Što kad samu sebe razočaraš?

Što kad samu sebe razočaraš; Dragocjenija od bisera

Postoji neka potreba u nama da o sebi imamo dobro mišljenje – i da drugi oko nas dijele to dobro mišljenje o nama. Sami sebi postavimo standarde, kriterije o tome kakvi želimo biti, što smatramo dovoljno dobrim. Ti kriteriji temeljeni su na našim idealima, vrijednostima i željama. Oblikovani su i normama, onime što je općenito u društvu poželjno. Usmjeravaju nas i potiču na rast.

Kada samu sebe razočaraš, prepusti sud Onome koji je milosrdniji

No što kada sami ne uspijevamo ispuniti vlastita očekivanja? Kada se suočimo s bolnom istinom da nismo savršeni, da smo slabiji nego što smo mislili? Hoće li nas to baciti u očaj? Ili ćemo i to prepoznati kao priliku?

Ako si perfekcionist kao ja – i još k tome perfekcionist koji ima dobro mišljenje o sebi – i najmanja pogreška mogla bi te jako zaboljeti. Suočavanje s istinom o sebi moglo bi u tebi probuditi duboku tugu i osjećaj bezvrijednosti.

Mi mjerimo ljudskim mjerilima, onim u kojima je sve potrebno zaslužiti i opravdati. Onim u kojima ništa nije besplatno. Onim u kojima si vrijedan onoliko koliko si učinkovit. Onim u kojima vrijediš sve do prve pogreške. Tad postajemo nemilosrdni. Tad sudimo. Tad teško dajemo drugu priliku. Tad pamtimo svaku pukotinu. I drugima, a još više sebi.

Čini kao da sve ovisi o tebi, ali znaj – zapravo sve ovisi o Njemu

Kada je kamena stijena savršeno zaglađena, kap kiše samo sklizne niz nju sasvim neprimjetno i ostavi slabi trag koji brzo izblijedi. Kada je napuknuta, svaka kap prodire duboko u nju i s vremenom je mijenja, oblikuje. Ako si savršena, nemaš prostora za rast. Nemaš mjesta za napredak. Ostvarila si svoji svrhu. Ako nisi, raduj se jer tvoja borba još nije završena. Još imaš svaki dan novu priliku dopustiti Onome koga ljubi duša tvoja da te oblikuje na svoju sliku. Da ti nježno ukaže na svaki tvoj nedostatak. Da ti strpljivo prašta, podiže glavu, hrabri te i usmjerava. Da te nosi kada ne možeš hodati. Da ti pokaže koliko si malena, a opet u Njegovim očima dragocjena.

Ne dopusti da ijedan pad, koliko god bio velik ili malen, bude razlog da odustaneš od sebe, razlog da odustaneš od Boga, razlog da odustaneš od neba. Ništa nije vrijedno toga. I nije završeno sve dok dišeš. I u zadnjem dahu možeš kapitulirati pred Njegovim milosrđem. Oprostiti sebi.

Čini kao da sve ovisi o tebi, ali znaj – zapravo sve ovisi o Njemu. Bez Njega ne možemo učiniti ništa. Jedino savršenstvo kojemu trebaš težiti je što savršenije se predati njegovom milosrđu.

Budi hrabra i odvažna – On te ljubi!


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Cody BoardUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.