bakterije se počinju razmnožavati. I što onda učiniti kada spužva počinje neugodno mirisati? Umjesto da odbacite svoje spužve, jednostavno produžite njihov vijek trajanja. Stavite spužvu u zdjelu (s malo vode, dovoljno da ju pokrije) te dodajte 60 ml alkoholnog octa. Pustite preko noći i vaša spužva će ujutro mirisati kao nova.

5. Ulaštite svoje škarice

Kućne škare, osobite one koje držimo u kuhinji, često su ljepljive ili imaju na sebi ostatke nečeg upitnog. Jednostavno obrišite oštrice sa spužvom namočenom u ocat i osušite. Ovo će ujedno dati škarama i novi oštriji izgled.

6. Spašavanje kalupa za led

Počinju li vaše kockice leda poprimati čudan okus? Je li dno pokriveno talogom? Osvježite kalupe za led jednostavno tako što ih potopite u nerazrijeđeni ocat na 4-5 sati. Zatim ih isperite vodom i osušite. Koristite ovaj trik i imat ćete najčišće kockice leda.

7. Čišćenje kade uz manje ribanja

Za jednostavno čišćenje kade – čak i ako je prekrivena naslagama sapuna, jednostavno pomiješajte 100 ml bijelog octa, zagrijano u mikrovalnoj pećnici na 20-30 sekundi, s 50 ml tekućeg sredstva za čišćenje posuđa. Stavite ovu tekućinu u bocu s raspršivačem i našpricajte tekućinu po kadi, ili po zidovima tuša i instalacijama. Pustite 30 minuta i zatim obrišite spužvom. Vaša kada će sigurno sjajiti.

8. Očistite svoj tuš

Ponekad tijekom tuširanja, imate osjećaj da se pritisak smanjuje ili nekad pogledate na tuš i vidite ostatke bijelih ili zelenih naslaga. Da se riješite toga, potopite tuš u otopinu 100 ml octa i 900 ml vode. Dodatni savjet je da otopinu stavite u plastičnu vrećicu u koju uronite tuš. Nek i vaše vrijeme tuširanja bude i čisto i osvježavajuće!

9. Čistoća četkice za zube

Većina nas koristi istu četkicu za zube tijekom nekoliko ili više mjeseci, prije nego ju zamijenimo. Postoji dobra ideja koju treba svatko znati za čišćenje četkice. U čaši pomiješajte 100 ml vode, 2 čajne žlice octa i 2 čajne žlice sode bikarbone. Potopite svoju četkicu 30 minuta u ovu otopinu i potom isperite temeljito. Uživat ćete koristeći čistu četkicu za zube.

10. Osvježite odvode

Kada se u vašoj kuhinji osjeti neugodni miris, čak i dan nakon što ste iznijeli smeće, moguće je da je vrijeme da svoju pažnju posvetite odvodima. Jednostavno uspite 64 g sode bikarbone, pa onda 240 ml octa u odvod. Nakon što se naslage otope, pustite toplu vodu da teče jednu minutu. Nakon toga čekajte 5 minuta i pustite hladni mlaz još 60 sekundi. Ovaj trik ima dvostruki rezultat – svježinu i nezačepljene odvode.

11. Očistite svoju perilicu rublja

Visoko efikasne perilice s prednjim vratima su dobre za čuvanje vode, ali ponekad razvijaju čudan miris. Pustite da ocat učini svoje. Izlijte ga po gumenoj zaštiti. To činite tako da pripremite jednaku otopinu octa i vode. Isto tako budite sigurni da odstranite svaku krhotinu iz udubina oko gume. Vratite svježi miris svojem rublju.

12. Briga o drvenom podu

Drveni pod zahtijeva brigu i mnogi od nas preferiraju koristiti netoksična sredstva za čišćenje koja su sigurna za djecu i ljubimce. Nakon metenja i/ili usisavanja svojih drvenih podova, spremni ste za brisanje. Pomiješajte 100 ml octa s 3.7 litara tople vode. Zatim potopite krpu za brisanje u otopinu i dobro iscijedite, tek toliko da ostane malo vlažna. Nikad nemojte koristiti jako mokru krpu na drvenim podovima. Brišite u smjeru podnih dasaka, ispirite krpu često i zamijenite otopinu kada vidite da je postala prljava. Imat ćete najčišće (i najsigurnije za djecu/ljubimce) drvene podove u susjedstvu.

13. Kako iskorijeniti korov

Imate dosadan korov i travu koja raste iz pukotina na svojim prilaznim putevima? Jednostavno izlijte čisti ocat na područja gdje izbija neželjena trava i korov. Održavajte svoje prilazne puteve urednima i čistima.

14. Kako se riješiti nepoželjnih insekata

Insekti poput mrava i paukova mogu osjetiti ocat. Stoga, odvratite ih od svoga doma tako da nanesete sljedeću tekućinu na dovratnike vrata. U bocu s raspršivačem pomiješajte 1 dio octa s 3 dijela vode i dodajte 1 čajnu žlicu tekućeg deterdženta za suđe. Pomiješajte, poprskajte napravljenom tekućinom dovratnike i oslobodite dom od ovih stvorenja.

Slobodno podijelite ove savjete sa svima koje znate. Jednostavno koristeći ocat, koji je zajednički svim kućanstvima, dobijemo uštedu vremena, novca te izbjegnemo dugotrajno, ali i nepotrebno ribanje.


Keara Piekanski – Shareably
Prevela: Tihana Krajačić Bilić
Photo: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!