Spasenje mojoj i tvojoj kući

Spasenje mojoj i tvojoj kući

Ljubomora je „out“, ljubav je „in“

Prije obraćenja bio sam silno ljubomoran… Ljubomoran na visoke, kovrčave i opuštene Dalmatince, ja koji sam ćelav, sitan i dinamitan. Ljubomoran na prijatelje koji su bolje svirali gitaru, a ja preglasno vrtio 4 akorda. Ljubomoran na one koji su uspješno studirali na fakultetu, a ja se jedva provlačio s „labudovima“. Na one koji su mijenjali djevojke kao na traci, koji su bili omiljeni u društvu, na prijatelje koji su bili uspješni sportaši, a ja spor i nespretan s „dvije lijeve“…. Bio sam ljubomoran na uspješne poslovne kolege, bolje pjevače, sve ljude uspješnije u bilo kojem pogledu….

Prije obraćenja, NISAM bio ljubomoran na one koji su se razdavali za druge, na one koji su bili velikodušni u svemu, koji su rado potrebitima poklanjali svoje vrijeme, koji su rado pomagali, onima koji su molili, klečali pred Vječnim, ali i činili sve za čovjeka, onima koji su ratovali za slobodu naroda i Domovine, onima koji su patili i blagoslivljali svoje stanje prikazujući ga za obraćenje svijeta, za duše u čistilištu, za druge patnike…

Prvima sam zavidio, a nisam trebao. Drugima nisam zavidio, a trebao sam se ugledati u njih! Jer oni su bili posadašnjeno Milosrđe i Ljubav Stvoritelja, dok sam ja stajao po strani i promatrao.

Zanijemjeli promatrač

Veći sam dio života, sa suhe grane koja samo što ne pukne, promatrao svijet i povazdan nešto iščekivao. Šćućuren, da me ne vide, gledao sam ljude u prolazu, radnike na pauzi, pometače ulice, dječje igre, svađe odraslih. Promatrao sam revolucije, državne udare, ratove, hodove „za“ i marševe „protiv“. Čudio sam se i nisam poduzimao ništa.

Nikada još ne bijaše Regoč pomislio, da sebi traži ljepšeg mjesta od Legena grada, niti je kada pomislio, da ima boljega posla od njegova. Nego je Regoč uvijek mislio: „Dosuđeno mi, da brojim po Legenu kamenje“, pa nije za ništa bolje pitao. Al’ mu Kosjenka nikako ne dade mira, nego ga nagovara da pođe s njome po zemlji. „Odvest ću te u krasan kraj, gdje je stara šuma, a uz šumu dva zlatna polja“, – govori Kosjenka. Dugo govoraše Kosjenka. Regoč pak ne bijaše još nikada ni s kime razgovarao te ne uzmogne odoljeti nagovaranju. „Pa hajdemo!“ – reče on.

(Ivana Brlić-Mažuranić: Regoč)

Sjedio sam na toj grani ponekad rukama pokrivajući oči, katkada uši ili usta – sve prema osjećajima tog trenutka, mudrujući kako nema uporišta klimave teorije da je čovjek nastao od majmuna, ali zato, gle, ima vrlo živopisnih primjera, kao što je bio i moj vlastiti, da čovjek životinjom lako može postati. Sve dok me jednom neočekivano nije prenuo Glas. I nađoh se u trenu uronjen u davni događaj od prije 2000 godina…

Odazvan ljubavi

„Zakeju, žurno siđi. Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.“ (Usp. Lk 19,1-10). Ljubav upućuje poziv izravno meni. Ako baš meni grešniku, onda zasigurno i svakom od nas, jer smo svi Njegova djeca. Sav jad života bez temelja i smisla, bez shvaćanja Reda stvaranja, sav besmisao vlastitih lutanja i kratkotrajnih prizemnih užitaka, sve požude očiju, požude tijela i oholosti života iza kojih si, nakon pada, još nesretniji… sve to nestane u jednom jedinom trenutku. Trenutak kada začuješ poziv i odazoveš se. Neopisiva radost veća nego kad zaljubljenik čuje zvon telefona i trči odazvati se ljubljenoj…

Rezultat ovog poziva jest i mrmljanje „pravednih“ jer Isus dolazi u kuću grešnika, ali također odvažnost i radost pozvanog Zakeja da, neovisno o svom dotadašnjem grešnom životu i javnom mišljenju, primi Ljubav u svoju kuću i da se obrati on i sav njegov dom. I po Zakejevu obraćenju dođe tako spasenje kući njegovoj jer „Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!“.

Zakej je dobio, odazvao se i iskoristio priliku života. A po čijem obraćenju će doći spasenje mojoj i tvojoj kući?


Krešimir Stjepan Pećar – Žena vrsna
Foto: Toa Heftiba – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Krešimir Stjepan Pećar

Sin / brat / suprug / otac / prijatelj / služitelj...biće u Bitku. Inženjer po struci, pjesnik u duši. Živi i radi u Osijeku. Objavio četiri nečitane zbirke pjesama u sklopu davnog humanitarnog projekta i gotovo dva tuceta nerazumljivih stručnih radova.Tragatelj za zrncima Istine. Od kada ga je Gospodin snažno privukao u svoj zagrljaj, pronalazi tragove svjetlosti, entuzijazam u crnini noći, sretan dan, pozitivan stav, vedar osmijeh i radosnu nadu.