Što se događa u mozgu kada se igrate s djetetom?

Sto se dogadja kad se igrate s djecom, Mamin kutak, Roditeljstvo, Igra s djecom

Igra skrivača, nogomet ili igra autićima, slikanje, pjevanje… bilo što! Igrajte se, igrajte, igrajte sa svojom djecom. Znanost tvrdi kako je najbolji način kako možete pridonijeti razvoju svoje djece, a i vas samih kad se igrate zajedno!

Istraživanja s Princetona

Već je poznato koliko igra pomaže djeci u rastu, razvoju kreativnosti, izvršavanju određenih uloga, da bi se suočili sa svijetom. Također, igra s roditeljima stvara posebnu vezu između djeteta i odraslih. Istraživanje s Princetona potvrđuje upravo to.

Prema ovom istraživanju, mozak djeteta i mozak roditelja se sinkronizira u trenucima igre i međusobnog kontakta očima. Također, ove aktivnosti pomažu razvoju kod jednih i drugih jer tijekom ove sinkronizacije vođa igre nije uvijek odrasla osoba.

Već znamo da kontakt kožom nakon rođenja (kada ih držimo uza svoje tijelo), grljenje i ljubljenje svakoga dana pripomaže razvoju emocionalne sigurnosti i samopouzdanja.

Nova saznanja

Znamo da igra s djecom stvara jedinstvenu i snažnu vezu koja je važnija od same igre. Ona donosi dobrobit i odraslima i djeci, zaključuje istraživanje, jer mozak jednih i drugih (čak i kod novorođenčadi) bilježi povećanu neurološku aktivnost.

Ovo je prvo istraživanje o interakciji između roditelja i djece dok se igraju i koje donosi važno otkriće da postoji slična neurološka aktivnost kod jednih i drugih. Istraživanje je provedeno u Princetonovom laboratoriju gdje znanstvenici promatraju djecu dok uče gledati, govoriti i razumjeti svijet.

Neurološka sinkronizacija između roditelja i djece dok se igrate

„Prethodno istraživanje pokazuje da se mozak odraslih osoba sinkronizira kada gledaju filmove i slušaju priče, ali malo je poznato na koji se način razvija ova neurološka sinkronizacija u ranim godinama života“, objašnjava Elise Piazza, autorica rada u kojem objašnjava istraživanje i suradnica na Princetonu.

Piazza i ostali autori tvrde da je „neurološka sinkronizacija važan čimbenik za socijalni razvoj i učenje jezika.“ Prema istraživanju, ovo je iznenađujuća činjenica jer se sinkronizacija odvija u prefrontalnom korteksu, mjestu odvijanja procesa učenja, planiranja i izvršavanja radnji. To je područje mozga za koje se sve dosad smatralo da ne pridonosi značajno tijekom ranog djetinjstva.

Dijete vodi glavnu riječ

Ono što je znanstvenike iznenadilo jest spoznaja da djeca mogu preuzeti glavnu ulogu. „Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da mozak djeteta često nekoliko trenutaka „vodi“ mozak odrasle osobe što upućuje na to da bebe nisu pasivni primaoci podražaja već mogu voditi odrasle do sljedeće aktivnosti na koju će se usredotočiti: koju igračku podignuti, koje riječi izgovoriti“, tvrdi Lew-Williams, su-voditelj laboratorija.

„Dok odrasli i djeca komuniciraju, stvaraju petlju povratnih informacija“, nastavlja Piazza. „To znači da mozak odrasle osobe može predvidjeti kada će se dijete nasmijati, mozak djeteta predviđa kada će odrasla osoba tepati djetetu, a oba mozga zabilježila su međusoban kontakt očima i zajedničku pažnju usmjerenu na igračke.“

Kada na trenutak zastanete i promislite što se sve događa kada se igrate s djetetom, ostat ćete zadivljeni!

Višestruka primjena

Otkrića ovog istraživanja otvaraju neke nove smjerove za daljnja proučavanja. Njihova primjena proteže se od djece s autizmom, na primjer, do optimalnog usvajanja jezika od rane dobi. No nije potrebno otići u svjetski poznati laboratorij da biste prepoznali ove nevjerojatne rezultate. Sada kada znamo koliko je dobro igrati se sa svojom djecom, činimo to što češće!


Maria Jose Fuentealamo – Aleteia
Prevela: LR
Foto: ParentiPacek – Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!