Sigurno spavanje s djetetom u krevetu je moguće!

sigurno spavanje majcinstvo

Bez obzira na sve što ste čuli, sigurno spavanje s djetetom je moguće ako se pridržavate određenih pravila. Prije svega, budite sigurni da ste prekrivač i jastuk primaknuli na svoju stranu kreveta što dalje od djeteta. Također, provjerite da nema drugih predmeta koje bi djetetu otežale disanje, da je madrac čvrst i da se dijete ne može zaglaviti u uzglavlju kreveta. Slijedi još nekoliko savjeta o zajedničkom spavanju.

Vježbajte sigurno spavanje tijekom dojenja

Diljem svijeta je najčešća noćna navika upravo zajedničko i blisko spavanje majke i djeteta u istom krevetu. Ista podsvjesna osviještenost o granicama koje tijelo neće prijeći jer bi se otkotrljali s kreveta, vrijede i za osviještenost o blizini djeteta na koje se nećete nasloniti. Međutim, u slučajevima u kojima je dijete ozlijeđeno radilo se o nepromišljenom ponašanju i nesigurnim uvjetima. Razmotrite ove predostrožnosti.

1. Ne pušite!

Ako je jedan od roditelja pušač, dijeljenje kreveta je opasno – pušenje je vrlo značajan rizični faktor SIDS-a. Ne dopuštajte pušaču da se približava djetetu čak i ako ne puši tog trenutka jer kemikalije iz duhana koje su i dalje u pušačevu zadahu ili odjeći mogu biti štetne za djetetovo disanje.

2. Smjestite dijete pored majke radije nego između majke i oca.

Majke su fizički i mentalno svjesne djetetove prisutnosti dok očevi nemaju taj senzibilitet te je moguće da se tijekom sna prevrnu ili stave ruku preko djeteta.

3. Stavite dijete da leži na leđima.

To je najsigurniji položaj iz kojeg istovremeno može lako pristupiti dojenju.

4. Koristite krevet najširih dimenzija

Odaberite krevet s čvrstim madracem i sigurnim uzglavljem bez pukotina kroz koje bi dijete moglo kliznuti. Ako imate manji krevet, spojite dječji krevetić pored svoga kreveta u istoj ravnini s madracem i napola podignutom rešetkom krevetića. Druga opcija je da stavite madrac na pod što dalje od ostalog namještaja. Izbjegavajte uzglavlje i podnožje kreveta gdje se dijete može zaglaviti.

5. Ne spavajte s djetetom ako ste pod utjecajem opijata

Uzdržite se od alkohola, droge, tableta za spavanje ili drugih preparata za smirenje (uključujući lijekove za prehladu ili epilepsiju) koji umanjuju svjesnost da je dijete prisutno pored vas.

6. Budite oprezni kada spavate s djetetom ako ste pretili ili imate vrlo velike grudi.

7. Izbjegavajte spavati s djetetom u naslonjaču ili vrlo mekanim površinama

Ovo se odnosi na površine kao što su kauč, vreća za sjedenje, vodeni krevet ili bilo kakvim drugim površinama u kojima bi se dijete moglo zaglaviti u pukotinama između mekne površine i majčinih grudi. Provjerite da oko djeteta nema jastuka, prekrivača ili plišanih igračaka ili vezica kojima bi se moglo ugušiti. Nikad ne stavljajte dijete spavati na jastuk ili mekanu posteljinu.

8. Ne nosite donje rublje s trakicama i izbjegavajte viseći nakit.

9. Jako dugu kosu vežite u rep.

Izbjegavajte bilo što gdje bi se dijete moglo zapetljati. Provjerite krevet da nema takvih predmeta.

10. Djeca mlađa od jedne godine ne bi smjela spavati u istom krevetu s ostalom djecom.

11. Izbjegavajte nepotrebne slojeve odjeće

Isto se odnosi i na teške prekrivače koje bi mogli uzrokovati pregrijavanje i nikad ne pokrivajte djetetu glavu.

12. Razmislite o korištenju prijenosnog dječjeg krevetića

Možete potražiti krevetić koji je posebno prilagođen za spavanje pored majke.

Ako se pridržavate navedenih savjeta moći ćete djetetu omogućiti sigurno spavanje bez da ga lišite svoje blizine.


Dr. Bill Sears – Ask dr. Sears
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.