Što bih savjetovala svojoj odrasloj djeci?

Savjeti odrasloj djeci

Čak i odrasloj djeci su potrebni dobri roditeljski savjeti. Godine tijekom kojih naša djeca odrastaju lete brže nego što bismo htjeli. Često se možda pitamo propuštamo li im reći ono što nam je važno, jesmo li zaboravili koji dobar savjet i hoćemo li uspjeti naučiti ih svemu što nam je na srcu. Vjerojatno nećemo i dogodit će nam se koji propust pa i pogrešna riječ. Međutim, tamo gdje mi padamo, uskače Duh Sveti koji će nadopuniti sve naše propuste.

Čak i kad odrastu, djeci su potrebni dobri roditeljski savjeti. Evo nekoliko koji su vrijedni da ih podijelite sa svojom djecom:

1. Odijevaj se lijepo

Posebno svečano se odijevaj kada ideš u crkvu. Crkva je Božji dom, mjesto gdje se nebo susreće sa zemljom i gdje se slavi Boga. Tamo odlazimo na veliku svečanost za koju moramo biti potpuno spremni. Tijekom slavlja slušaj pažljivo svećenika i Riječ Božju, odgovaraj kad je potrebno.

2. Odvoji vrijeme za molitvu

Svakoga dana razgovaraj s Bogom. On je tu, pokraj nas. Bog nije neko lebdeće stvorenje koje nas gleda s nedostižnih visina. Sjeti se da je On u tebi, u bližnjemu, On je sada i uvijek.

3. Uvijek nas možeš pitati za savjet

Mi smo već prošli putem koji je tek pred tobom i sigurno ćemo te znati savjetovati u ljubavi. Ti ćeš uvijek biti naše dijete bez obzira na godine, a mi ćemo ti uvijek biti spremni pomoći.

4. Uvijek budi iskren i prema sebi i prema bližnjima

Budi obziran, ali uvijek reci istinu bez obzira koliko okrutna i teška bila. Sve je lakše prevladati i svaki se problem lakše riješi ako se kaže istina. Tako ćeš ostati čist u duši i mirne savjesti.

5. Budi svjetlo!

Kad ti se učini da je ovaj svijet obuzela tama, ti budi Kristovo svjetlo koje si dobio svojim krštenjem. Živi i svjedoči Kristovu ljubav i živoga Boga kada drugima bude teško ili ne nalaze pravi put. Ne dopusti da te svijet zbuni, zastraši ili obeshrabri. Krist je na tvojoj strani.

Našoj odrasloj djeci ne treba materijalno bogatstvo jer ih povjerenje u Božju providnost može naučiti vrlini umjerenosti. Ne treba im ni savršeno lagodan život jer to nije stvarnost života. Poteškoće ih uče mudrosti, hrabrosti i ustrajnosti. Nadajmo se da će u trenucima velikih odluka kleknuti i moliti se za potrebnu mudrost i razboritost od Boga. Nadajmo se da će postati sveci.


Kelly Guest – Catholic Mom
Prilagodila: LR
Foto: Baylee GramlingUnsplash

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.